Νίκος Ζέρβας

Η περηφάνια να… ντυθεί και με νίκες

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την συγκλονιστική εμφάνιση του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Ρεάλ, την μία μεγάλη νίκη που θα του αλλάξει την ρότα και την ενίσχυση με τον Μόουζες Ράιτ.

Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποκάλυπτε στο αεροδρόμιο πως εκτός από τους Μιλουτίνοφ και Φαλ, ενδέχεται να απουσιάσει από το παιχνίδι με την Ρεάλ και ο Γουίλιαμς-Γκος, αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί μπαίνει στο… αεροπλάνο ο Ολυμπιακός για την Μαδρίτη. Ασφαλώς και απέναντι στην υπερηχητική φέτος «βασίλισσα» οι «ερυθρόλευκοι» θα ήταν αουτσάιντερ ακόμα και αν δεν υπήρχαν απουσίες, όμως όταν μιλάμε για την συγκεκριμένη ομάδα ποτέ δεν πρέπει να την ξεγράφεις σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Με τον Αμερικανό γκαρντ να προφυλάσσεται ενόψει της κρισιμότατης διπλής αγωνιστικής που έρχεται και τον Λαρεντζάκη να μένει από… μέση στο ημίχρονο, οι περισσότεροι θα πόνταραν τα λεφτά τους στην συντριβή.

Και πως όχι, όταν στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός δέχθηκε 30 πόντους έχοντας ολοστρόγγυλο μηδενικό στην δημιουργία και στο ημίχρονο η Ρεάλ 8/11 τρίποντα και ο ίδιος 2/15. Θέλετε και άλλους αριθμούς που προμήνυαν… τριαντάρα; Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μάζεψαν μόλις 2 ριμπάουντ μέχρι το δέκατο λεπτό, διάστημα που είχαν 5/17 εντός πεδιάς και έχαναν με το εμφατικό 47-1 στο σύστημα αξιολόγησης. Δεν θα αδικούσαμε κανέναν αν άλλαζε κανάλι στην τηλεόραση, όταν οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ 52-30. Τα σχήματα ανάγκης δεν δούλεψαν, οι Γουόκαπ και Κέιναν έριχναν άσφαιρα και αν δεν υπήρχε η δημιουργία του Μήτρου-Λονγκ και οι ηρωισμοί του ξεχασμένου μέχρι χθες Σίκμα, το κοντέρ ίσως να είχε γράψει περισσότερα. Ο δαιμόνιος Καμπάτσο καθοδηγούσε μαεστρικά την ορχήστρα με την δημιουργία του, οι Μούσα, Ντεκ και Πουαριέ δεν είχαν αντίπαλο και σε αντίθεση με τις απουσίες της ελληνικής ομάδας, αυτές των Ταβάρες, Γιούλ και Γιαμπουσέλι δεν κόστιζαν στους Μαδριλένους.

Τα ψήγματα βελτίωσης στην δημιουργία είχαν πάντως διαφανεί με τις 8 ασίστ του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως όταν στα μέσα του τρίτου η διαφορά έφτασε στο -24, φαινόταν πως δεν υπήρχε προϋπόθεση, ούτε για αξιοπρεπή ήττα. Κάπου εκεί, ο Ολυμπιακός αντέδρασε και εκμεταλλευόμενος ίσως και την χαλάρωση της Ρεάλ, πήγε να κάνει την ανατροπή της δεκαετίας σε ματς τέτοιας δυσκολίας στην κανονική περίοδο. Η άμυνα επιτέλους έγινε πιο σκληρή, τα σουτ έφευγαν από τα χέρια των γηπεδούχων με περισσότερη πίεση, ενώ δεν γίνονταν λάθη και τα ριμπάουντ θωρακίζονταν. Με μπροστάρη τον συγκλονιστικό Παπανικολάου, του οποίου η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος ενόψει της συνέχειας, πολύτιμες βοήθειες στο σκοράρισμα από τον Πίτερς και στην δημιουργία από τον Μήτρου-Λονγκ και ηρωισμούς του Σίκμα, η διαφορά αρχικά ροκανίστηκε.

