Μιχάλης Λεάνης

Τα παιδιά της ξενιτιάς

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει από τη Σλοβενία για την ακταλυτική παρουσία Ζήση και Μπουρούση στη νίκη της Εθνικής επί της Τουρκίας στο Ευρωμπάσκετ.

Ο ένας έχει μεταναστεύσει χρόνια τώρα. Από το καλοκαίρι του 2005 όταν και έβγαλε τη φανέλα της ΑΕΚ έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, να δει συγγενείς και φίλους ή να ενσωματωθεί στην Εθνική ομάδα. Ο άλλος έφυγε αργότερα αλλά... Από το 2011 που τον έφερε η μοίρα στο Μιλάνο πίσω δεν έχει κοιτάξει. Από φέτος, δε, θα... πέταει πάνω από τη Μαδρίτη.

Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης. Δύο παιδιά που πήραν την απόφαση να παίξουν μπάσκετ μακριά από την Ελλάδα αλλά παίζουν πάντα ΚΑΙ για την Εθνική. Και κόντρα στην Τουρκία απέδειξαν όχι μόνο πόσο «δεμένοι» είναι με το εθνόσημο αλλά και τη σπάνια πάστα από την οποία είναι φτιαγμένοι.

Ο Μπουρούσης είχε, λέει, πυρετό πριν το ματς. Μετά από αυτό οι αντίπαλοί του τι είχαν; Τουλάχιστον ιλίγγους. Με όποιον αντίπαλο τα έβαλε ο διεθνής σέντερ μάχη δεν έχασε. Με τις χαρακτηριστικές «σβούρες» του γύρω από τον άξονά του έφτανε με ιδιαίτερη ευκολία στο αντίπαλο καλάθι χαρίζοντας σκορ στην Ελλάδα και σημαντική παρουσία κάτω από τα καλάθια απέναντι στους «ακριβοθώρητους» Ασίκ και Ερντέμ. Είναι και η παράδοση. Κερδίζουμε ή χάνουμε ο Γιάννης τους Τούρκους τους ξηγιέται καλά... Σίγα μην γλίτωναν ο Τούρκογλου, ο Ιλιάσοβα και η παρέα τους στο Κόπερ.

Ο Νίκος Ζήσης ήταν το ένα από τα δύο «ενεργά» γκαρντ του ρόστερ μετά τον τραυματισμό του Σπανούλη και - αδιαμφισβήτητα - ο εμπειρότερος. Αυτός που έπρεπε να πάρει τη μπαγκέτα του μαέστρου και να μακιγιάρει τη μουτζούρα που άφηνε στο παρκέ η απουσία του Βασίλη. Κανένα πρόβλημα... Με ένα σεμινάριο που πρέπει να παρακολουθήσουν όλα τα πλέι μέικερ επιπέδου Ευρωλίγκας ο Νίκος μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη. Κάτω από το καλάθι, στην αδύνατη πλευρά, στο πικ εν ρολ. Παντού. Πάρε και βάλε επί 11... Το παιδί - κομπιούτερ έκανε ξανά το θαύμα του και τους συμπαίκτες του πολύ καλύτερους.

Τα παιδιά της ξενιτιάς, λοιπόν, ήταν απέναντι στους Τούρκους οι πρωταγωνιστές. Το καλό με αυτήν την Εθνική ομάδα είναι ότι στο επόμενο ματς οι πρωταγωνιστές μπορεί να είναι άλλοι, πολύ διαφορετικοί. Με αυτούς δεν ρουτινιάζεις ποτέ. Και αν είσαι αντίπαλος... Δεν νικάς!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x