Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται παρεμβάσεις… χθες

Το άλλοθι του συμπλέγματος μακριά από το ΟΑΚΑ πήγε περίπατο και ο Παναθηναϊκός μετά την κακή εικόνα απέναντι στη Φενέρ χρειάζεται αποφάσεις για να μη χαθεί η χρονιά. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η «καραμέλα» του συμπλέγματος μακριά από το ΟΑΚΑ έχει πια λιώσει στο στόμα… Η ήττα με κάτω τα χέρια από τη Φενέρμπαχτσε καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν ούτε ψυχολογικό, ούτε έλλειψης πάθους, αλλά ξεκάθαρα αγωνιστικό και ανεξάρτητο από έδρες.

Οι «πράσινοι» που έχουν κακομάθει τον κόσμο τους για χρόνια να κυριαρχούν ακόμη και κόντρα σε μεγαθήρια στο «σπίτι» τους κατέφυγαν σε… κλεφτοπόλεμο για να μείνουν στο παιχνίδι απέναντι σε έναν καταφανώς ανώτερο αντίπαλο. Όχι μόνο σε μπάτζετ ή μονάδες, αλλά και σε προπονητική κατεύθυνση, χημεία και τακτική. Δυστυχώς το πάθος και οι λιγοστές σποραδικές εκλάμψεις ταλέντου από πολύ περιορισμένες μονάδες δεν φτάνουν για να βάλεις κάτω μια πραγματική μπασκετική μηχανή όπως η φετινή Φενέρ του Ομπράντοβιτς.

Ακόμη κι αν ερχόταν ανέλπιστα η νίκη, ο Παναθηναϊκός στην πραγματικότητα δεν θα είχε παρουσιάσει καμία απολύτως πρόοδο. Αλλά μάλλον για ποια πρόοδο μιλάμε… Στον τρίτο χρόνο του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο, με το ρόστερ δομημένο κατά τις επιταγές του (κατά τα λεγόμενα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου) η ομάδα του όχι δεν δείχνει βελτίωση, αλλά μοιάζει να έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Η ευθεία σύγκριση με ομάδες όπως η Φενέρ μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση του Παναθηναϊκού από την κορυφογραμμή της Ευρωλίγκας.

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι πως ο Καταλανός τεχνικός δείχνει ανήμπορος να αντιστρέψει την κατάσταση και κάνει ακατανόητες επιλογές. Πριν μια εβδομάδα στη Μόσχα «πάρκαρε» ανεξήγητα Αντετοκούνμπο και Μήτογλου, κόντρα στη Φενέρ έπραξε το αυτό με τον Λάσμε, απέσυρε τον Καλάθη όταν έδειχνε να έχει ανακτήσει μετά από βδομάδες τη χαμένη του αυτοπεποίθηση για να βάλει τον Λεκαβίτσιους που τα θαλάσσωσε, ξέχασε τον Μήτογλου στον πάγκο όταν οι φιλοξενούμενοι τάιζαν ανηλεώς τη ρακέτα και ο Τόμας αδυνατούσε να «κουνήσει» Βέσελι ή Λοβέρν και άλλα πολλά…

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι μεν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του και ο Πασκουάλ προς τιμήν του παραδέχτηκε την κρίση σε προ ημερών συνέντευξή του, όμως δεν αρκεί η εντόπιση της «βλάβης» αν δεν μπορείς να τη διορθώσεις. Ούτε το μάντρωμα στο ΟΑΚΑ, ούτε οι συζητήσεις στα αποδυτήρια, ούτε τα «γκάζια» σε παίκτες, ούτε τίποτε άλλο που έχει εφαρμόσει ο Καταλανός δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Όπου «στιγμή», η… 11η πλέον αγωνιστική της Ευρωλίγκας κι όχι κανένα πρώιμο στάδιο της σεζόν, όπου υπάρχει περισσότερη ανεκτικότητα και υπομονή.

Αναμφίβολα, λοιπόν, η κατάσταση επιβάλλει αποφάσεις και παρεμβάσεις. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η αντικατάσταση του Πασκουάλ δεν είναι πανάκεια. Άλλωστε ποιος προπονητής στην αγορά μπορεί να αλλάξει, ειδικά μεσούσης της περιόδου, δραστικά την εικόνα μιας ομάδα που ασθμαίνει, ξέχωρα από τον άνεμο αλλαγής που όμως έχει παροδικά αποτελέσματα για 2-3 εβδομάδες; Ούτε φυσικά μία προσθήκη μπορεί να μπαλώσει όλες τις τρύπες που άφησε ο καλοκαιρινός σχεδιασμός. Όμως αυτή τη στιγμή η γραμμή ζωής του Παναθηναϊκού μοιάζει με ευθεία και για να ζωηρέψει απαιτούνται δραστικά μέτρα, πριν ανακοινωθεί ώρα θανάτου για τη φετινή ευρωπαϊκή του πορεία.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x