Χρήστος Ρομπόλης

Μεγάλη Εθνική με Γιάννη, όπως… κάποτε στο Φίνιξ

Η εφτάψυχη Εθνική έδειξε μέταλλο πρωταθλητή καθοδηγούμενη από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που θύμισε την clutch εμφάνισή του στον πέμπτο τελικό του Φίνιξ.

Πριν από 13,5 μήνες με μια μυθική τάπα στον Έιτον και ένα απίθανο alley oop ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε οδηγήσει τους Μπακς στη νίκη-μισό πρωτάθλημα στην έδρα των Σανς στον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ.

Ο Greek Freak έζησε το απόλυτο deja vu με τα απίθανα πράγματα που έκανε στο τελευταίο λεπτό της πρεμιέρας της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ. Τάπα στον Ζούμπατς στα 57’’ διαφυλάσσοντας το +2, ανάποδο κάρφωμα στα 46’’ για το +4, τάπα στο τρίποντο του Σμιθ στα 9’’ και γκολ-φάουλ στην άλλη πλευρά του παρκέ. Τι να λέμε τώρα… Ο τύπος ξεπέρασε κι αυτά που έκανε τότε στο Φίνιξ!

Εθνική μπάσκετ: Μεγάλη νίκη με Γιάννη όπως στο Φίνιξ

Δεν ήταν όμως μόνο ο Γιάννης, αλλά και οι υπόλοιποι επτά (Λούντζης και Λαρεντζάκης έπαιξαν ελάχιστα) που ήταν καθοριστικοί για να μπει η ελληνική ομάδα με το δεξί. Και να πάρει μια νίκη που έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αμιγώς βαθμολογική, καθώς «στρώνει» (θεωρητικά) το δρόμο για τη συνέχεια και σκληραίνει κι άλλο το μέταλλό της.

Η προσαρμογή του Γιάννη, ο killer που έλειπε και η άμυνα για σεμινάριο


Η Κροατία πάτησε Μιλάνο και αποφάσισε να παίξει… κατενάτσιο, ίσως επηρεασμένη από το ιταλικό κλίμα. Με την άμυνά της ταμπουρωμένη στα 3-4 μέτρα, προκαλούσε απροκάλυπτα τον Γιάννη, τον Καλάθη και τον Θανάση να σουτάρουν. Εκείνοι αφού δοκίμασαν να απειλήσουν ανεπιτυχώς από απόσταση, προσαρμόστηκαν άμεσα. Ο Greek Freak σταμάτησε να εκβιάζει προσπάθειες, έκανε τις γνωστές kick out πάσες αλλά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις προηγούμενες διοργανώσεις, αυτή τη φορά υπήρχε ο killer. Ο Ντόρσεϊ σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή αλλά και… μαρκαρισμένου ανέλαβε να ξεκολλήσει την Εθνική και όλα έγιναν πιο εύκολα.

Εθνική μπάσκετ: Μεγάλη νίκη με Γιάννη όπως στο Φίνιξ

Ασφαλώς η άμυνα ήταν η αφετηρία για τα πάντα. Εκεί που το πλάνο του Ιτούδη «παντρεύτηκαν» με την αυταπάρνηση του Παπανικολάου, του Θανάση, του Αγραβάνη και των άλλων παιδιών κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους Κροάτες. Η Εθνική… Άμυνα, με τις γρήγορες αλλαγές και τα απλωμένα χέρια σε κάθε μπάλα, αποσυντόνισε τους αντιπάλους που έκαναν 12 λάθη στο ημίχρονο και μοιραία έμειναν στους 30 πόντους. Στο ίδιο διάστημα, παρότι η ελληνική ομάδα είχε λιγοστές ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο και το ποσοστό της στο τρίποντο γρήγορα χάλασε (5/20 στο ημίχρονο), το γεγονός ότι έκλεισε τα πρώτα 20 λεπτά χωρίς λάθος συνέβαλε εξίσου αποφασιστικά στη διαφορά.

Χαλάρωση, κόπωση, δικαιώματα και… clutch


Το +16 του ημιχρόνου σε συνδυασμό με το αναγκαστικά κοντό rotation οδήγησαν σε χαλάρωση, κόπωση και κακές επιλογές, με αποτέλεσμα η Εθνική ομάδα να δώσει δικαιώματα στους Κροάτες. Σμιθ και Σίμον «ζεστάθηκαν», τα λάθη στο δεύτερο μέρος εκτοξεύτηκαν στα οκτώ και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Στο τέλος μίλησε η κλάση του Γιάννη Αντετοκούνμπο που απέδειξε και στον τελευταίο δύσπιστο πως μπορεί να είναι και closer. Τι άλλο, πέρα από δύο καθοριστικές τάπες και πέντε πόντους, να κάνει ένας άνθρωπος στο τελευταίο λεπτό για να κερδίσει τον τίτλο;

Εθνική μπάσκετ: Μεγάλη νίκη με Γιάννη όπως στο Φίνιξ

Στο τέλος της ημέρας, η Εθνική ομάδα κέρδισε μια πολύ ταλαντούχα και μάλλον υποτιμημένη από τους ειδικούς ομάδα χωρίς τους δύο σέντερ της, με οκτώ παίκτες στο rotation, παίρνοντας μόλις 13 από τους 89 πόντους της στο ανοιχτό γήπεδο και εκτελώντας τελικά με μόλις 30% στα τρίποντα (33%) και 76% στις βολές (19/25). Αυτό από μόνο του μόνο αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί για μια ομάδα που μαθαίνει κερδίζοντας, χτίζει χαρακτήρα κι αυτοπεποίθηση, ενώ περιμένει σύντομα να βρουν ρυθμό οι τραυματίες και να καταφθάσουν οι ενισχύσεις από το «ιππικό», ο Παπαγιάννης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο.

ΥΓ1: Κακή η διαιτησία στην πρεμιέρα. Από την (ακούσια ή εκούσια δεν έχει σημασία) τοποθέτηση του Σάριτς στο σημείο προσγείωσης του Ντόρσεϊ που ευτυχώς δεν προκάλεσε τραυματισμό, μέχρι τις συνεχείς έξαλλες διαμαρτυρίες των Κροατών που τιμωρήθηκαν με μόλις μία τεχνική ποινή.

ΥΓ2: Το ματς με την Ιταλία το Σάββατο είναι τελείως διαφορετικό. Δεν έχει το ταλέντο ή το μέγεθος της Κροατίας, αλλά είναι πολύ πιο σκληρή ομάδα και παίζει στην έδρα της. Εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο ματς.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x