Ελλάδα

«Νομική αστοχία από τον Μπαλτάκο, μπορεί να επέμβει η FIFA και να βγάλει άμεσα απόφαση»

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης χαρακτήρισε μέσω του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 νομική αστοχία την κίνηση του Τάκη Μπαλτάκου να απευθυνθεί στο υπουργείο δικαιοσύνης για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων.

Νομική αστοχία χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης μέσω του bwinΣΠΟΡ FM 94.6 την επιστολή του Τάκη Μπαλτάκου προς το υπουργείο δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι μπορεί η FIFA να πάρει από την ΕΠΟ την υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού και να βγάλει απόφαση.

O καθηγητής αθλητικού δικαίου και νομικός σύμβουλος της FIFA μίλησε στους 94,6 στους τους Κυριάκο Θωμαΐδη και Βάιο Τσούτσικα για το θέμα των χειραγωγημένων αγώνων. «Το θεωρώ αστοχία», σχολίασε για την κίνηση του Τάκη Μπαλτάκου. «Εφόσον γίνει καταγγελία στη FIFA και η εθνική ομοσπονδία δεν έχει λάβει μέτρα ή δεν έχει κινήσει τη διαδικασία εντός 90 ημερών τότε ο νέος πειθαρχικός κώδικας της FIFA πολύ ξεκάθαρα τονίζει ότι τα δικαστικά όργανα της FIFA μπορούν να επέμβουν και να ξεκινήσουν τα ίδια τη διαδικασία και να λάβουν άμεσα απόφαση», επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Αναλυτικά μίλησε για:
- το αν μπορεί να κινηθεί παράλληλα η ποινική με την πειθαρχική διαδικασία: «Μπορεί να κινηθεί και παράλληλα και σε συνεργασία με την ποινική δικαιοσύνη και ανεξάρτητα. Μπορεί να ζητήσει αυτά τα στοιχεία, αλλά όχι από τη δικαιοσύνη. Το θεωρώ μία ηγετική και νομική αστοχία. Μπορεί απευθείας η ΕΠΟ, επικαλούμενη τους λόγους που θα τα χρειαστεί για να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία. Είναι υποχρεωμένη από το κανονιστικό της πλαίσιο, αλλά και της FIFA να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, καθώς το ζητά ρητά ο κανόνας της FIFA. Εφόσον προσεκτικά, μεθοδικά και πειστικά δοθεί αυτή η δυνατότητα από την ΕΠΟ προς τον εισαγγελέα δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει αυτή η συνεργασία. Η πειθαρχική διαδικασία έχει αυτές τις δεσμεύσεις που θα της επιστρέψουν να τελειώσει πιο γρήγορα τη διαδικασία. Όχι βέβαια δεν θα μπορούσε να το ζητήσει από τον υπουργό δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Είναι μία διαδικασία που εφαρμόζεται συνεχώς στο εξωτερικό. Μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητο νομικό γραφείο, που θα αποτελέσει συνδετικό μεταξύ ποινικού και πειθαρχικού εισαγγελέα. Δεν γίνεται να αναμειχθεί η ΕΠΟ, έτσι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να τελειώσει άμεσα. Το πιο σωστό είναι όπως είπατε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ΕΠΟ, αλλά χωρίς την ΕΠΟ. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει αυτή η διαδικασία. Ήταν μία νομική αστοχία αυτό που έγινε. Εφόσον υπάρξει έγκριση από την ΕΠΟ και τον ποινικό εισαγγελέα, μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον έχουν εφαρμοστεί όλα τα εχέγγυα».

-το αν μπορεί να έρθει η FIFA να πάρει την υπόθεση από τα χέρια της ΕΠΟ: «Ο νέος πειθαρχικός κώδικας της FIFA τονίζει ρητά ότι οι εθνικές ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν για πολύ σημαντικά ζητήματα που μπορεί να θέσουν το άθλημα σε δυσφήμιση. Όπως θέματα αντιντόπινγκ ή αλλοίωσης αγώνων, ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες για να μην υπάρχουν υποψίες για την τέλεση μελλοντικών αγώνων. Πρέπει να γίνει αυτό σύμφωνα με τους κανόνες και εφόσον γίνει καταγγελία στη FIFA και η εθνική ομοσπονδία δεν έχει λάβει μέτρα ή δεν έχει κινήσει τη διαδικασία εντός 90 ημερών τότε ο νέος πειθαρχικός κώδικας της FIFA πολύ ξεκάθαρα τονίζει ότι τα δικαστικά όργανα της FIFA μπορούν να επέμβουν και να ξεκινήσουν τα ίδια τη διαδικασία και να λάβουν άμεσα απόφαση».

- το αν είμαστε τα μαύρα πρόβατα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης: «Δεν νομίζω ότι έχετε άδικο και για να το λέτε θα έχετε πληροφόρηση, αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα, μην ξεχωρίσουμε την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλα μαύρα πρόβατα. Το φαινόμενο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι πολύ εξελιγμένο. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό και να τρέξει αυτή η διαδικασία. Η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να παράξει άμεσα αποτέλεσμα. Το βάρος της απόδειξης είναι πιο χαμηλά από το ποινικό. Αν κάποιος αθωωθεί στην ποινική διαδικασία, δεν σημαίνει ότι θα αθωωθεί στην πειθαρχική διαδικασία».

-το αν είναι παρελκυστική τακτική από την ΕΠΟ: «Δεν είμαι μέσα στο μυαλό των αξιωματούχων της ΕΠΟ, βλέπω φυσικά τις πράξεις όπως και εσείς. Οποιοσδήποτε νόμος υπάρχει η οποία θα αντιβαίνει σε αυτά που λέει το κανονιστικό της FIFA λίγη διαφορά θα κάνει για τη FIFA. Αυτοί οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ, όπως κάθε εθνικής ομοσπονδίας, δεσμεύονται από το κανονιστικό πλαίσιο της FIFA, το οποίο έχουν αποδεχθεί».

-το αν γίνεται προσπάθεια να πάει η μπάλα στην εξέδρα: «Ίσως να έχει πάει και έξω από το γήπεδο η μπάλα...».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x