sport-fm.gr ΘΕΜΑ

10 από τους σημαντικότερους μουσικούς που μας χάρισε η Ιρλανδία

Η απόλυτη playlist για την St. Patrick's Day.

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να φημίζεται για την ποπ μουσική, όμως και το αντίπαλον δέος, η Ιρλανδία, έχει καταφέρει να προμηθεύσει την μουσική βιομηχανία με πληθώρα ταλαντούχων μουσικών.

Στην αναζήτηση λοιπόν για το περίφημο Galway girl, ανήμερα της St. Patrick's Day, φτιάξαμε την Play list της ημέρας με τους 10 από τους σημαντικότερους μουσικούς που μας χάρισαν οι πράσινοι Ιρλανδοί.

Της Ματίλντας Καλλιοντζη

1.U2



Με αρχηγό τον Paul Hewson, aka Bono, οι U2 έχουν γεμίσει αμέτρητα στάδια από το 1976 που δημιουργήθηκαν. Οι U2 εξιστόρησαν τα γεγονότα των τρομοκρατικών χτυπημάτων του ΙΡΑ (Sunday, Bloody Sunday και Please), πέρασαν πολιτικά μηνύματα για τον πόλεμο στο Σαράγιεβο (Miss Sarajevo), ύμνησαν τις μητέρες των οποίων τα παιδιά είχαν απαχθεί στην Αφρική (Mothers of the Disappeared) και έδωσαν ένα μαγικό τραγούδι στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο όνομα της αγάπης (Pride). Η συνεισφορά τους, τόσο στην εναλλακτική ροκ όσο και στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, είναι εκείνη που κάνει τους U2 ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα.

2.Sinead O’Connor



Η μουσική για εκείνη ήταν τρόπος έκφρασης. Κακοποιημένη σωματικά από τη μητέρα της, περιέγραψε τις επιπτώσεις της κακοποίησής της στο τραγούδι Fire on Babylon. Έχοντας αγγίξει την κορυφή με το Nothing compares to you, η ζωή της είχε πολλές διακυμάνσεις που την οδήγησαν το 2015 σε απόπειρα αυτοκτονίας ενώ το 2017 σε βίντεο που ανήρτησε στο facebook δήλωσε "Ολόκληρη η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από το πώς να αποφύγω τον θάνατο και αυτό δεν είναι ζωή". Η μελωδική φωνή των 80s, πλέον δίνει μάχη με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

3.The Cranberries



Λίγο φτωχότερη η μουσική βιομηχανία από φέτος, μετά τον ξαφνικό θάνατο της τραγουδίστριας των Cranberries, Dolores o'Riordan. Σεξουαλική κακοποίηση, νευρική ανορεξία, νευρικός κλονισμός και το 2015 γίνεται διάγνωση διπολικής διαταραχής. Το 2017 το συγκρότημα αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία τους, καθώς η Dolores αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας δήλωσε πως ο θάνατός της "Ήταν μεγάλη απώλεια για τη χώρα".

4.Rory Gallagher



Ίσως ο καλύτερος κιθαρίστας ηλεκτρικού μπλουζ. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος έφτασε στο νούμερο 40 των βρετανικών τσαρτ, το live άλμπουμ "Irish Tour '74" έγινε κινηματογραφική ταινία και το παιδί του φεγγαριού έκανε τον δίσκο "Calling card", σε παραγωγή του μπασίστα των Deep Purple Ρότζερ Γκλόβερ, τον κορυφαίο της καριέρας του. Απέρριψε πρόταση να γίνει μέλος των Rolling Stones και έγινε μάρτυρας της ελληνικής φιλοξενίας (NoT) το 1981 στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, η οποία στιγματίστηκε με σοβαρά επεισόδια. Ο ίδιος ο Gallagher είχε πει "Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε..."

