Χρήστος Ρομπόλης

Ο εξομοιωτής που έβγαλε κερδισμένη την Εθνική και η απάντηση του Γιάννη

Η ήττα από τη Σερβία δεν πληγώνει τις προσπάθειες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο και η Εθνική ομάδα κέρδισε πολλά στο Βελιγράδι. Η... άλλη 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έκλεισε στόματα.

Καμία ήττα δεν είναι γλυκιά. Όμως αυτή που η Εθνική γνώρισε στο Βελιγράδι μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ανώδυνη και χρήσιμη. Γιατί μπορεί το αποτέλεσμα να μετρά, αλλά συχνά-ειδικά αν το διακύβευμα δεν είναι μεγάλο-σημασία δεν έχει αν χάνεις αλλά… πώς χάνεις. Και η ελληνική ομάδα με τον τρόπο που έπεσε στο Βελιγράδι, λαβωμένη αλλά μαχόμενη ως το 45’, μπορεί να θεωρεί πως είναι πολλαπλά κερδισμένη από το βράδυ της Πέμπτης. Αρκεί να μη μας τα χαλάσει και πάλι το ιατρικό δελτίο…

Η αναμέτρηση με την πανίσχυρη, αποφασισμένη και με τεράστιο κίνητρο Σερβία μπροστά σε 19 χιλιάδες θεατές ήταν-το δίχως άλλο-το πιο χρήσιμο τεστ πριν το Ευρωμπάσκετ. Κι ας ήταν επίσημο το ματς. Όλοι απολαύσαμε την εορταστική ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με Ισπανία και Τουρκία, το ίδιο θα κάνουμε και το βράδυ της Κυριακής απέναντι στο Βέλγιο, αλλά η Εθνική μπήκε χθες βράδυ στον εξομοιωτή. Γιατί σε μια βδομάδα στο Μιλάνο και λίγο αργότερα στο Βερολίνο θα συναντήσει πέρα από αντιπάλους ανάλογου επιπέδου με τη Σερβία και ανάλογη ατμόσφαιρα, ανάλογα αποφασιστικούς αντιπάλους που θα βαράνε στο ψαχνό και πιθανώς ανάλογους διαιτητές που δεν θα σφυρίζουν φιλικά.

Εθνική μπάσκετ: Ο εξομοιωτής και η απάντηση του Γιάννη

Έδωσε τη μάχη της


Η ελληνική ομάδα στην «Stark Arena», μακριά από τη θαλπωρή του ΟΑΚΑ, τις φίλιες ιαχές και τα συχνά ευνοϊκά σφυρίγματα, πάλεψε κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο και τα δικά της προβλήματα. Είδε τη γραμμή ψηλών να… αποψιλώνεται, αφού στην απουσία του Παπαγιάννη (πόσο διαφορετικό θα ήταν το ματς αν έπαιζε…) ήρθαν να προστεθούν ο τραυματισμός του Κώστα Αντετοκούνμπο και τα φάουλ του Δημήτρη Αγραβάνη αρχικά και του Θανάση Αντετοκούνμπο στην πορεία. Η άμυνα στο low post, που εξ αρχής ήταν δύσκολη αποστολή λόγω Γιόκιτς και Μιλουτίνοφ, έγινε περίπου mission impossible, ειδικά από τη στιγμή που οι Σέρβοι τιμωρούσαν κάθε απόπειρα double team ή παγίδας με ελεύθερα σουτ και είχαν 11/20 τρίποντα στη βραδιά.

Παρά τη λειψανδρία, ο αεικίνητος Θανάσης και ο Γιάννης που έβαλε πλάτη κάνοντας υπερωρίες έδωσαν λύσεις στην άμυνα (μαζί με τον πολύτιμο Παπανικολάου) στο ζωγραφιστό και η ελληνική ομάδα επέστρεψε τρεις φορές από διαφορά 9-10 πόντων. Οι λεπτομέρειες όμως δεν ήταν μαζί της. Την ώρα που Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης, Σλούκας, Γιάννης και Αγραβάνης αστοχούσαν σε ελεύθερα τρίποντα (η Εθνική μετά τα 8/18 στα τρία πρώτα δεκάλεπτα είχε 4/17), προϊόντα καλής κυκλοφορίας της μπάλας, οι Σέρβοι έμεναν στον αφρό από τα τυχερά σουτ του Γιάραμαζ και του Γιόκιτς. Το μαχητικό πνεύμα της Εθνικής και το κρύο αίμα του Ντόρσεϊ έστειλαν το ματς στην παράταση, αλλά εκεί μάλλον η κόπωση έπαιξε το ρόλο της. Μαζί πάλι με κάποια φαλτσοσφυρίγματα...

