Νίκος Κατσαρός

Χωρίς ΑΕΚ και με πολλές ιδιομορφίες

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει στο sport-fm.gr για το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Ένα πρωτάθλημα με πολλά καινούργια στοιχεία και αρκετές ιδιομορφίες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, είναι αυτό που ξεκινάει.

Κατ’ αρχήν για πρώτη φορά, από καθιερώσεως του θεσμού της εθνικής κατηγορίας (1959-1960) απουσιάζει η ΑΕΚ. Είναι ένα γεγονός που αναμφισβήτητα στερεί από τη διοργάνωση σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντός της. Η ΑΕΚ, ακόμη και η περσινή που σε καμία φάση του πρωταθλήματος δεν βρέθηκε πάνω από τη 12η θέση, στην συνείδηση των φιλάθλων θεωρείται ένα μεγάλο μέγεθος που έχει σημαδέψει τον θεσμό της μεγάλης κατηγορίας, αφού έχει κερδίσει αρκετούς τίτλους και έχει καταγράψει διακρίσεις και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το πρωτάθλημα διεξάγεται πάλι με 18 ομάδες μετά από 14 χρόνια, για πολλούς, και σίγουρα για τους οπαδούς της ΑΕΚ, είναι ένα «κολοβό» πρωτάθλημα. Μια άλλη ιδιομορφία, είναι ότι ξεκινάει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουμε τρεις ομάδες από την Κρήτη.

Ας πάμε τώρα σε μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία πού προκύπτουν κοιτάζοντας το ρόστερ των 18 ομάδων. Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που η αναλογία Ελλήνων προς ξένους παίκτες είναι υπέρ των ξένων (11 προς 17). Τους περισσότερους Έλληνες διαθέτει ο Πανιώνιος, 27 συνολικά, έναντι μόνο δύο ξένων. Αμέσως μετά έρχεται ο Άρης, που διαθέτει 26 Έλληνες και πέντε ξένους. Ο Πανιώνιος είναι η ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, αφού 20 ποδοσφαιριστές του είναι γεννημένοι τη δεκαετία του 90. Είναι δηλαδή από 23 ετών και κάτω! Μετά τον Ολυμπιακό, η ομάδα με τους περισσότερους ξένους παίκτες είναι ο Αστέρας Τρίπολης με 14.

Τελείωσαν λοιπόν τα φιλικά προετοιμασίας, έφτασε η ώρα της αλήθειας, που θα φανεί η πραγματική δυναμικότητα των ομάδων. Αυτό που είναι σίγουρο πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες, είναι ότι ο Ολυμπιακός ούτε εφέτος θα απειληθεί και ότι ο ΠΑΟΚ θα φτάσει πιθανότατα πιο εύκολα από πέρυσι στη δεύτερη θέση. Ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος θα παραμείνουν πιο πάνω του από τους υπόλοιπους με τον Παναθηναϊκό να είναι το μεγάλο ερωτηματικό.

Ο Πανθρακικός με το πιο μικρό ρόστερ, μόλις 22 παίκτών, και σημαντικά αποδυναμωμένος ποιοτικά, θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια για να μείνει στην κατηγορία.

Καλή αρχή λοιπόν για ένα πρωτάθλημα που αρχίζει με απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών, με μια ομάδα (Καλλονή) που δεν έχει ακόμη έδρα και μερικά γήπεδα που είναι κατάλληλα μόνο τους… καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x