Νίκος Ζέρβας

Τα πρώτα δείγματα του Ολυμπιακού και οι ερήμην του αποφάσεις

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις πρώτες εικόνες του Ολυμπιακού στο φιλικό με τον Ηρακλή και την… ευκολία που χρησιμοποιούν κάποιοι το όνομά του για σημαντικές αποφάσεις, χωρίς να τον ρωτήσουν.

Έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αγωνιστικής απραξίας, ο Ολυμπιακός έπαιξε χθες για πρώτη φορά μπάσκετ με αντίπαλο, στο φιλικό με τον Ηρακλή στο Μέτσοβο. Η προσμονή του κόσμου, αλλά και όλων μας για να μάθουμε έστω και τους σκόρερ, ή να δούμε κάποια φάση στα βίντεο που ανεβάζει η ΚΑΕ, δείχνει στον απόλυτο βαθμό το πόσο έχει λείψει το μπάσκετ από την καθημερινότητά μας. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές και δε θα μπορούσε να αλλάξει σε καμία περίπτωση τώρα σε αυτή την, έτσι και αλλιώς, ειδικών συνθηκών προετοιμασία, τα φιλικά είναι για τους προπονητές και τους παίκτες και τίποτα περισσότερο.

Από την στιγμή μάλιστα που δεν έχουμε και εικόνα από τον προπονητικού χαρακτήρα αγώνα, δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για περαιτέρω αναφορά. Οι παίκτες είχαν μια ευκαιρία να νιώσουν ξανά αθλητές, καθώς όσο εργατικός και αν είναι κάποιος, η προπόνηση δεν συγκρίνεται με τον αγώνα. Ακόμα και απέναντι σε μέτριας δυναμικής και με σημαντικές απουσίες αντίπαλο. Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό και όλες τις ομάδες, είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες και «δεμένες» στην έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων και να έχουν κάνει τον σωστό προγραμματισμό για το πότε θα φορμαριστούν και πότε θα μειώσουν στροφές, ανάλογα με την δυσκολία του προγράμματος που τους περιμένει.

Μιλάμε μάλιστα για μία σεζόν που είναι πρωτόγνωρη πριν και κατά την εξέλιξή της για όλους. Οι προπονητές και οι γυμναστές έχουν διαμορφώσει εντελώς διαφορετικά και στο άγνωστο το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη πως οι αθλητές προέρχονται ουσιαστικά από πεντάμηνη απραξία. Είναι λοιπόν γρίφος το τι πρέπει να κάνουν για να είναι στο 100% όλη την σεζόν, ενώ πολλά μπορεί να διαφοροποιηθούν, λόγω του κορωνοϊού. Ήδη ο Ολυμπιακός και συγκεκριμένα ο Κώστας Παπανικολάου ταλαιπωρήθηκε από τη νόσο και έχει μείνει λίγο πίσω στην προετοιμασία.

Σταχυολογώντας τις πληροφορίες μετά το χθεσινό ματς, επιβεβαιώθηκε το συμπέρασμα πως ο Ολυμπιακός έχει παίκτες που έχουν κατανοήσει σε ικανοποιητικό για την εποχή βαθμό τον ρόλο τους και τον λόγο για τον οποίο αποκτήθηκαν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φτιάξει ένα ρόστερ στα μέτρα του με αρκετές λύσεις και πολλούς πολυθεσίτες, με στόχο να εναλλάσσει τα σχήματα και να έχει πολλές επιλογές, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Η αθλητικότητα είναι εμφανής σε όλες τις θέσεις, ενώ τα πρώτα μηνύματα αναφέρουν πως οι νέοι παίκτες, ξεχωρίζουν και για τον ήρεμο χαρακτήρα τους και την διάθεσή τους να βάλουν το «εγώ» κάτω από το «εμείς». Δουλεύοντας στην νοοτροπία με την οποία κυριάρχησε από το 2011 έως το 2017 ο Ολυμπιακός.

Τα πρώτα αμυντικά δείγματα αναφέρουν πως ο Μπαρτζώκας ζητά πολύ πίεση πάνω στη μπάλα, δυναμικά χεντς άουτ και γρήγορες περιστροφές. Επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να χαλάει τις αποστάσεις της αντίπαλης επίθεσης να την αποδιοργανώνει και με κλεψίματα και άμεσο τρέξιμο, να έχει τουλάχιστον έναν έξτρα παίκτη στον transition. Ασφαλώς και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και κυρίως τριβή, για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο η συνεννόηση των παικτών και να τελειοποιηθεί η αποτελεσματικότητα.

Στην επίθεση, υπάρχει διαρκής προσπάθεια για κίνηση χωρίς τη μπάλα, γρήγορη μεταφορά της στο σετ παιχνίδι, άμεσα σουτ μετά το σκριν, αλλά και πολλά πλαϊνά πικ εν ρολ. Μπάσκετ με σφραγίδα Μπαρτζώκα δηλαδή, που έχει πλέον τα κατάλληλα υλικά στην διάθεσή του για να προσπαθήσει να το εφαρμόσει. Περισσότερα θα φανούν σίγουρα στα τηλεοπτικά και σαφώς πιο δύσκολα φιλικά στην Βαλένθια, όμως το μόνο που σίγουρα μπορεί να κρατήσει στην παρούσα φάση κάποιος, είναι οι ρόλοι, η χρησιμότητα του κάθε παίκτη ξεχωριστά και το ταίριασμα που δείχνουν να έχουν όλα τα… κομμάτια του παζλ. Αυτό και τίποτε άλλο…