Εθνική μπάσκετ: Ο εξομοιωτής και η απάντηση του Γιάννη

Ας είναι… Η Εθνική ομάδα πέρασε το τεστ κι ας έχασε. Έδειξε πως είναι ομάδα που παλεύει και θα παλεύει κόντρα σε όλους και όλα. Ούτε οι απουσίες, ούτε οι ατυχίες, ούτε η ρέντα του αντιπάλου, ούτε τα σφυρίγματα την πτόησαν και ένα σύνολο σφυρηλατείται σε τέτοιες καταστάσεις ακόμη κι αν ηττάται. Ατέλειες ασφαλώς και υπάρχουν, από την άμυνα στο post μέχρι τη μάστιγα των λαθών και τα stretch αστοχίας από μακριά. Όμως ομάδα που έχει πολεμιστές, αρχές και καθοδήγηση, μην τη φοβάστε. Και η Εθνική έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Άμα έχει και λίγη υγεία και τύχη, μπορούμε να περιμένουμε πολλά καλά πράγματα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

ΥΓ1: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την αξία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μιλάνε οι αριθμοί. Περισσότερο όμως από τους 40 πόντους, τα 8 ριμπάουντ, τις 5 ασίστ και τα 2 κλεψίματα, ας σταθούμε στα 40:11 συμμετοχής. Είπαμε, ο Γιάννης θα είναι παρών όταν πρέπει για την Εθνική, στα δύσκολα και στα επίσημα. Κι ας χάσει δύο και τρία φιλικά.

ΥΓ2: Η διαιτησία ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Ακόμη κι ο πάντα χαμογελαστός Ντόρσεϊ δεν άντεξε και είπε το παράπονό του στη συνέντευξη Τύπου. Τα φάουλ ήταν 16-26 και πέραν του Γιάννη δεν εκτέλεσε βολή άλλος Έλληνας διεθνής. Είπαμε όμως, το επίπεδο διαιτησίας στη FIBA είναι ούτως ή άλλως χαμηλό αποδεδειγμένα και επλήγη επίσης από το σχίσμα με την Ευρωλίγκα. Ακόμη και ο ορισμός στην τριάδα του ανθρώπου (του Πολωνού Λίστα) που είχε «εφεύρει» το πέμπτο φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο κρίσιμο ματς με την Τσεχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα δείχνει προχειρότητα.

ΥΓ3:Η πρόκριση στο Παγκόσμιο δεν είναι εξασφαλισμένη, μην το ξεχνάμε! Όμως μια νίκη επί του Βελγίου την Κυριακή σε συνδυασμό με ήττα της Τουρκίας από τη Σερβία στην Κωνσταντινούπολη, θα φέρουν την Εθνική αγκαλιά με την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με 4-2 η ίδια και την Τουρκία (που την έχει κερδίσει δις) στο 2-4 θα αρκεί πρακτικά μια νίκη στους τέσσερις τελευταίους αγώνες για να είναι στην τοπ τριάδα του γκρουπ, λογικά μαζί με Λετονία και Σερβία.

ΥΓ4: Ο κόσμος λατρεύει τις εθνικές ομάδες και γεμίζει τα γήπεδα. Όμως πρέπει να βρεθεί μια λύση για το καλεντάρι και να τα βρουν επιτέλους FIBA και Ευρωλίγκα. Το να δίνουν οι ομάδες επίσημα ματς-«φωτιά» για τα προκριματικά λίγες μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ μπορεί εμπορικά να είναι έξυπνο, αλλά για τους αθλητές ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Σενγκέλια, Γιουλ και Μίτσιτς είναι ήδη θύματα αυτής της κατάστασης. Και δυστυχώς μπορεί να μην είναι τα τελευταία…

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x