sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η τραγική ιστορία του μεγάλου Γκασκόιν

Ολα τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της πιο δυσάρεστης υπόθεσης στη «μετα-Μπεστ εποχή», που συγκλονίζει ολόκληρη τη Βρετανία. Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα, τι του καταλογίζουν τα μέλη της οικογένειάς του και μια συνέντευξη του ιδίου που σοκάρει.

Του Δημήτρη Ευαγγελάτου

Μετά τη συνεχή δημοσιότητα, συνέπεια της κατάρρευσής του σε ένα μπαρ της Λισσαβώνας πριν από μήνες, μεσολάβησε ένα κενό διάστημα, στο οποίο τα ίχνη του είχαν περίπου εξαφανιστεί από τον Τύπο της Αγγλίας. Ωσπου ήρθε η αποφράδα μέρα που άκουσε τον ίδιο του τον γιο να μιλά στην τηλεόραση εις βάρος του και να λέει ότι δεν θέλει να ξαναδεί τον πατέρα του, για τον οποίο προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα θα πεθάνει από το αλκοόλ. «To ότι υπήρξε μεγάλος παίκτης δεν σημαίνει ότι είναι καλός πατέρας», κατέληξε ο μικρός Ρίγκαν. Ο «Γκάζα» δεν άντεξε. Πέταξε στα σκουπίδια για πολλοστή φορά τη θεραπεία στο κέντρο απεξάρτησης και πνίγηκε στο ποτό. Συνήθως, λένε αυτόπτες μάρτυρες, δεν κυκλοφορεί με ποτήρια ποτού, αλλά με μπουκάλια ολόκληρα. Τον βρήκαν πάλι λιπόθυμο. Ο κολλητός του τού το ξεκαθάρισε: «Δεν πάει άλλο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία σου να σωθείς. Δεν θα υπάρξει άλλη».

Υστερα απ' όλα αυτά ο μεγάλος Πολ Γκασκόιν αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή του, δίνοντας μια συνέντευξη στη «Sun» που σόκαρε. Εξυπακούεται ότι έγινε πρώτο θέμα στην εφημερίδα. Το πρωτοσέλιδο είχε τίτλο «Ακόμα και ο γιος μου έχει στραφεί εναντίον μου» και υπότιτλο τη συγκλονιστική δήλωση «Το 2008 σχεδόν πέθανα». Ας δούμε λέξη προς λέξη το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης-ομολογίας του:

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μου. Ο φίλος μου Τζίμι Φάιβ Μπέλις λέει ότι όπως οι γάτες έχουν επτά ζωές, έτσι κι εγώ. Εχει δίκιο. Ομως αυτή είναι η τελευταία μου. Το 2008 ήταν μια τρομακτική χρονιά για μένα, η χειρότερη στη ζωή μου. Το ποτό και τα ναρκωτικά παραλίγο να με σκοτώσουν, όχι μία, αλλά αρκετές φορές. Σχεδόν πέθανα το 2008. Η εισαγωγή μου στην εντατική μονάδα νοσοκομείου είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να μου συμβεί. Ενα μικρό κομμάτι μέσα μου πέθανε όταν μπήκα εκεί και δεν ξαναγυρίζει πίσω. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ξέρω ότι δεν πρέπει να ξαναπιώ ποτέ, διαφορετικά αυτό θα με σκοτώσει. Μέχρι και πριν από ένα μήνα είχα προβλήματα με το φαγητό (δεν μπορούσα να φάω σχεδόν καθόλου), αλλά και με τη συμπεριφορά μου. Επινα όταν ήμουν ευτυχισμένος και όταν ήμουν δυστυχισμένος. Το παραδέχομαι, σκέφτηκα ακόμα και να πεθάνω».

Η μαρτυρία του στενού φίλου του, Τζίμι Φάιβ Μπέλις, ενδεικτική της κατάστασης: «Οταν μπήκε στην κλινική ο Πολ, ήταν τόσο χλομός που έμοιαζε με φάντασμα. Τώρα, όμως, είναι πολύ καλύτερα και βλέπω μια αποφασιστικότητα στη φωνή του που δεν υπήρχε πριν. Ξέρει πως πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι θα έχει το τέλος του Τζορτζ Μπεστ και μπροστά σε αυτό αντιδρά λέγοντας πως αυτός ο κόσμος καλύτερα να ασχοληθεί με τη δική του ζωή και να ξεχάσει τον ίδιο, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, διότι ολόκληρο το έθνος αγαπάει τον Γκασκόιν».

