Βερολίνο live

Final-4: Βερολίνο, η πόλη και οι αρετές της

Οι Έλληνες φίλαθλοι που έρχονται στο Βερολίνο για να παρακολουθήσουν το Final Four, είναι τυχεροί. Όχι μόνο διότι θα παρακολουθήσουν ένα από τα πιο αμφίρροπα και θεαματικά κατά γενική ομολογία τουρνουά. Το μπάσκετ είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης και το στοιχείο που έδωσε το κίνητρο, αλλά όσοι έχουν χρόνο και θέληση να εξερευνήσουν την πόλη, θα μείνουν με το στόμα ανοικτό με όσα θα δουν. Εκτός από τα πολλά ιστορικά στοιχεία του Βερολίνου, τα μνημεία, τα μουσεία και τα αξιοθέατα, περπατώντας αρκετά την πόλη, θα διαπιστώσει κανείς τεράστιες καινοτομίες και αρχιτεκτονικές τομές, που προσδίδουν άλλη χάρη στο μάτι, αλλά και τον τρόπο της ζωής και της καθημερινότητας.

Γράφει από το Βερολίνο ο Νίκος Ζέρβας

Οι Έλληνες φίλαθλοι που έρχονται στο Βερολίνο για να παρακολουθήσουν το Final Four, είναι τυχεροί. Όχι μόνο διότι θα παρακολουθήσουν ένα από τα πιο αμφίρροπα και θεαματικά κατά γενική ομολογία τουρνουά. Το μπάσκετ είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης και το στοιχείο που έδωσε το κίνητρο, αλλά όσοι έχουν χρόνο και θέληση να εξερευνήσουν την πόλη, θα μείνουν με το στόμα ανοικτό με όσα θα δουν. Εκτός από τα πολλά ιστορικά στοιχεία του Βερολίνου, τα μνημεία, τα μουσεία και τα αξιοθέατα, περπατώντας αρκετά την πόλη, θα διαπιστώσει κανείς τεράστιες καινοτομίες και αρχιτεκτονικές τομές, που προσδίδουν άλλη χάρη στο μάτι, αλλά και τον τρόπο της ζωής και της καθημερινότητας. Το γιατί, μας το εξηγούν σε αυτή την περίπτωση και οι αριθμοί. Όχι μόνο οι διαπιστώσεις που κάναμε βλέποντας κάποια μέρη της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το Βερολίνο, είναι σήμερα το κέντρο της Ευρώπης. Και επειδή τέτοια κέντρα δεν... γίνονται από μονά τους, δείτε μόνο έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία. Η ιστοσελίδα meinestadt.de και οι πληροφορίες της θα σας λύσουν κάθε απορία. Από τις δικές μας εμπειρίες, διαπιστώσαμε τα παρακάτω: Λίγες πόλεις, εκτός ίσως της Βενετίας, έχουν τόσες πολλές γέφυρες. Σε μια μεγαλούπολη όπως αυτή, υπάρχουν δάση που μπορείς να χαθείς κάνοντας μέσα τους περίπατο. Υπάρχουν επίσης πολλές γεωργικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες. Η λειτουργιά μιας μεγαλουπόλεως σαν το Βερολίνο είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού και της εναρμονίσεως των διαφόρων κρατικών και των άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Η ιστοσελίδα www.meinestadt.de έχει πληροφορίες για 12.241 γερμανικές πόλεις. Χρήσιμη για όσους αλλάζουν κατοικία, για θέσεις εργασίας, για θέατρα και κινηματόγραφους, παρά πολλές χρήσιμες διευθύνσεις και τηλεφωνά, για δυνατότητες επικοινωνίας, θέατρα, μουσεία, κινηματόγραφους και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται ένας που ζει η επισκέπτεται αυτή την πόλη. Για το Βερολίνο, μια πόλη που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να συγκριθεί με την Αθήνα, δείτε μερικά στατιστικά στοιχειά, που θα διευκόλυναν κάποιες συγκρίσεις με ανάλογα στοιχειά της Αθηνάς. Το πιθανότερο είναι να μελαγχολήσετε, όπως και εμείς...

Οικοδομές και ελεύθεροι χώροι 40,6%
Χώροι αναψυχής 11,5%
Δρόμοι 15,2%
Γεωργικές καλλιέργειες 4,9%
Δάση 18,0 %
Λίμνες και ύδατα 6,7 %
Πληθυσμός, άνδρες 1 666 492
Πληθυσμός, γυναίκες 1 738 977
Μη Γερμανοί (Ξενοι) 473 000=13,89%
Τουρίστες 7 077 000
Διανυκτερεύσεις επισκεπτών 15 910 000
Θέατρα 52
Μουσεία 153
Αθλητικοί σύλλογοι 1 850
Δικαστήρια 20
Πανεπιστήμια και ανώτατες Σχόλες 25
Φοιτητές 132 822

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x