Νίκος Ζέρβας

Επειγόντως επανεκκίνηση για τον... αυτοκαταστροφικό Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το… ναυάγιο του Ολυμπιακού στην Βιτόρια, τα στοιχεία που του στοίχισαν μία ακόμα ήττα κόντρα σε ισπανική ομάδα και τα μοναδικά κέρδη της βραδιάς που μιλούν σέρβικα.

Έγινε λοιπόν και αυτό στην φετινή, αναμφίβολα ασταθή και γεμάτη προβληματισμό σεζόν για τον Ολυμπιακό. Έφυγε με άδεια χέρια ή αλλιώς χωρίς έστω μία νίκη από διπλή αγωνιστική Ευρωλίγκας, κάτι που συμβαίνει σπάνια έως ποτέ στους «ερυθρόλευκους». Και αν στην Βαρκελώνη απέναντι στην πιο ισχυρή Μπαρτσελόνα η εικόνα για δύο δεκάλεπτα, συν του ότι το ματς κρίθηκε στο τέλος, έδινε μια αχτίδα ελπίδας, η καθίζηση στην Βιτόρια και η τραγική εμφάνιση απέναντι στην Μπασκόνια, βυθίζει ακόμα περισσότερο στην αμφιβολία τους νταμπλούχους Ελλάδας. Που εκτός του ότι είχαν πολλά ομαδικά και ατομικά προβλήματα, έβγαλαν και τα μάτια τους μόνοι τους, μη χρησιμοποιώντας περισσότερο αυτούς που έδειχναν καλύτερα.

Το κακό… φεγγάρι είχε φανεί από το πρώτο δεκάλεπτο, καθώς η επίθεση δεν λειτουργούσε σωστά, δεν υπήρχε κυκλοφορία μπάλας και κίνηση χωρίς αυτήν. Το πρόβλημα ανέλαβε να καμουφλάρει ο Κέιναν με τα 4/4 τρίποντά του, όμως ακόμα και η σύγκρουση Παπανικολάου-Πίτερς για ένα αμυντικό ριμπάουντ και ο μικροτραυματισμός του Αμερικανού, έδειχνε πως οι οιωνοί δεν είναι θετικοί. Παρά το υπέρ του 17-14 στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός είχε κάνει ήδη 6 λάθη και είχε εκτελέσει μόλις τέσσερα δίποντα, με το ένα να βρίσκει στόχο! Η είσοδος του εξαιρετικού σε όλα τα επίπεδα Πετρούσεφ, σε συνδυασμό με την πιο επιθετική άμυνα και την πολύ καλή εμφάνιση του Μιλουτίνοφ (σ.σ. στους δύο Σέρβους τελειώνουν τα κέρδη της βραδιάς στον ισπανικό βορρά), βοήθησε για ένα 12-0 που έφερε ισορροπία στην ανάπαυλα, όμως το κακό ερχόταν…

Οι δύο ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές, πέτυχαν στο δεύτερο δεκάλεπτο τους 14 από τους 15 πόντους της ομάδας και από εκεί και έπειτα επιθετική λύση καμιά. Στην αντίπερα όχθη, ο Χάουαρντ είχε βρει ρυθμό από μακριά και η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού αδυνατούσε να πιέσει τους Βάσκους ώστε να υποπέσουν σε λάθη. Με τις ασίστ να είναι εννέα για κάθε ομάδα, οι γηπεδούχοι είχαν τέσσερα σφάλματα λιγότερα. Μέχρι που ήρθαν τα χειρότερα, με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να πραγματοποιούν ένα κάκιστο αμυντικά τρίτο δεκάλεπτο και ουσιαστικά να χάνουν την παρτίδα, δεχόμενοι 26 πόντους σε αυτό το διάστημα. Με εξαίρεση τον αρνητικό επιθετικά Γουίλιαμς-Γκος, δημιουργία δεν ερχόταν από πουθενά, ο Γουόκαπ είχε βγει εκτός ρυθμού με φάουλ, το ρίσκο του Μήτρου-Λονγκ δεν πάρθηκε ποτέ και οι φιλοξενούμενοι πάλευαν με άσφαιρους κόμπο γκαρντ να γυρίσουν την σε βάρος τους κατάσταση.