Η απόπειρα αυτοκτονίας

Τον περασμένο Μάιο ο «Γκάζα» έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Πελάτες ξενοδοχείου στο Σάουθ Κέσινγκτον του Λονδίνου τον βρήκαν σε κατάσταση αμόκ, να τραυλίζει και να γυρνάει σαν τρελός γύρω από τον εαυτό του. Η διάγνωση ανέφερε μανιοκατάθλιψη. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση μέθης, ο «Γκάζα» επιχείρησε να πνιγεί στην μπανιέρα ξενοδοχείου και να δώσει τέλος στη ζωή του. Ευτυχώς, τον βρήκαν εγκαίρως, προτού προλάβει να τα τινάξει όλα στον αέρα. «Πήρε τηλέφωνο στο room service και ζήτησε μπριζόλα, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ακύρωσε την παραγγελία, λέγοντας πως θέλει μόνο ένα μαχαίρι για να κόψει την μπριζόλα. Το προσωπικό είπε "αποκλείεται" και εξέφρασε από την πρώτη στιγμή φόβους για την ασφάλειά του», είχε διηγηθεί τότε στη «Sun» ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε τον «Γκάζα».

Τον περασμένο Ιούνιο ο Γκασκόιν συνελήφθη επειδή επιτέθηκε σε περαστικό στον δρόμο και οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Το περιστατικό προκάλεσε τη δημόσια τοποθέτηση της αδερφής του: «Παρακαλώ τους φίλους, όπως και τους αγνώστους. Μην του δίνετε να πιει. Εάν σας δώσει χρήματα για να αγοράσει αλκοόλ, μην τα δεχτείτε. Θα βάψετε τα χέρια σας με αίμα».

Η ρήξη με τη γυναίκα του

Η πρώτη που στράφηκε εναντίον του, κατά τον ίδιο τον «Γκάζα», ήταν η πρώην (πλέον) γυναίκα του, Σέριλ, για την οποία λέει: «Εάν ενδιαφερόταν να με βοηθήσει, γιατί ήρθε στην Πορτογαλία χρησιμοποιώντας την επίσκεψή της ως μέρος ενός τηλεοπτικού σόου; Δεν θα ήταν καλύτερα να "είχε σώσει τον Γκάζα" χωρίς τόσο κόσμο γύρω της; Το να πάω σε εκείνο το μπαρ και να τη συναντήσω αρκετά χρόνια πριν ήταν το ακριβότερο ποτό που είχα πάρει ποτέ. Μου στοίχισε περίπου 17 εκατ. λίρες και εκείνη κέρδισε σίγουρα τον πρώτο αριθμό του λαχείου όταν με γνώρισε.

Συντήρησα δύο παιδιά που δεν ήταν δικά μου, ζουν όλοι σε ένα σπίτι αξίας 1,6 εκατ. λιρών κι όμως μίλησαν εναντίον μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Σέριλ επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τον γιο μας με αυτόν τον τρόπο (σ.σ.: έβγαλαν δηλώσεις του στην τηλεόραση) και είναι αδιανόητο η τηλεόραση να προβάλλει μια συνέντευξη ενός παιδιού. Μπορεί αυτός να καταλάβει τι έχω περάσει εγώ; Είναι 12 χρόνων, μα τον Θεό! Εγώ, όμως, δεν τα έχω μαζί του. Είναι γιος μου, τον αγαπώ και αυτό δεν αλλάζει. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Σέριλ. Τον έχει στρέψει εναντίον μου και τα μυαλά του έχουν πάρει αέρα. Ομως αν η Σέριλ εξακολουθεί να με μισεί τόσο πολύ, γιατί συνεχίζει να κουβαλάει το επώνυμό μου; Ξέρω εγώ το γιατί. Γιατί το όνομα "Γκασκόιν" είναι αναγνώριση γι' αυτήν».

