Αφιερώματα

Οι πιο μεγάλες απουσίες!

Τι είναι το Μουντιάλ χωρίς τα «μεγαθήρια»; Όλοι θέλουμε να βλέπουμε στο γήπεδο εξωτικές ομάδες που δεν έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στην τηλεόραση (κάπως έτσι έβλεπαν και την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια) αλλά το αλατοπίπερο της κάθε διοργάνωσης είναι τα ματς ανάμεσα στις υπερδυνάμεις. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις 10 πιο ηχηρές απουσίες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Τι είναι το Μουντιάλ χωρίς τα «μεγαθήρια»; Όλοι θέλουμε να βλέπουμε στο γήπεδο εξωτικές ομάδες που δεν έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στην τηλεόραση (κάπως έτσι έβλεπαν και την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια) αλλά το αλατοπίπερο της κάθε διοργάνωσης είναι τα ματς ανάμεσα στις υπερδυνάμεις. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις 10 πιο ηχηρές απουσίες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.


1) AΓΓΛΙΑ 1974

Το 1970 ήταν μια από τις χειρότερες περιόδους για την εθνική ομάδα της Αγγλίας, καθώς απέτυχε να προκριθεί σε κάποιο μεγάλο τουρνουά μεταξύ 1970 και 1980. Η πιο αξιοσημείωτη αποτυχία της ήταν που δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση, του Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας '74. Θέλοντας μόνο νίκη στον τελευταίο τους αγώνα κατά της Πολωνίας, ο οποίος διεξήχθη στο Λονδίνο, τα «λιοντάρια» το μόνο που κατάφεραν ήταν μια ισοπαλία με σκορ 1 - 1, αφού ο τερματοφύλακας Ιαν Τομασέφσκι - ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως «κλόουν» πριν από το παιχνίδι, από τον Μπράιαν Κλαφ - έκανε θαύματα στο συγκεκριμένο ματς, αρνούμενος το εισιτήριο στους παίκτες του Σερ Αλφ Ράμσεϊ.

2) ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1986

Μετά από μια περίοδο απογοήτευσης, στον απόηχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978, όπου είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση, μια συναρπαστική νέα γενιά Ολλανδών ποδοσφαιριστών ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν οι Μάρκο φαν Μπάστεν, Φρανκ Ράικαρντ, Ρουντ Γκούλιτ και Ρομπ Ντε Βιτ. Ωστόσο, οι «οράνιε» γεύθηκαν στα πλέι-οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έναν πικρό αποκλεισμό από τους γείτονες τους, Βέλγους. Το γκολ του Γκεόρκες Γκρουν στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού αγώνα στην Ολλανδία έδωσε την πρόκριση στους «κόκκινους διαβόλους», χάρη στα εκτός έδρας γκολ.

3) ΕΣΣΔ 1978

Παρά το γεγονός ότι διέθετε πολλούς παίκτες από τη μεγάλη ομάδα της Ντιναμό Κιέβου που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1975, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού μας Όλεγκ Μπλαχίν, η ΕΣΣΔ τερμάτισε δεύτερη στο 9ο γκρουπ των προκριματικών, πίσω από την Ουγγαρία, με την ήττα - σοκ από την Εθνική Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, να της κάνει τη ζημιά.

4) ΙΤΑΛΙΑ 1958

Το 1950 ήταν μια κάκιστη δεκαετία για την Ιταλία σε διεθνές επίπεδο, επειδή η χώρα υπέστη τρομερό πλήγμα από την καταστροφή της Superga Air το 1949, η οποία έσβησε σχεδόν στο σύνολό της, τη μεγάλη ομάδα της Τορίνο. Παρά το γεγονός αυτό, η «σκουάντρα ατζούρα» αναμενόταν να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, που θα διεξαγόταν στην Σουηδία, αλλά η ήττα από τη Βόρειο Ιρλανδία στο Μπέλφαστ, στον τελευταίο τους αγώνα, τους «έκοψε» το δρόμο. Αναμφισβήτητα η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της Ιταλίας, θα ήταν μέχρι και το 1960 - πάνω από δυόμισι χρόνια περίπου- όταν η «Λα Νασιονάλε» κέρδισε το επόμενο παιχνίδι της.

5) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1998

Με τη Χρυσή Γενιά των Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα και Ζοάο Πίντο, η Πορτογαλία είχε τη μεγαλύτερή της ευκαιρία να παραβρεθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που είχε να συμβεί από το 1966 και την ομάδα των Εουσέμπιο και Μάριο Κολούνα, αλλά, όπως και το 1990 και το 1994, δεν κατάφερε να φτάσει στη Γαλλία, όπου θα διεξαγόταν η τελική φάση. Η Πορτογαλία τερμάτισε τρίτη πίσω από τη Γερμανία και την Ουκρανία, με την ισοπαλία στο Βερολίνο να οριστικοποιεί την απουσία τους. Στο συγκεκριμένο ματς, μια αμφιλεγόμενη αποβολή του Ρουί Κόστα, και ενώ οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 1 - 0, σφράγισε τη μοίρα των Πορτογάλων.

6) ΑΓΓΛΙΑ 1994

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, Γκράχαμ Τέιλορ είχε καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά του μετά το καταστροφικό για την εθνική Euro '92, αλλά δεν είχε την ίδια τύχη και όταν απέτυχε να οδηγήσει τα «λιοντάρια» στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το '94. Η Αγγλία τερμάτισε πίσω από τις Νορβηγία και Ολλανδία, στην προκριματική φάση, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατάφερε να δεχθεί γκολ, μετά από μόλις επτά δευτερόλεπτα αγώνα, από το πανίσχυρο... Σαν Μαρίνο.

7) ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 1994

Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι πολύ ξεχωριστή αφού δεν έλαβε καν μέρος στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, λόγω του πολέμου που είχε ξεσπάσει στη βαλκανική χώρα, ο οποίος οδήγησε στη διάλυση και την διαίρεση της σε Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Σκόπια, και αργότερα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν μία από τις ισχυρότερες ομάδες στον κόσμο, με παίκτες όπως ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, ο Νταβόρ Σούκερ, ο Ντάρκο Πάντσεφ, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι και ο Σρέτσκο Κάτανετς. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η εθνική Κροατίας, η οποία προήλθε από τη διάσπαση αυτή, στο Μουντιάλ του 1998 τερμάτισε τρίτη, με μερικούς μόνο από αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

8) ΣΚΩΤΙΑ 1970

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70 το ποδόσφαιρο της Σκωτίας είχε κερδίσει το σεβασμό όλης της Ευρώπης, με τη Σέλτικ να έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1967 και τη Ρέιντζερς το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972. Παρά το γεγονός πως η Σκωτία είχε την «αφρόκρεμα» των ποδοσφαιριστών της Γλασκώβης - όπως ο Τζίμι Τζόνστον και ο Τζον Γκρέιγκ - καθώς και εξαιρετικούς παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονταν στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπως ο Ντένις Λόου και ο Μπίλι Μπρέμερ, τερμάτισε τελικά πίσω από την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία στα προκριματικά, μετά από την ήττα 3-2 στο Αμβούργο, σε ένα φοβερό αγώνα.

9) ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2002

Με παίκτες παγκοσμίου φήμης στο ρόστερ τους, σαν τον Έντγκαρ Ντάβιντς, τον Κλάρενς Ζέεντορφ, τον Ρουντ Φαν Νιστελρόι, τον Μαρκ Όβερμαρς και τον Γιαπ Σταμ, οι «οράνιε», υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Γκάαλ, τερμάτισαν τρίτοι στα προκριματικά, πίσω από Πορτογαλία και Ιρλανδία. Στον κρισιμότερο αγώνα τους στα προκριματικά ηττήθηκαν με σκορ 1 - 0 στο Δουβλίνο.

10) ΓΑΛΛΙΑ 1994

Η ιστορία της Γαλλίας αποτελεί μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ανατροπές στα προκριματικά των Μουντιάλ. Οι «τρικολόρ», οι οποίοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα τους το 1998, πήγαιναν φουλ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μουντιάλ του 1994, έχοντας συγκεντρώσει 13 βαθμούς στους πρώτους τους αγώνες και ήθελαν μόλις έναν ακόμα για να προκριθούν και μαθηματικά στην τελική φάση. Οι «μπλε», με παίκτες στη σύνθεσή τους όπως ο Ζαν - Πιερ Παπέν, ο Νταβίντ Ζινολά, ο Ερίκ Καντονά, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Μαρσέλ Ντεσαγί, κατάφεραν να ηττηθούν και στους δύο τελευταίους αγώνες τους, κόντρα στο Ισραήλ και τη Βουλγαρία και μάλιστα εντός έδρας. Το πιο αξιοσημείωτο, μάλιστα, γεγονός και των δύο αυτών αναμετρήσεων ήταν πως οι Γάλλοι έχασαν τον πολυπόθητο βαθμό της ισοπαλίας, χάρη σε γκολ που δέχθηκαν στις καθυστερήσεις!

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x