5.Snow Patrol



Οι Snow Patrol ή αλλιώς Polar Bear, όπως ήταν το πρωταρχικό όνομα του συγκροτήματος των συμφοιτητών που δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο Ντάντι το 1993, μετά από 11 χρόνια ετοιμάζουν το νέο τους άλμπουμ. Μετρώντας ήδη 25 βραβεία στην καριέρα τους, στις 25 Μαΐου αναμένεται η κυκλοφορία του Wildness και όπως οι ίδιοι δηλώνουν πρόκειται για ένα άλμπουμ "αρχέγονο, ζωντανό και όμορφο που εκφράζει την αγάπη, το πάθος, την επικοινωνία με τη φύση και εμάς τους ίδιους". Στην 3η σεζόν του Game of Thrones, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος κάνει ακουστικό πέρασμα στο τραγούδι "The Bear and the Maiden Fair".

6.Enya



Οι φανς του Άρχοντα των δαχτυλιδιών την γνωρίζουν από το sountrack της ταινίας με τα τραγούδια "May it be", για το οποίο ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, και "Aniron". Με συνολικές πωλήσεις 80 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, η Enya έχει αποσπάσει 7 World Music Awards, 4 Βραβεία Γκράμι, και 4 Βραβεία BRIT για την μουσική της, που συνδυάζει τους new age, εκκλησιαστικούς, φολκ, κέλτικους και κλασσικούς ήχους.

7.The Script



Οι Script είναι ειδήμονες στη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών καθώς τα τραγούδια τους ακούστηκαν στις σειρές 90210, Ghost Whisperer, The Hills, Waterloo Road, EastEnders, Made in Chelsea and The Vampire Diaries. Με 2 βραβεία Brit και 2 World Music Awards, το 2017 παρουσίασαν τον τελευταίο τους δίσκο, "Arms Open", και συνεχίζουν την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία. Ο φρόντμαν Danny O'Donoghue, πρώην κριτής του βρετανικού The Voice, θεωρεί πως η επιτυχία τους οφείλεται στο ότι γράφουν τραγούδια περιγράφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους.

8.Thin Lizzy



Περνώντας από διάφορες μπάντες ο καθένας τους, οι Lynott, Downey και Bell δημιούργησαν τους Thin Lizzy, το 1969. Παρά τους αποτυχημένους 2 πρώτους δίσκους, δεν το έβαλαν κάτω μέχρι το 1973, που κυκλοφόρησαν το "Whiskey in a jar", τραγούδι που έγινε νούμερο ένα στην Ιρλανδία και νούμερο 6 στη Βρετανία. Οι αλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος, τους οδήγησαν στην παρολίγο διάλυσή τους. Με την προσθήκη των Brian Robertson και Scott Gorham κατάφεραν να αρχίσουν να στέκονται στα πόδια τους. Όμως η ΄κατάρα΄ του συγκροτήματος συνεχίστηκε, καθώς ο Lynott αρρώστησε με ηπατίτιδα, και οι αποχωρήσεις και οι νέες προσθήκες συνεχίστηκαν μέχρι το 1983 που εν τέλει διαλύθηκαν. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Lynott, έγινε μία προσπάθεια επανένωσης, η οποία διήρκησε μέχρι το 2012, όπου και άλλαξε το όνομα Thin Lizzy, καθώς το συγκρότημα πλέον δεν είχε καμία σχέση με το αρχικό.

9.Hozier



Ο Ιρλανδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός κατάφερε να μας πάει στην εκκλησία, με την μεγάλη επιτυχία "Take me to church", το οποίο έγινε viral και απασχόλησε τον διεθνή τύπο, ειδικότερα με το βίντεο κλιπ του. Με το τραγούδι αυτό θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την ΄ποινικοποίηση' της σεξουαλικότητας και να προωθήσει την επαναδιεκδίκηση της ανθρώπινης υπόστασης μέσω μιας πράξης αγάπης. Από το 2014, που κυκλοφόρησε το άλμπουμ "From Eden", δεν έχει κάνει κάποια απόπειρα μουσικής εισβολής στα τσαρτς.

10.Damien Rice



Μέλος του γκρουπ Juniper, μέχρι το 1997, ο Rice έδωσε την ευκαιρία στον εαυτό του να ζήσει ως αγρότης στην Τοσκάνη, πριν γυρίσει μόνιμα στην Ιρλανδία και ξεκινήσει την σόλο καριέρα του. Τον τραγουδιστή- τραγουδοποιό και μουσικό παραγωγό, το κοινό τον αγάπησε στο κομμάτι "The Blower's daughter", τραγούδι της ταινίας Closer.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x