Ζητείται ελπίς

Ο «Γκάζα» έπινε αλκοόλ ακόμα και τον καιρό που έπαιζε μπάλα. Η σχέση του με το ποτό έγινε πιο έντονη όταν σταμάτησε. Μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο απολύθηκε από την άσημη Κέτερινγκ Τάουν (τη μοναδική ομάδα στην οποία διετέλεσε προπονητής), μόλις 39 μέρες μετά την πρόσληψή του. «Επινε οινοπνευματώδη ποτά ακόμα και την ώρα της δουλειάς», εξήγησαν οι άνθρωποι του κλαμπ. Τα χρόνια που ακολούθησαν η κατάστασή του πήγαινε απ' το κακό στο χειρότερο.

Αυτή τη στιγμή ο Γκασκόιν νοσηλεύεται σε κλινική αποτοξίνωσης, η οποία στοιχίζει 2.000 λίρες την εβδομάδα. Ο σκοπός του τηλεοπτικού προγράμματος «Saving Gazza» είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τη σωτηρία του παλιού μεγάλου άσου. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στο απόσπασμα της συνέντευξής του στη «Sun», ο Γκάζα δηλώνει αποφασισμένος αυτή τη φορά να «αποδράσει» όχι από την κλινική, αλλά από τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά, που τον έχουν καταστρέψει. Ας ελπίσουμε ότι θα φανεί συνεπής στις υποσχέσεις απέναντι στον εαυτό του.

Η περιοδεία των Iron Maiden

Ο αλκοολισμός είχε αρχίσει εδώ και χρόνια να χτυπά δυνατά την πόρτα του Γκάζα, αλλά η κατάσταση ξέφυγε για πρώτη φορά από κάθε έλεγχο τον περασμένο χειμώνα, όταν ο παλιός μεγάλος άσος συνόδεψε τους Iron Maiden στην ετήσια περιοδεία τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Δώστε βάση στην περιγραφή του ιδίου του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Αντριαν Σμιθ: «Ο Γκασκόιν δεν έκανε τίποτε άλλο, όλο αυτό το διάστημα που ήταν μαζί μας, από το να έχει συνέχεια ένα μπουκάλι με ποτό κοντά του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που σε ένα διήμερο στη Βουδαπέστη ο συνολικός λογαριασμός του στο μπαρ ήταν κοντά στις 4.500 ευρώ! Μάλιστα, όταν φτάσαμε στο μέρος όπου θα γινόταν η συναυλία, ο "Γκάζα" είχε μεθύσει τόσο πολύ ώστε να μην είναι καν σε θέση να την παρακολουθήσει, αλλά και να μη θυμάται καν σε ποια χώρα βρισκόταν όταν ξύπνησε μετά το hangover».

Εν τέλει πήρε τον δρόμο της επιστροφής (δύο μέρες τον έψαχναν στο τηλέφωνο οι δικοί του άνθρωποι), διότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατό να ακολουθήσει τους Maiden στον επόμενο σταθμό τους, την Ελβετία. Πάντως, το ότι γύρισε στην Αγγλία δεν σημαίνει ότι επέστρεψε και σπίτι του. «Ο πατέρας του, Τζον, και η μητέρα του, Κάρολ, είναι τρομοκρατημένοι, μια και δεν έχουν κανένα νέο του, ενώ φοβούνται πως ο γιος τους είναι απολύτως εκτός ελέγχου. Οι γονείς του δεν ξέρουν πού βρίσκεται και, για να λέμε την αλήθεια, ουδείς ξέρει, μια και ο "Γκάζα" χάθηκε σε κάποιο μέρος της Ευρώπης. Αυτή η ιστορία έχει κάνει τη μητέρα του να αρρωστήσει. Ξέρει πως ο γιος της χρειάζεται απελπισμένα βοήθεια, όμως φαίνεται πως αυτός έχει πάρει ήδη τον δρόμο της αυτοκαταστροφής και δεν έχει θέληση να ακούσει κανέναν», είχε δηλώσει ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος της οικογένειας στην «Daily Star».

