Νίκος Κατσαρός

Ο αντίπαλος είναι εχθρός

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει για το νέο κύμα βίας, τη νοοτροπία στο ελληνικό αθλητισμό, αλλά και τα «μέτρα» της Πολιτείας.

Η οπαδική βία δεν έχει αντιμετωπιστεί από άγνοια, αδιαφορία, υποκρισία και έλλειψη βούλησης από ΟΛΟΥΣ. Εδώ θα μπορούσε να τελειώσει αυτό το σχόλιο. Ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη στοιχείο: Την βλακεία. Οι πρώτοι τέσσερις παράγοντες αφορούν την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, τους υπεύθυνους για την δημόσια τάξη, τους αθλητικούς παράγοντες των ομάδων, αλλά και των ομοσπονδιών. Η βλακεία αφορά κυρίως εμάς τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ. Και έγκειται στο γεγονός ότι επιμένουν, όχι όλοι βέβαια, αλλά κάποιοι από εμάς, να επενδύουν στον τυφλό οπαδισμό και τον φανατισμό επειδή αυτά «πουλάνε» κι επειδή έτσι πιστεύουμε ότι γινόμαστε αρεστοί στους μεγαλοπαράγοντες που εκτρέφουν τους στρατούς των φανατικών και των οργανωμένων.
Το αποτελέσμα αυτής της μακρόχρονης καλλιέργειας μιας αρρωστημένης νοοτροπίας, είναι να έχουν γαλουχηθεί μια και δυο ίσως, γενεές με την αρχή ότι ο οπαδός της αντίπαλης ομάδας είναι εχθρός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο. Από ένα απλό βρισίδι, έως το σπάσιμο του κεφαλιού του. Το γεγονός αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς ότι η αναβολή των αγώνων για ένα Σαββατοκύριακο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αντίδραση κενή ουσίας, που στοχεύει στην ενεργοποίηση του θυμικού της κοινής γνώμης και να απαντήσει στο ερώτημα: «Τι να κάνει η Πολιτεία για την οπαδική βία». Η απάντηση βέβαια είναι γνωστή: Στην ουσία δεν κάνει τίποτα, από τη στιγμή που διαχρονικά (από την εποχή του θανάτου του Μπλιόνα στο Αλκαζάρ πριν από τριάντα χρόνια), όσα «μέτρα» κι αν ψηφίστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν καν ή δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Το μόνο μέτρο που μείωσε κάπως τα κρούσματα βίας στους αθλητικούς χώρους είναι η απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών που συνιστά οιωνεί ευνουχισμό του αθλητισμού ως θεάματος και ψυχαγωγία. Είπαμε πως ο εύκολος δρόμος για την αθλητική ηγεσία είναι προφανής. Ας απαγορεύσει την παρουσία οπαδών της αντίπαλης ομάδας σε όλα τα πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων και όλων της κατηγοριών. Εχουμε τόσες «πρωτιές» παγκοσμίως σε όλους τους τομείς, που μια ακόμη μπορεί και να περάσει απαρατήρητη.

Νίκος Κατσαρός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x