Χρήστος Ρομπόλης

Δεν είναι κάθε μέρα... 2012 ή Περιστέρι για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός μπήκε για δεύτερο συνεχές ματς χωρίς μυαλό, έτρεχε και δεν έφτασε ποτέ την Νταρουσάφακα γνωρίζοντας τη δεύτερη εκτός προγράμματος ήττα του. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι σύμπτωση… Και στην περίπτωση του Ολυμπιακού οι συμπτώσεις παραήταν πολλές για να μιλάμε για τυχαία γεγονότα. Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες μπήκε με το μυαλό αλλού σε έναν αγώνα και όσο κι αν προσπάθησε στη συνέχεια να βγει από το λάκκο που ο ίδιος έσκαψε για τον εαυτό του, δεν βγήκε ποτέ στο φως.

Κόντρα στο εξαιρετικό Περιστέρι την Κυριακή, η σοβαρότητά του μετά από πρώτο 15λεπτο έφτανε και περίσσευε για να επιστρέψει από το -19 και να κερδίσει. Όμως στην Ευρωλίγκα τα μεγέθη είναι διαφορετικά και σπανίως υπάρχει επιστροφή από τέτοιο χάντικαπ. Ακόμη κι αν έχεις απέναντί σου τη χειρότερη βάσει κατάταξης ομάδα της διοργάνωσης, που όμως μετά την αλλαγή προπονητή και την προσθήκη του Τόνι Ντάγκλας είναι μεταμορφωμένη.

Ό,τι έγινε στην ίδια πόλη το 2012 και τον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, συμπτωματικά και τότε όταν βρέθηκε -19, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και αγγίζει τη σφαίρα του μύθου γιατί ακριβώς συμβαίνει πλέον σπανίως. Επιπλέον, το 1-13 που είχε μέχρι τώρα η Νταρουσάφακα δεν έπρεπε να υπνωτίζει τον Ολυμπιακό, αλλά τουναντίον όφειλε να είναι σε εγρήγορση βλέποντας πώς έφτασε μια ανάσα από το να κερδίσει Εφές, Ζαλγκίρις, Παναθηναϊκό, Χίμκι και Μακάμπι τις τελευταίες αγωνιστικές.

Ο Ολυμπιακός λειτουργεί εντελώς αντίστροφα από την περσινή ομάδα στο εξής: ενώ μέχρι πέρσι η καλή του άμυνα ήταν προϋπόθεση για να επιτεθεί σωστά, στην εποχή Μπλατ φαίνεται πως η διαδρομή είναι η αντίθετη. Για να είναι αποτελεσματικός στα μετόπισθεν θα πρέπει να λειτουργεί αν όχι τέλεια ή έστω ικανοποιητικά απλώς λογικά στο μπροστινό κομμάτι του παρκέ. Όμως με τα πολλά και εύκολα λάθη, τις κακές επιλογές και τις ακόμη χειρότερες εκτελέσεις αν η κατάσταση δεν σωζόταν από τα επιθετικά ριμπάουντ, οι Πειραιώτες βρίσκονταν μονίμως σε κατάσταση αμυντικής ανισορροπίας. Οι «ερυθρόλευκοι» υποθήκευσαν με την εικόνα τους στην επίθεση την ίδια τους την άμυνα και τελικά το παιχνίδι. Δέχτηκαν 10 πόντους από αιφνιδιασμό στο πρώτο δεκάλεπτο δίχως να χρησιμοποιήσουν για πολλοστή φορά σωστά τα φάουλ τους και σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα πρόσφεραν στους γηπεδούχους διαρκώς ευκαιρίες να τρέξουν. Ενδεικτικό στοιχείο της κακής βραδιάς ήταν οι επτά παραπάνω ασίστ της Νταρουσάφακα απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έδειχνε να ρολάρει επιθετικά στα τελευταία παιχνίδια.

Κάποια ακόμη πράγματα αξίζει να επισημανθούν. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, που ορθώς αποθεώνεται για το ως τώρα έργο του αλλά είναι λογικό να κάνει και λάθη, δείχνει να έχει επιλέξει να πορευτεί με 8 ή το πολύ 9 παίκτες. Μάντζαρης και Μπόγρης δεν πάτησαν ούτε δευτερόλεπτο στο παρκέ σε μια βραδιά που ούτε τα γκαρντ ούτε οι ψηλοί ήταν καλά, ο δε Τίμα άντεξε ένα λεπτό και επέστρεψε στη ναφθαλίνη, ενώ ο Βεζένκοφ είναι-σαν το στρατό-μία μέσα και δύο έξω. Η επιλογή του προπονητή, που έχει εικόνα και από τις προπονήσεις, είναι σεβαστή, όμως το κανονικό rotation παραείναι μικρό για να ανταποκριθεί σε ένα τόσο φορτωμένο και απαιτητικό σε ενέργεια πρόγραμμα. Η επιλογή, δε, να μείνει στον πάγκο ο Σπανούλης στο φινάλε για μία ακόμη φορά (μετά το ματς με τη Φενέρ) ήταν και αποδείχτηκε ξανά λανθασμένη. Ο πιο clutch παίκτης της Ευρωλίγκας, που κάθε ομάδα θα ευχόταν να έχει στο παρκέ όταν η μπάλα «καίει», δεν μπορεί να μένει παρκαρισμένος στα τελευταία λεπτά ή έστω στην τελευταία κρίσιμη επίθεση, εκτός κι αν ο αντικαταστάτης του είναι σε μεγάλη βραδιά. Και ο Γουίλιαμς-Γκος δεν ήταν… Και, τέλος, όταν στην τελευταία επαναφορά η πρώτη πάσα πάει στον Πρίντεζη που σουτάρει βολές φέτος με 61,8% στην Ευρωλίγκα και 43,7% στο πρωτάθλημα είναι σα να προ(σ)καλείς τον αντίπαλο να του κάνει αμέσως φάουλ.

Ασφαλώς ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από αυτή την ήττα. Όμως ακριβώς επειδή μετά το ντεμαράζ που είχε κάνει οι στόχοι του είχαν αναβαθμιστεί από απλή πρόκριση σε διεκδίκηση πλεονεκτήματος έδρας ή έστω πέμπτης θέσης, τέτοιες ήττες σαν αυτή από την Νταρουσάφακα (που θα κάνει σίγουρα κι άλλες ζημιές) πονάνε και στοιχίζουν. Γι’ αυτό και το ντέρμπι της επόμενης Παρασκευής απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ αποκτά αυξημένη σημασία, καθώς πέρα από το προφανές βαθμολογικό κίνητρο μια τρίτη ήττα στο Φάληρο ή μια τρίτη ήττα από τον φετινό Παναθηναϊκό απειλούν να ξαναφέρουν σύννεφα την ώρα που όλα έμοιαζαν ρόδινα…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x