sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γκριγκόνις-Καλαϊτζάκης: Οι «παλιοί» που ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον του Παναθηναϊκού

Μάριους Γκριγκόνις και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη νίκη επί του Περιστερίου bwin, δείχνοντας τον δρόμο στη νέα ομάδα του Αταμάν!

Το «2 στα 2» στην εφετινή Basket League έκανε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου (14/10) πέρασε δια… πυρρός και σιδήρου από το «Ανδρέας Παπανδρέου» και την έδρα του Περιστερίου bwin (64-66), χάρη στο νικητήριο καλάθι του Ματίας Λεσόρ επτά δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Το sport-fm.gr καταγράφει τέσσερα συμπεράσματα που βγήκαν από το παιχνίδι για τους «πράσινους», οι οποίοι μπορεί να πήραν το τρίτο διαδοχικό ροζ φύλλο αγώνα τους σε όλες τις διοργανώσεις, όμως για ακόμη μία φορά προβλημάτισαν με την εικόνα τους.

Δεν ήταν μόνο η κόπωση
Απόψε, ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ νευρικά στο παρκέ του «Ανδρέας Παπανδρέου», παρουσιάζοντας ένα ασύνδετο και χωρίς καλές αποστάσεις σύνολο. Η απουσία του Κώστα Σλούκα ήταν σημαντική, αφού δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό να κουμαντάρει το σύνολο, καθώς για ακόμη ένα ματς ο Λούκα Βιλντόσα, κινήθηκε στα… ρηχά. Οι «πράσινοι» υπέπεσαν σε πολλά και αβίαστα λάθη (13 στο σύνολο), ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όπου είχαν 9 για μόλις 3 ασίστ, ενώ τα ποσοστά ευστοχίας τους στο πρώτο 20λεπτο τα λένε όλα (7/26 σουτ, 2/10τρ.).

Η κούραση σίγουρα έπαιξε τον δικό της σημαντικό ρόλο στην εικόνα του Παναθηναϊκού, αφού σε έξι ημέρες έδωσε τρία απαιτητικά ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ αν συνυπολογίζουμε και το ντέρμπι «αιωνίων», τότε έχουμε 4 ματς σε σύνολο 9 ημερών. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η κούραση, αφού στο φινάλε η ομάδα έβγαλε ψυχή και όσα αποθέματα ενέργειας είχε και γύρισε από το -19 στο τελευταίο 15λεπτο. Ακόμα είναι νωρίς στη σεζόν, πολλοί οι νέοι παίκτες, οι αυτοματισμοί δεν έχουν βγει και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να παίξει το μπάσκετ που μπορεί η ομάδα και επιθυμούν άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Περιστέρι bwin-Παναθηναϊκός: Τα 4 σημεία των «πράσινων»

Οι κομβικοί Γκριγκόνις και Καλαϊτζάκης
Χωρίς καμία αμφιβολία εκείνοι που «υπέγραψαν» τη μεγάλη αυτή ανατροπή για τον Παναθηναϊκό ήταν οι… παλιές καραβάνες του συλλόγου. Οι Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και Μάριους Γκριγκόνις ήταν αυτοί που τράβηξαν το κάρο όταν είχε κολλήσει, κράτησαν τους «πράσινους» μέσα στο ματς όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και οδήγησαν την ομάδα τους στη νίκη.

Ο πρώτος είχε 16 πόντους με 5/7 εντός πεδιάς, οι 10 στην τρίτη περίοδο της επιστροφής από το -19. Ο Λιθουανός ολοκλήρωσε το ματς με 20 πόντους (6/9 σουτ, 3/6τρ.), 2 ριμπάουντ μια ασίστ, όντας βασικός επιθετικός πόλος από την αρχή μέχρι το τέλος του ματς.

Ο Γκριγκόνις βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο το φετινό καλοκαίρι, όμως, λόγω συνθηκών, διαφόρων αναγκών στο ρόστερ και συγκυριών, έμεινε στον σύλλογο, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο του… παλιού με τον νέο Παναθηναϊκό. Όπως και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που διανύει τη δεύτερη χρονιά του στον σύλλογο. Μια ομάδα -και ειδικά ένα τέτοιο μέγεθος, όπως το «τριφύλλι»- που προέβη σε ολικό λίφτινγκ φέτος το καλοκαίρι με την απόκτηση έντεκα νέων παικτών, έχει τεράστια ανάγκη παίκτες, που να γνωρίζουν από το DNA του συλλόγου, βάζοντας στο κλίμα και «μπολιάζοντας» τους καινούργιους στην πραγματικότητα της ομάδας.