Αρχικά μέχρι το -7 και στην συνέχεια σε απόσταση μίας κατοχής. Η Ρεάλ είχε χάσει πλέον το μυαλό της, δεν ένιωθε άνετα, και αν δεν είχαν χαθεί και πάλι πολλές βολές (σ.σ. οκτώ!) και δεν είχαν γίνει δυο ανόητα λάθη-πάσα σε αντίπαλο για αιφνιδιασμό, η ιστορία ίσως να είχε γραφτεί διαφορετικά και ο Ολυμπιακός να έπαιρνε μία ανέλπιστη νίκη που θα του άλλαζε εντελώς το τσιπάκι της φετινής σεζόν. Μια τέτοια χρειάζεται για να πατήσει πιο γερά στα πόδια του και να αντεπεξέλθει στους απανωτούς κραδασμούς που του έχουν επιφέρει οι συνεχόμενοι τραυματισμοί και είχε ήδη ευκαιρίες σε Βαρκελώνη, ΟΑΚΑ και χθες στην Μαδρίτη. Να νικήσει ανατρέποντας μεγάλη σε βάρος του διαφορά και να πιστέψει περισσότερο στις δυνατότητές του που είναι και φέτος μεγάλες. Διότι με αρνητικούς τους Κέιναν, Μπραζντέικις και σε χαμηλή πτήση τους Γουόκαπ και Πετρούσεφ, πήγε να κάνει το κόλπο της χρονιάς απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Το ότι τελείωσε με αναλογία 20 ασίστ για 7 λάθη σε τέτοια έδρα χωρίς το 30-35% του μπάτζετ του (Μιλουτίνοφ, Φαλ, Γουίλιαμς-Γκος), και έχασε με πέντε πόντους έχοντας 50% στα δίποντα και 34,6% στα τρίποντα, το λες και κατόρθωμα. Σε σημείο που δικαίως οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να τα βάλουν με τον εαυτό τους για το νωθρό πρώτο δεκάλεπτο που τους έφερε σχεδόν αμαχητί στο -17. Δικαίως όμως αισθάνονται αυτοί και ο κόσμος τους υπερήφανοι για τον τρόπο που αντέδρασαν απέναντι σε ομάδα-θηρίο. Όπως και να ‘χει, στην Μαδρίτη η ήττα ήταν ένα νορμάλ αποτέλεσμα, αλλά ο τρόπος που ήρθε, γεμίζει τον Ολυμπιακό με καντάρια κουράγιου και αυτοπεποίθησης ενόψει της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί. Ο Αμερικανός σέντερ, Μόουζες Ραίτ θα είναι άμεσα στο ΣΕΦ για προπονήσεις για να «γεμίσει» την θέση «5», το δίμηνο που ο Μιλουτίνοφ θα αναρρώνει από τον τραυματισμό και από το πόσο θα «κουμπώσει» και θα προσφέρει βοήθειες θα εξαρτηθούν πολλά.

Το σίγουρο, είναι πως δίνει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της φροντ λάιν και αν το «λαχείο» βγει, πολλά μπορεί να βελτιωθούν. Απαιτείται όμως να αλλάξει προς το καλύτερο ή να σταθεροποιηθεί η απόδοση αρκετών παικτών, διότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα φέτος στον Πειραιά, κανείς δεν περισσεύει ή αν θέλετε δεν έχει την πολυτέλεια να μην προσφέρει κάτι όσο αγωνίζεται. Η… γερμανοβδομάδα που ακολουθεί με Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ και Μπάγερν στο Μόναχο, απαιτεί δύο νίκες για να μείνει ο Ολυμπιακός σε επαφή με την απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ. Για να γίνει χρειάζεται πεινασμένη αγέλη σκύλων όπως αυτή του δευτέρου ημιχρόνου στην Μαδρίτη και όχι στολή περιπάτου και αποδοχή της μοίρας όπως η απόδοση του πρώτου…

Υ.Γ.: Την Τρίτη παρά το… αντιεμπορικό της Άλμπα, είναι ο φετινός αγώνας που χρειάζεται όσο ποτέ ο κόσμος να γεμίσει κάθε καρεκλάκι στο ΣΕΦ και να στηρίξει με… ντεσιμπέλ αγώνα πλέι οφ τους «ερυθρόλευκους».

Υ.Γ.2: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ΚΟΣΜΗΜΑ ως προπονητής και ως άνθρωπος για το ελληνικό μπάσκετ. Δυσφήμιση για αυτό, είναι όλοι όσοι επιχειρούν με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε πόστο να τον αποδομίσουν και να τον στοχοποιήσουν. Το παρελθόν και το παρόν τους μιλούν από μόνα τους και συνεχίζουν να… ευδοκιμούν λόγω του ότι είμαστε στην κάτι σαν… χώρα που λέγεται Ελλάδα. Έχουν γνώση, ευτυχώς πλέον, οι φύλακες, οπότε προχωράμε…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x