Κάποιες εκλάμψεις του Κέιναν ο οποίος πλέον δεν έβρισκε τρίποντα, δεν ήταν ικανές να αλλάξουν την κατάσταση, όμως το χειρότερο είναι πως στην άμυνα οι Μονέκε και Κότσαρ έβρισκαν ανοικτούς διαδρόμους προς την ρακέτα, ο Πετρούσεφ ξαναμπήκε όταν όλα είχαν κριθεί και συνέχισε να είναι εξαιρετικός, όμως με τόσους αρνητικούς (Παπανικολάου, Μπραζντέικις) και τον Πίτερς να εκτελεί μόλις ένα σουτ (!), πλουραλισμός δεν βρέθηκε ποτέ. Με τόσο overdribbling, κακές αποστάσεις και συνολικά 17 λάθη, μάλλον τιμητικό είναι το -11. Οι γηπεδούχοι πήραν ψυχολογία, έβαλαν 14/31 τρίποντα και δημιούργησαν τέσσερις ασίστ παραπάνω (σ.σ. 23) απ’ ότι στην φετινή τους παρουσία στην διοργάνωση. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είχε.... 14 χαμένα λει απ.

Η εικόνα… διάλυσης που παρουσίασε στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός, η έλλειψη αντίδρασης από τους παίκτες (σ.σ. έστω με ένα-δύο φάουλ) και ριζοσπαστικών παρεμβάσεων από τον πάγκο και ο δισταγμός, ασχήμυναν ακόμα περισσότερο την ήδη κακή εικόνα που επιφέρει η ήττα και η υποχώρηση σε ρεκόρ 11-10. Πλέον, η υπόθεση εισόδου στην εξάδα που δίνει την απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ δυσκολεύει και το προσεχές παιχνίδι με την Μακάμπι στο ΣΕΦ είναι ο πρώτος «τελικός» της σεζόν. Ασφαλώς δεν φτάνει μόνο αυτή η νίκη, καθώς ακολουθεί πρόγραμμα-φωτιά και όσο οι «ερυθρόλευκοι», όπως σωστά είπε ο προπονητής τους δεν βρίσκουν τους ρόλους τους και τον σωστό τρόπο εκτέλεσης του πλάνου (σ.σ. ο ίδιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό), δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να αποδώσουν αυτό που μπορούν.

Απαιτείται άμεσα επανεκκίνηση, καθώς πλέον και οι τραυματίες έχουν επιστρέψει και οι προσθήκες που έγιναν, δεδομένα έχουν ποιότητα για να βοηθήσουν. Απαιτείται βελτίωση, επαναπροσέγγιση, καλή διάθεση για να παραμείνει το κλίμα σε καλά επίπεδα και δουλειά, χωρίς εμμονές αν κάτι δεν έχει βγει και δεν έχει αποκτήσει σταθερότητα. Και κυρίως απόρριψη των τάσεων… αυτοκαταστροφής και λάθος αποφάσεων που επιδεικνύουν άπαντες σε κάποια παιχνίδια. Ακόμα υπάρχει χρόνος και μάλιστα πολύς, όταν μιλάμε για τον μπασκετικό Ολυμπιακό.

Υ.Γ.: Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, όμως για την ώρα το πρότζεκτ και η μεγάλη επένδυση που έγινε στον Μπραζντέικις, δεν έχει αποδώσει ούτε… μισό καρπό.

Υ.Γ.2: Κακό διάστημα για τον Παπανικολάου και όταν δεν είναι αυτός καλά, αποδεδειγμένα η ομάδα κατεβαίνει επίπεδο. Αν κάποιος ξέρει πως θα το ξαναβρεί, είναι ο αρχηγός. Θέλει και βοήθειες όμως…

Υ.Γ.3: Λείπει ο ικανός σκόρερ από τον Ολυμπιακό; Λείπει. Προσπάθησε να αποκτήσει το καλοκαίρι τοπ επιπέδου; Ασφαλώς. Επισημάνθηκε, αναλύθηκε, κατακρίθηκε, αλλά στα μέσα Ιανουαρίου δεν αλλάζει. Όσοι αγαπούν και δεν είναι αγνώμονες θα στηρίξουν το οικοδόμημα όπως είναι και στο τέλος θα γίνει το… ταμείο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x