Κώστας Νικολακόπουλος

Το focus στην Ευρώπη είναι μονόδρομος και για Ολυμπιακό και για ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος επισημαίνει στο sport-fm.gr «κάτι» από τη σύνθεση των «8» του Γιουρόπα Λιγκ και το προχωράει παραπάνω…

• Ρίχνεις μία ματιά στα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ. Και τι διαπιστώνεις;

• Οι τέσσερις από τις οκτώ αντιπάλους έπαιξαν προηγουμένως με ελληνικές ομάδες! Ο Άγιαξ με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Η Σάλκε με τον ΠΑΟΚ. Η Θέλτα με τον Παναθηναϊκό. Κι η Μπεσίκτας με τον Ολυμπιακό.

• Να θυμηθούμε τα παιχνίδια;

• Ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε σε 1-1 εδώ από την Μπεσίκτας εξαιτίας ενός γκολ-δώρου του Λεάλι στους Τούρκους. Και στην Πόλη μέχρι το 75’ (έχανε 1-2, παίζοντας με παίκτη παραπάνω) ήταν μακριά ένα γκολ από την πρόκριση στους «8», μέχρι που προδόθηκε πάλι από τον Ιταλό γκολκίπερ.

• Ο Παναθηναϊκός μέχρι το 84’ ήταν 0-0 στην Ισπανία με τη Θέλτα (τελικό 0-2) κι εύκολα μπορούσε να προηγηθεί αυτός στο σκορ. Από τον δε Άγιαξ στη Λεωφόρο έχασε 1-2 από ένα πέναλτι στο 67’ κι ενώ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω τραγικής αποβολής του Γουακάσο (στις ρεβάνς με Θέλτα κι Άγιαξ είχε ήδη αποκλειστεί κι ήταν βαθμολογικά αδιάφορος).

• Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ με ένα γκολ στο 88’ (1-1 στην Ολλανδία, 1-2 στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο γκολ από πέναλτι). Με την δε Σάλκε στην Τούμπα ήταν 0-1 ως το 81’(τελικό 0-3) και στη Γερμανία έφερε 1-1.

• Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι όλα τα παιχνίδια των ομάδων μας με τις τέσσερις από τις οκτώ των προημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Ένα λάθος, ένα πέναλτι ήταν η διαφορά…

• Το ζητούμενο, όμως, είναι να πάρουν το μάθημα οι ομάδες μας. Πρώτον, να καταλάβουν ότι μπορούν-ο Ολυμπιακός να φτάσει ψηλά κι οι άλλες να κάνουν βήματα παραπάνω. Και δεύτερον να διορθωθούν, σε επίπεδο νοοτροπίας και αντοχών (είδατε ότι στα τελευταία λεπτά λύγισαν όλες, άρα εκεί υπάρχει έλλειμμα...).

• Είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να γίνει πάλι συνείδηση των ελληνικών ομάδων ότι πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο στην Ευρώπη. Ειδάλλως, θα βουλιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο κι αυτές μαζί τους. Είναι ντροπιαστικές, για το μέγεθος των συλλόγων, οι θέσεις του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ. Κι όσο δεν κάνουν καλύτερα αποτελέσματα, τόσο και θα έχουν χειρότερες κληρώσεις...

• Ο Ολυμπιακός είναι τόσα χρόνια μακράν πρώτος στην Ελλάδα, γιατί έχει καταφέρει και στέκεται όρθιος στην Ευρώπη. Κι ο ΠΑΟΚ είναι εδώ και κάποια χρόνια δεύτερος πίσω του, γιατί έχει μία αξιοπρέπεια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

• Το δε οικονομικό, που είναι πάντα το Νο 1 θέμα, μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από την καλύτερη παρουσία των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης. Ούτε η τηλεόραση, ούτε τα εισιτήρια είναι πιά τα βασικά έσοδα. Μόνο η Ευρώπη σε σώζει κάπως.

• Επιπλέον φαντάζομαι ότι έχει γίνει κατανοητό και το άλλο: το να μην παίζει μία ομάδα στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται δεν την βοηθάει ούτε στις εσωτερικές διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός πέρσι κι ο ΠΑΟΚ το 2012-13 αποκλείστηκαν από το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Δεν έκαναν τίποτα ούτε στο πρωτάθλημα-ούτε καν στο Κύπελλο. Η ΑΕΚ πέρσι δεν έπαιξε καν Ευρώπη και φέτος αποκλείστηκε από τον Ιούλιο-αυτό δεν την βοήθησε πουθενά στην μετέπειτα πορεία της στην Ελλάδα.

• Η επιλογή είναι μία για τις ομάδες μας: να κάνουν ακόμη περισσότερο focus στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, βλέποντας το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και πηγαίνοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x