Μιχάλης Λεάνης

Το ποδόσφαιρο των χλωμών προσώπων

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει στο sport-fm.gr για την κούραση που παίζει… μεγάλη μπάλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Σε μια από τις αναλύσεις του ο Τσέζαρε Πραντέλι μίλησε για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επηρεάζουν το Μουντιάλ. Ή, μάλλον, την απόδοση των παικτών στα γήπεδα της Βραζιλίας. Πρόβλημα σαφές ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας, όχι, όμως, το μοναδικό.

Είναι κοινά αντιληπτό ότι στο τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο οι φορτωμένες με αστέρια ομάδες δυσκολεύονται. Η Ισπανία γύρισε από χθες σπίτι, η Αγγλία ακόμα ψάχνει τον πρώτο της πόντο, η Αργεντινή και η Βραζιλία ψάχνονται αγωνιστικά, η Πορτογαλία κρατήθηκε στο κόλπο της πρόκρισης στο 95’ του ματς με τις ΗΠΑ. Ακόμα και η Γερμανία που δεν μοιάζει να έχει σημαντικά προβλήματα είδε την Γκάνα να την τρέχει στο μεταξύ τους ματς.

Είναι λοιπόν κι αυτή μια ανάγνωση όσων συμβαίνουν στη Βραζιλία: η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη έχει υποστεί καίριο πλήγμα από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τα ισχυρά και απαιτητικά τοπικά πρωταθλήματα. Οι παίκτες της πρώτης γραμμής πάνε στο μεγάλο ραντεβού του Μουντιάλ κυριολεκτικά ξεζουμισμένοι.

Έχουν ξοδέψει κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους με τη φανέλα των συλλόγων τους και γιγαντώνουν τον προβληματισμό των ουδέτερων παρατηρητών. Η κουβέντα πάει ξανά στο ιδιαίτερα διευρυμένο καλεντάρι και στο κατά πόσο μπορεί αυτό να μαζευτεί. Για να γίνει, βέβαια, αυτό πρέπει οι διοργανωτές να αρχίσουν να σκέφτονται περισσότερο το προϊόν και λιγότερο την εμπορική αξιοποίησή του.

Διότι -κακά τα ψέματα- η ΦΙΦΑ πουλάει και κάνει χρυσές δουλειές με το παγκόσμιο κύπελλο αλλά «σπρώχνει» παράλληλα και το ποδοσφαιρικό προϊόν στην απαξίωση η οποία στο μέλλον θα την πλήξει και οικονομικά. Παλαιότερα το Μουντιάλ ήταν η διοργάνωση στην οποία μαθαίναμε νέους αστέρες και στυλ παιχνιδιού.

Πλέον είναι συγκεντρώσεις υπερφορτωμένων με αγώνες παικτών που έχουν ήδη αναδειχθεί (κυρίως) από τα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οφείλει, λοιπόν, η παγκόσμια ομοσπονδία να το δει και μακροπρόθεσμα το ποδόσφαιρο και τον δρόμο που έχει αυτό ακολουθήσει. Διότι ο δρόμος είναι στραβός κι ας είναι «χορταστικό» το θέαμα που βλέπουμε στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Κι ας ξεπετάγονται ομάδες που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν σε κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού. Το μέλλον δεν φαίνεται από αυτά τα στοιχεία αλλά από τα κατάχλωμα πρόσωπα των παικτών που πριν βάλουν το εθνόσημο διακρίθηκαν με τους συλλόγους τους στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή τα τοπικά πρωταθλήματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x