Να τη και η νέα Renault. Χθες παρουσιάστηκε, τέταρτη στη σειρά μετά τις: Ferrari, McLaren Mercedes και Toyota και είναι έτοιμη να χτυπήσει ξανά την κορυφή μετά το εκπληκτικό δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος που απέφερε δύο σερί νίκες σε Σιγκαπούρη και Ιαπωνία. Η γαλλική ομάδα τερμάτισε 4η στους κατασκευαστές πίσω από: McLaren, Ferrari και BMW Sauber, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε την 5η θέση στους οδηγούς και ο Νέλσον Πικέ Τζιούνιορ τη 12η. Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των οδηγών της ομάδας ήταν εμφανής κι αν θέλει να ανέβει ψηλότερα θα πρέπει το ίδιο δίδυμο οδηγών που είναι και φέτος να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς.
Για τον Αλόνσο είμαι σίγουρος ότι μπορεί αλλά αμφιβάλλω για τον Πικέ ο οποίος μάλλον δεν είναι το… «μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά» και ίσως να μην μοιάσει στον πατέρα του Νέλσον επίσης, 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή (1981-1983-1987). Ιδωμεν. Οσον αφορά το νέο μονοθέσιο R29 φανερώνει αμέσως τις διαφορές που έχει από το περσινό λόγω των νέων κανονισμών. Η μπροστινή πτέρυγα είναι όπως και των άλλων ομάδων φαρδύτερη και πιο χαμηλωμένη, ωστόσο έχει διαφορές αρκετές στη σχεδίαση.
Η βάση της χαρακτηρίζεται από περίτεχνο κόψιμο, ενώ τα πλευρικά μέρη συγκλίνουν ώστε να διώχνουν τον αέρα στο εσωτερικό των τροχών προς το αμάξωμα, τη στιγμή που δύο άλλα πτερύγια διοχετεύουν τον αέρα ψηλά πάνω από τους τροχούς. Στο πλάι φυσικά και απουσιάζουν τα οποιαδήποτε επιπλέον αεροδυναμικά βοηθήματα επειδή απαγορεύονται, ενώ οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι δίπλα στο κοκπιτ. Οι εισαγωγές των ψυγείων είναι κάπως μικρότερες φέτος, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη εισαγωγές μικρές για την ψύξη του KERS του συστήματος ανάκτησης ενέργειας.
Στο πίσω μέρος η αεροτομή είναι κι αυτή στενή και πιο ψηλή με τελείως διαφορετική σχεδίαση από των τριών άλλων ομάδων που ανέφερα πριν. Μοιάζει λίγο με της Williams η οποία παρουσιάστηκε κι αυτή χθες. Το κάλυμμα του κινητήρα προεκτείνεται, με τις απολήξεις της εξάτμισης να είναι πιο μπροστά. Παράλληλα η σχεδίαση της ανάρτησης δείχνει αλλαγμένη με την τοποθέτηση των δοκών στρέψης. Το νέο μονοθέσιο δείχνει αρκετά αεροδυναμικό αλλά απομένει να δούμε στην πράξη τι θα καταφέρει.
Εν συντομία…
Με νέο κράνος εμφανίστηκε ο Φερνάντο Αλόνσο. Μολονότι δεν μπήκε στην πίστα του Αλγκάρβε για δοκιμές, μετά την επίσημη παρουσίαση του μονοθεσίου, εντούτοις το νέο του κράνος αντί για πολύ άσπρο, μπλέ και κίτρινο χρώμα, έχει πολύ κίτρινο και κόκκινο λόγω του νέου χορηγού της ομάδας (Total – γαλλικά λιπαντικά). Μάλιστα στο πίσω μέρος δεσπόζουν δύο άσσοι της τράπουλας, κούπα και μπαστούνι που συμβολίζουν (μάλλον) τους δύο τίτλους του 27χρονου Ισπανού οδηγού.
Αν θα προσθέσει και τρίτο θα το μάθουμε στην πορεία. Ο Αλόνσο θα αρχίσει δοκιμές την Τετάρτη και μέχρι τότε θα τρέχει στην πορτογαλική πίστα ο Πικέ. Δοκιμαστής οδηγός θα είναι ο Γάλλος Ρομέν Γκροζέν, ο οποίος θα τρέξει και στο πρωτάθλημα GP2.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






