Βερολίνο live

Final-4: Έχει Ευρωλίγκα εδώ, μπαμπά;

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Final Four της φετινής Ευρωλίγκας. Η «Ο2 Arena» έχει βάλει τα γιορτινά της και από το πρωί της Πέμπτης (30/4), η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα χτυπάει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Οι τέσσερις φιναλίστ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, οι αποστολές των οποίων συμπλήρωσαν το καρέ το βράδυ της Τετάρτης, θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Ωραία όλα αυτά. Οι Γερμανοί όμως έχουν ιδέα για το τι θα συμβεί στο «σπίτι» τους; Ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση ή συνεχίζουν να ζουν στους δικούς τους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Του Νίκου Ζέρβα

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Final Four της φετινής Ευρωλίγκας. Η «Ο2 Arena» έχει βάλει τα γιορτινά της και από το πρωί της Πέμπτης (30/4), η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα χτυπάει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Οι τέσσερις φιναλίστ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, οι αποστολές των οποίων συμπλήρωσαν το καρέ το βράδυ της Τετάρτης, θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Τα πρώτα καραβάνια οπαδών θα αρχίσουν να έρχονται από την Πέμπτη το πρωί και η κορύφωση των αφίξεων θα γίνει την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν τα παιχνίδια. Κάποιοι Έλληνες που ήθελαν να συνδυάσουν τη διοργάνωση με βόλτες και ολιγοήμερες διακοπές, έχουν φτάσει ήδη. Χωρίς ίχνος διάθεσης για ακρότητες και υπό το άγρυπνο βλέμμα της γερμανικής αστυνομίας, που δείχνει πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε και αν δημιουργηθεί, έχουν αρχίσει τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στην πόλη.

Η... καταγωγή τους φανερώνεται από το κόκκινο και πράσινο χρώμα των t-shirt που φορούν. «Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ», αναφέρει το μήνυμα στην μπλούζα του Παναθηναϊκού, «Berlin 2009 we are back», το αντίστοιχοι «ερυθρόλευκο». Η γεμάτη από κάθε λογής μαγαζιά, εστιατόρια και μπυραρίες Kurfursten-damm δίνει καλές ευκαιρίες για χαλάρωση και αγορές. Τα κτίρια, επιβλητικά και σαγηνευτικά, ξεπροβάλλουν σε κάθε στενό και γεμίζουν με ομορφιά το μάτι, ενώ ο καιρός, ανοιξιάτικος, βοηθάει ακόμη περισσότερο. Κοντά στο κέντρο της πόλης, τα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν είναι ο καταπράσινος ζωολογικός κήπος, οι πύλες του Βραδεμβούργου, ο βοτανικός κήπος «Erholungspark Marzahn», αλλά και το ενυδρείο.

Η αγωνία και η προσμονή για το μεγάλο ραντεβού των «αιωνίων», που άργησε δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, είναι μεγάλη, αλλά η συζήτηση για το μπάσκετ δεν έχει αρχίσει ακόμα να φουντώνει. Υπάρχει καιρός ακόμα. Οι πιο παλιοί, που έδωσαν το «παρών» σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, κάνουν τις συγκρίσεις τού τότε και του τώρα. Κοινή ευχή τους, όποια ομάδα προκριθεί στον τελικό, να μην την «πατήσει» όπως ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη το 1994 και 1995. Ωραία όλα αυτά. Οι Γερμανοί όμως έχουν ιδέα για το τι θα συμβεί στο «σπίτι» τους; Ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση ή συνεχίζουν να ζουν στους δικούς τους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Με μια πρώτη αναγνωριστική ματιά, στους δρόμους του Βερολίνου, παρότι η πόλη συγκαταλέγεται στις πλέον μπασκετικές της Γερμανίας, μια και η Αλμπα έχει χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας, δεν σου δίνεται η εντύπωση ότι το Final Four διεξάγεται εδώ. Σαφώς και η έλλειψη κάποιας δικής τους ομάδας βοηθάει αυτή την αδιαφορία. Περισσότερο βλέπεις αναφορές και σήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας, της Χέρτα. Όσο πλησιάζει κανείς προς το γήπεδο, όμως, παίρνει μια πρώτη γεύση. Αφίσες, μηνύματα που καλωσορίζουν τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Ρώσους και γενικότερα φιλική ατμόσφαιρα σε ένα άψογα καθαρό περιβάλλον που προσδίδει στην πόλη μεγάλο κύρος. Από αύριο, θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εκδηλώσεις για τους ταξιδιώτες και γενικότερα οι ρυθμοί Final Four θα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Ο Ολυμπιακός στις 20:30, ο Παναθηναϊκός στις 22:00, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 17:30 και η Μπαρτσελόνα στις 19:00, θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους προπονήσεις πριν από τους δύο ημιτελικούς, ενώ οι προπονητές Παναγιώτης Γιαννάκης, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Ετόρε Μεσίνα και Χαβιέ Πασκουάλ, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μαζί τους θα είναι αντίστοιχα και ένας παίκτης τους. Συγκεκριμένα, Θοδωρής Παπαλουκάς, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ραμούνας Σισκάουσκας και Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το «παρών» στη συνέντευξη που θα ξεκινήσει 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα δώσει και ο εκτελεστικός διευθυντής της Uleb, Τζόρντι Μπερτομέου. Αύριο, επίσης, θα ξεκινήσει και η Ευρωλίγκα των τμημάτων υποδομής των ομάδων που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στο πρώτο γκρουπ, συμμετέχουν Ολύμπια Λουμπλιάνας, Λιέτουβος Ρίτας, Γκραν Κανάρια και Χέμοφαρμ και στο δεύτερο Μάλαγα, Ζελέζνικ, Σιενα και Αλμπα Βερολίνου.

* Το πρωί της Πέμπτης, αντιπροσωπείες παικτών από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης αλλά και της Αλμπα Βερολίνου θα επισκεφτούν το νοσοκομείο του Βερολίνου και θα μοιράσουν δώρα και άλλα αγαθά σε παιδιά που νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από καρκίνο. Η αξιοσημείωτη αυτή κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας Euroleague for life.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x