Πολλά περισσότερα, μπορούμε να αναφέρουμε για τα όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ και αφορούν τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως καν να τον έχουν… ρωτήσει. Με αφορμή την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μάθαμε πως ο ΕΣΑΚΕ που τόσο πολύ αγωνιά για το καλό των «ερυθρόλευκων» και σέβεται πολύ τα τελευταία χρόνια την ύπαρξή τους και την γνώμη τους για το άθλημα, συμφώνησε με την ΕΡΤ για τη νέα σεζόν, να πάρει περισσότερα χρήματα, σε περίπτωση που προβιβαστεί από την Α2 η αναπτυξιακή ομάδα τους. Αφού τηρήθηκαν (εδώ γελάμε) όλες οι προϋποθέσεις που είχαν μπει για συμμετοχή στο πρωτάθλημα, όπως υψηλό ποσό για εγγυητική, μίνιμουμ μπάτζετ και διοικητική διαφάνεια (εδώ ξαναγελάμε), αφού θεσπίστηκαν νόμοι να τιμωρούνται όσες ομάδες καθυστερούν μισθούς και αφού οι ομάδες τακτοποίησαν τις παλαιότερες οφειλές και τις τιμωρίες τους, το κρατικό χρήμα μοιράστηκε για να υπάρξει πρωτάθλημα.

Συγχαρητήρια και… εις ανώτερα θα πούμε εμείς και προχωράμε. Πως όμως είναι δυνατόν να προϋπολογίζονται χρήματα και εμπορικές συμφωνίες για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, χωρίς αυτός να ερωτηθεί για το παραμικρό; Είναι τόσο βέβαιοι όλοι όσοι αποφασίζουν και αφήνουν να διαρρεύσουν όλα αυτά πως οι «ερυθρόλευκοι», αν κερδίσουν την άνοδό τους, θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα; Για το οποίο είναι οι μοναδικοί που έχουν καταθέσει δύο χρόνια τώρα αναλυτική πρόταση αναβάθμισής του, που εμπεριέχει ριζοσπαστικές-καινοτόμες λύσεις, και οι περισσότεροι την αγνόησαν. Είναι τόσο σίγουροι πως αν δεν αλλάξουν όλα (για την ώρα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό) όσα οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην απόφαση αυτό-υποβιβασμού, πως θα τον έχουν αντίπαλο τη νέα σεζόν;

Είναι τόσο σίγουροι πως το ποσό που αναφέρεται πως έχει συμφωνηθεί για τον Ολυμπιακό, χωρίς την παρουσία του, τον καλύπτει και δε μπορεί να βρει περισσότερα χρήματα; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζει και κυρίως επικοινωνεί κάποιος (και εδώ υπάρχει και κρατική ευθύνη από την στιγμή που εμπλέκεται η ΕΡΤ) χωρίς να μιλήσει με τον ενδιαφερόμενο; Ακόμα και αν υποθέσουμε πως γίνεται μία προσπάθεια βελτίωσης του προϊόντος και ξεκολλήματος του κάρου από την… λάσπη, με τέτοιες πρακτικές που αν μη τι άλλο δείχνουν έλλειψη σεβασμού, το πιθανότερο είναι το τέλος να μην είναι αίσιο.

Υ.Γ.1: Η ανακοίνωση της τοπικής Ένωσης της ΕΟΚ, κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου σε βάρος του Παναγιώτη Φασούλα, τον οποίο ψέγει (σβήνει από τα κατάστιχά της όπως χαρακτηριστικά αναφέρει), επειδή… τόλμησε λέει να επισκεφτεί και να συνομιλήσει με ανθρώπους του μπάσκετ της περιοχής, δείχνει πολλά. Για τον αυταρχικό τρόπο που διοικείται (;) το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια και των παλαιολιθικών απόψεων και μεθόδων των ανθρώπων του. Μήπως οι υποψήφιοι για την προεδρία της ομοσπονδίας και ο οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει να ζητάνε και ειδική άδεια για να… αναπνέουν;

Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί το άθλημα στην χώρα από αυτή την κατάσταση, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να… αναστηθεί. Προσοχή, αυτό δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά εκατοντάδες συστημικούς, που έχουν ριζώσει για τα καλά τα τελευταία χρόνια παντού και το κατακρεουργούν επανειλημμένως.

Υ.Γ.2: Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο, και οι ομάδες από την Α1 (αυτές έχουν… πλουτίσει από το τεράστιο κρατικό τηλεοπτικό συμβόλαιο και τους χορηγούς όπως με θέρμη προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι) και κάτω, δεν έχουν ιδέα για το πώς θα προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Τα χρήματα που απαιτούνται για δέκα μήνες τεστ και απολυμάνσεων, ισούνται με το μπάτζετ όλης της σεζόν και ακόμα παραπάνω. Οι κίνδυνοι, κυρίως για την υγεία των μελών των ομάδων, αλλά και την, όσο το δυνατόν, πιο ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων είναι τεράστιοι.

Το πιθανότερο, είναι να πάνε με ένα τεστ στην αρχή της σεζόν και μετά με… προσευχή. Δεδομένα θα πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία. Διότι αν περιμένουμε να σκεφτεί κάτι ριζοσπαστικό η ομοσπονδία για να λύσει το, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, μεγάλο και πρωτοφανές πρόβλημα, είναι σα να ψάχνουμε… γωνία στο δεκάρικο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x