Επικαιρότητα

Ολα στον αέρα: Συντάξεις & εργασιακά φρενάρουν την επιστροφή των θεσμών

Στο ίδιο έργο θεατές στη διαπραγμάτευση με το χθεσινό Euroworking Group να κάνει τελικά βήματα πίσω και τη συνεδρίαση να λήγει τελικά χωρίς λευκό καπνό.

Στο ίδιο έργο θεατές στη διαπραγμάτευση με το χθεσινό Euroworking Group να κάνει τελικά βήματα πίσω και τη συνεδρίαση να λήγει τελικά χωρίς λευκό καπνό. Η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα είναι ξανά στον αέρα και ενώ το EwG κατέστησε σαφές ότι, αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή τους στην Ελλάδα, τότε θα χαθεί η ευκαιρία να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική αντιπροσωπεία κατέστησε από νωρίς σαφές προς το EWG ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων (αν, δηλαδή, δεν πιεστεί το ΔΝΤ να υποχωρήσει), τότε δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για αναζήτηση κοινού τόπου στα υπόλοιπα. Πάντως, μετά τη λήξη της συνεδρίασης η εκτίμηση ήταν ότι παραμένει η προσδοκία για επιστροφή των θεσμών τη Δευτέρα και έγκαιρη διευθέτηση των λίγων εκκρεμοτήτων πριν από το Eurogroup της Μάλτας.Νωρίτερα την Πέμπτη πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ υποστήριζαν πως «η συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ημερο του Μαϊου αφού αυτό είναι δέσμευση των θεσμών. Στις 7 Απριλίου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει το staff level agreement».

Βασικό εμπόδιο η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020


Αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνιζαν στην «Κ» ότι δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η συμφωνία δεν είναι μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση. Η Αθήνα διαρρέει ότι βασικό αγκάθι είναι τα εργασιακά όμως σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους βασικό εμπόδιο παρέμενε το αίτημα του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί. Για το ΔΝΤ το βασικό επιχείρημα για τη μεταφορά των μεταρρυθμίσεων το 2019 από το 2020, είναι το γεγονός ότι το 2020 θα έχουν μεσολαβήσει σίγουρα εκλογές και ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη του Ταμείου δεν είναι «αξιόπιστο» να υπόσχεται αυτή η κυβέρνηση ότι και η επόμενη θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να ζητάει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από το 2019, όταν ακόμα θα διανύεται η τετραετία της τωρινής κυβέρνησης. Εξαιτίας της άρνησης της Αθήνας να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των μεταρρυθμίσεων, το Ταμείο πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη, πιο ενισχυμένη υποστήριξη των μέτρων πέραν των βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συζητηθεί ποτέ με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη.

Τα εργασιακά

Για τα εργασιακά ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

'Αλλα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα οι ΑΝ.ΕΛ για την πώληση της ΔΕΗ

Θολό παραμένει το τοπίο και ως προς τα ενεργειακά που προκαλούν μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να προβάλει στον ορίζοντα ισχυρή πιθανότητα να καταψηφιστούν οι ρυθμίσεις που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ενδεικτική η δημόσια στάση του βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σέλτσα ο οποίος ξεκαθάρισε μετά τον Πάνο Σκουρλέτη ότι θα ψηφίσει ότι φέρει η κυβέρνηση. « Έχω το σφίξιμο της καρδιάς και του στομαχιού όπως όλοι οι αριστεροί, κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά είμαι μάχιμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος» είπε και υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατόρθωσε να βγάλει τις υδροηλεκτρικές μονάδες από την ατζέντα της συζήτησης για πώληση μέρους της επιχείρησης.

Τελείως άλλη εικόνα για το τι συζητά η κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ έδωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και χωρίς να αφήνει περιθώρια να θεωρήσει κάποιος ότι μιλάει χωρίς να γνωρίζει είπε ότι μαζί με μονάδες λιγνιτοπαραγωγής της ΔΕΗ θα πωληθούν και υδροηλεκτρικές. « Θα πάρουν ένα βρώμικο και ένα καθαρό» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του την ώρα πάντως που δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Σκουρλέτη για την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ για να έχουμε οφέλη « όταν θα έρθει η ανάπτυξη».

Αφορολόγητο κάτω από τα 6000

Σε αντίθεση με την θολούρα στα εργασιακά και τα ενεργειακά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντηση- ενημέρωσης των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ - παρουσία της Εφης Αχτσιόγλου - ξεκαθάρισε το τοπίο για την μείωση του αφορολόγητου και το νέο μαχαίρι στις συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ ενώ παίζεται ακόμη ο χρόνος για την εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αν θα είναι από το 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών σε αυτή τη συνάντηση μίλησε και για τα αντίμετρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ομως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% που έχει τεθεί στο τραπέζι από πλευράς των δανειστών δύσκολα θα θεωρηθεί ως «αριστερό» αντίμετρο.

Τι μπορεί να γίνει τώρα

Μένει να δούμε εάν τελικά υπάρξει συμφωνία τέτοια που θα επιτρέπει τηξν επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό μέχρι το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης (staff level agreement). Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο να ανακοινωθεί στο Eurogroup και στη συνέχεια να συνεχίσουν οι επικεφαλής των θεσμών με την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν από το επόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Αξιωματούχος των θεσμών που επικαλείται το ρεπορτάζ της Καθημερινής εξηγούσε ότι ο όγκος των προαπαιτουμένων θα είναι τόσος, που θα χρειαστεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες προκειμένου να συνταχθούν τα νομοσχέδια και να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ποια θα είναι η συμφωνία που θα συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, το Eurogroup θα δώσει και το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x