Η ατάκα του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, είναι ενδεικτική: «Και θεωρώ πως και εμείς οι Έλληνες είμαστε λάθος, διότι έπρεπε να δώσουμε στους ξένους να καταλάβουν τι έδρα είναι το Περιστέρι bwin». Όπου Έλληνες, μπορείτε να βάλετε και τον Γκριγκόνις ως παλιό που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις της ομάδας και του ελληνικού μπάσκετ.

Τα «βαριά» χαρτιά που δεν εμφανίστηκαν στο ματς
Ο Παναθηναϊκός απόψε δεν πήρε πράγματα και μάλιστα σχεδόν τίποτα, από παίκτες που ποντάρει πολλά πάνω τους και που περιμένει να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα και να δηλώνουν «παρών». Ο λόγος για τους Λούκα Βιλντόσα και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, οι οποίοι παρότι έπαιξαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα -23:16 ο πρώτος, 26:51 ο δεύτερος- δεν μπήκαν ποτέ στην ψυχολογία του αγώνα.

Ο Αργεντινός γκαρντ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με μόλις 2 πόντους και αυτούς από τη γραμμή των βολών, έχοντας 0/7 εντός πεδιάς (0/3τρ.). Παράλληλα, μάζεψε δύο ριμπάουντ και έδωσε τρεις ασίστ, έχοντας δύο κλεψίματα και ένα λάθος. Για ακόμη ένα ματς φέτος, ο πρώην άσος του Ερυθρού Αστέρα δεν τα πήγε καλά -το τόνισε μάλιστα και στις δηλώσεις του ο Εργκίν Αταμάν- δείγμα του ότι βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, ψάχνοντας τα πατήματά του. Η επιστροφή του Σλούκα θα τον βοηθήσει σημαντικά, ωστόσο, κύριος σύμμαχος θα αποτελέσει ο χρόνος στις προπονήσεις και στο παρκέ.

Περιστέρι bwin-Παναθηναϊκός: Τα 4 σημεία των «πράσινων»

Από την άλλη, ο Ισπανός φόργουορντ μέτρησε απόψε 4 πόντους (2/9 σουτ, 0/3τρ.) και 8 ριμπάουντ, έχοντας ελάχιστη επιρροή στο παιχνίδι των «πράσινων». Μάλιστα, σε 1-2 περιπτώσεις εκτέθηκε και στην άμυνα από τον προσωπικό του αντίπαλο. Ο Χουάντσο δεν είναι στην «κατηγορία» του Βιλντόσα, αφού, με τα «πράσινα» έχει κάνει καλές εμφανίσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να βρει διάρκεια και σταθερότητα, τα οποία, όπως και στην παραπάνω περίπτωση, θα έρθουν με τον καιρό.

Νίκη που χτίζει χαρακτήρα και συνήθειες
Καταλήγοντας, απόψε ο Παναθηναϊκός πέρασε -έστω και με τον τρόπο που πέρασε- από μία από τις δυσκολότερες έδρες της Ελλάδας. Έκανε το «2 στα 2» στην Basket League, έφτασε τις τρεις διαδοχικές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, δείχνοντας «μέταλλο», αφού και στο άσχημό του βράδυ μπορεί να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.

Το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή στη σεζόν είναι το αποτέλεσμα. Τελεία και παύλα. Ειδικά για μια νέα ομάδα, που τώρα «χτίζεται» και προσπαθεί να φτιάξει ψυχολογία, διακριτούς ρόλους στο παιχνίδι της, αλλά και συνήθειες. Η συνήθεια αυτή, λοιπόν, του να νικάς ακόμα και με μέτρια εμφάνιση, ότι δεν τα παράτησες στο -19 και επέστρεψες παρά την κούραση και τα πολλά χαμένα σουτ, δείχνει πως υπάρχει και χαρακτήρας, και ψυχή «μαχητή», αλλά και η απαιτούμενη ποιότητα.

Το να βρεθείς πίσω στο σκορ και να πεις: «Μπορώ να το γυρίσω, το έχω ξανακάνει», να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου με οποιαδήποτε συνθήκη και αν παρουσιαστεί… Αυτό είναι το αποψινό κέρδος του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x