Η πανέμορφη κόρη του

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει η κόρη του «Γκάζα», η 22χρονη πανέμορφη Μπιάνκα (γεννημένη στις 28 Οκτωβρίου 1986), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές της στον χώρο του μόντελινγκ και της τηλεόρασης. Ωστόσο, η νεαρή Αγγλίδα έχει ανύπαρκτες σχέσεις με τον (θετό) πατέρα της, από τη μέρα που δήλωσε δημόσια ότι ο Πολ κακομεταχειριζόταν τη μητέρα της μέσα στο σπίτι που μεγάλωνε.

Πριν από ένα χρόνο η Μπιάνκα κέρδισε στο «Νησί της αγάπης», το τηλεοπτικό ριάλιτι του καναλιού ITV, το οποίο έλαβε χώρα στα Νησιά Φίτζι. Στη διάρκεια της συμμετοχής της στο σόου, μια νύχτα που είχε πιει πολύ πήρε μέρος σε διαγωνισμό καραόκε, «σκοτώνοντας» το γνωστό χιτ «I Will Survive» (θύμισε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κακοφωνίξ). Το επόμενο πρωί δήλωσε ότι είχε μετανιώσει για την επιλογή της, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψε κάθε ελπίδα που είχε να ακολουθήσει καριέρα τραγουδίστριας.

Παρ' όλα αυτά, με μοναδικό (πλην όμως σημαντικό) όπλο την εξωτερική της εμφάνιση κατάφερε να ανελιχθεί και να θεωρείται σήμερα ένα από τα τοπ μόντελ της γηραιάς Αλβιώνας. Τον Σεπτέμβριο του 2006 η Μπιάνκα έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «Loaded» και τον Ιανουάριο του 2007 στο πιο τολμηρό περιοδικό «Nuts», ενώ έχει επίσης φωτογραφηθεί στα περιοδικά «Maxim», «FHM», «Zoo Weekly» και έχει προβληθεί σε διάφορα άλλα αγγλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Απίστευτες ιστορίες μεθυσιού

Στη διάρκεια μεθυσιού μπορεί να πει κανείς απίστευτα πράγματα. Η εφημερίδα «Daily Star» τον περασμένο Ιούνιο στην επίσημη ιστοσελίδα της ανέβασε βιντεάκι στο οποίο ο «Γκάζα» παίζει μπιλιάρδο σε ένα μαγαζί μαζί με άλλους πελάτες και τους διηγείται απίθανες ιστορίες:

«Είμαι στη γαμ... παμπ, βλέποντας τη σειρά "EastEnders" και με παίρνει τηλέφωνο ο Ιωάννης Παύλος. Ναι, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος μου τηλεφωνεί (σ.σ.: έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια!). Ξέρω πού ζει, στο σπίτι του. Εχω βρεθεί εκεί, στο Βατικανό. Υπάρχουν δισεκατομμύρια λίρες εκεί. Προσπάθησα να την κοπανήσω με μερικά δισεκατομμύρια από κει, αλλά δεν τα κατάφερα».

«Ο γαμ... Λευκός Οίκος μάς τηλεφώνησε. Μίλησα με τον Λευκό Οίκο. Ορκίζομαι στη ζωή μου, καθώς και στη ζωή της μητέρας μου και του πατέρα μου. Ηθελα να μιλήσω σε κάποιον που είχα ανάγκη. Δεν ήταν εκεί. Ηταν στο Πεντάγωνο. Ετσι, κάλεσα το Πεντάγωνο. Ομως ο τύπος που δουλεύει στο Πεντάγωνο συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Μπους. Η κόρη του θέλει να με παντρευτεί».

«Ο Καντάφι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να κάνει διακοπές για τρεις εβδομάδες. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήθελε να πιει ένα ποτό μαζί μου. Με πήρε επίσης τηλέφωνο ο Ντάστιν Χόφμαν. Μας πήραν επίσης τηλέφωνο από την 10 Downing Street (εκεί στεγάζεται η πολυτελέστατη οικία του πρωθυπουργού της Αγγλίας) και είπαν ότι θα μας βοηθήσουν μέσα από τις εφημερίδες».

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x