Χρήστος Ρομπόλης

Τρέλανέ τον και τρέλανέ μας, Εθνική!

Η απορρύθμιση του Σβεντ είναι το μισό και βάλε εισιτήριο της Εθνικής για τη ζώνη των μεταλλίων του Ευρωμπάσκετ. Και σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούν όλοι. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Μπορεί οι εποχές του προσωποκεντρικού μπάσκετ να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η Ρωσία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Με όλο το σεβασμό σε Μοζγκόφ, Βοροντσέβιτς και λοιπούς συμπαθείς και αξιόλογους συμπαίκτες του, ο Αλεξέι Σβεντ είναι αυτός που κινεί τα νήματα και ο περιορισμός του είναι η βασική αποστολή της Εθνικής στον προημιτελικό της Τετάρτης.

Όλες οι επιθέσεις περνούν από τα δικά του χέρια. Το σύστημα του εκ Μαγνησίας ορμώμενου (όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε στα χασομέρια του 20ου αιώνα για να ελληνοποιηθεί και να παίξει στον ΠΑΟΚ) Σεργκέι Μπαζάρεβιτς μοιάζει να είναι το εξής: δώστε την μπάλα στον Σβεντ κι αυτός κάτι θα σκαρφιστεί να κάνει. Θα πάρει ένα (τρελό) σουτ, θα πάει προς το καλάθι, θα τραβήξει πάνω του 2-3 αντιπάλους και θα βρει πάσα… Κάτι τέλος πάντων. Ουδείς άλλος στο ρωσικό ρόστερ μοιάζει ικανός να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη ομάδα. Αλλά ούτε και στη… δική του. Ούτε ο Μοζγκόφ που ως παλαιάς κοπής ψηλός περιμένει να «ταΐστεί» στο ζωγραφιστό για να αξιοποιήσει τα μούσκουλα και το μπόι του, ούτε ο Βοροντσέβιτς ή ο Φριτζόν που ζουν από τα… περισσέματα των επιθέσεων των σταρ όπως συμβαίνει όλο το χρόνο στην ΤΣΣΚΑ, ούτε οι υπόλοιποι που από περιορισμένο ή μηδαμινό χρόνο στις ομάδες τους νιώθουν ξαφνικά περισσότερο σημαντικοί αλλά είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις αυξημένες ευθύνες.

Η Εθνική θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Σβεντ όπως ακριβώς ΔΕΝ το έκανε η Κροατία. Έχοντας έναν κανονικό πλέι μέικερ, πλην όμως με ταλαιπωρημένα πόδια, όπως ο Ρόκο Ούκιτς, αλλά και δίχως ικανό παίκτη να μαρκάρει στην περιφέρεια, η «χρβάτσκα» έγινε έρμαιο στις ορέξεις του άσου της Χίμκι. Έβαλε τα δύο πρώτα τρίποντα και συνέχισε έτσι όλο το βράδυ μέχρι να τους ξεπαστρέψει. Κοινώς ένιωσε εξ αρχής άνετα και έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά, δημιουργώντας για την πάρτη του αλλά και για τους υπόλοιπους.

Την Τετάρτη ο Σβεντ θα πρέπει να… μαρτυρήσει στα χέρια της ελληνικής άμυνας. Να πιεστεί πριν καν πάρει την μπάλα, να ιδρώσει για κάθε ντρίμπλα, πάσα ή σουτ και κοινώς να μην πάρει αέρα. Κι αν συμβεί αυτό, δεν απέχει πολύ η στιγμή που ο Αλεξέι Σβεντ από υπερόπλο καταστροφής στα χέρια του αντιπάλου θα μετατραπεί σε εργαλείο για την αυτοκαταστροφή τους. Έχει αποδειχτεί πως το μυαλό του προικισμένου με θείο χάρισμα δίμετρου γκαρντ της Ρωσίας μπορεί να χαλάσει εύκολα και να οδηγηθεί σε τραβηγμένα σουτ αγνοώντας τους συμπαίκτες του και προκαλώντας γενικότερο εκνευρισμό στην ομάδα.

Στην αποστολή αν όχι εξουδετέρωσης τότε περιορισμού του Σβεντ δεν περισσεύει κανένας. Ο ισοϋψής Καλάθης θα αποτελέσει, λογικά, το πρώτο ανάχωμα, αλλά θα χρειαστούν βοήθειες από όλους, γιατί το supporting cast της Ρωσίας είναι έτοιμο να εκμεταλλευτεί κάθε ρήγμα εκτελώντας ή δίνοντας την έξτρα πάσα. Ο Παπανικολάου πιθανώς να χρειαστεί να πέσει επίσης πάνω στον ηγέτη των Ρώσων, ίσως ακόμη και ο Μάντζαρης, ο Παπαπέτρου ή ο Αντετοκούνμπο. Ο Μπαζάρεβιτς στα λεπτά που ο Μοζγκόφ θα ξαποσταίνει και ελλείψει άλλου σέντερ επιπέδου θα επιχειρήσει να μπερδέψει την Εθνική με χαμηλό σχήμα, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όλοι, μέχρι και τον τελευταίο στον ελληνικό πάγκο.

Κοινώς… αν τρελάνουμε τον Σβεντ, θα τρελαθούμε όλοι μαζί πηγαίνοντας… βουρ για μετάλλιο στο weekend.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x