sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν οι μικροί «πάτησαν» τους μεγάλους

Η μεγάλη νίκη-πρόκριση του Πανσερραϊκού επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Hellas online δεν ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ομάδα μικρότερης κατηγορίας αφήνει έξω κάποιον από τους μεγάλους! Σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. To www.sport-fm.gr κάνει μια μικρή αναδρομή στις πιο πρόσφατες και τρανταχτές περιπτώσεις.

1995 Άγιος Νικόλαος-ΠΑΟΚ 0-0 / 1-1 (Τρίτος γύρος)

Συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της τρίτης Εθνικής κατηγορίας, ο Άγιος Νικόλαος έζησε μέρες δόξας, όταν κατάφερε να αποκλείσει από τον ΠΑΟΚ, σε διπλό αγώνα μάλιστα.

1999 Ποσειδώνας Μηχανιώνας-ΑΕΚ 1-0 (Πρώτος γύρος)

Στη μεγαλύτερη, ίσως, έκπληξη στο Κύπελλο Ελλάδος την τελευταία 15ετία, η ΑΕΚ είχε καταφέρει να αποκλειστεί από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, ο οποίος με σκόρερ τον Σάκη Πρίττα είχε πετάξει τους «κιτρινόμαυρους» εκτός διοργάνωσης από τον πρώτο κιόλας γύρο.

1999 ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 0-1 (Τρίτος γύρος)

Μεγάλη πρόκριση είχε πάρει ο Πανσερραϊκός επί του ΠΑΟΚ, σε ουδέτερο γήπεδο, με «χρυσό» σκόρερ τον Κώστα Ηπειρώτη. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε πέσει και πάλι θύμα «έκπληξης», μετά τον αποκλεισμό του το '95.

2004 ΠΑΟΚ-Καστοριά 0-1/1-1 (Τρίτος γύρος)

Το γκολ του Καπετανόπουλου στον πρώτο αγώνα μέσα στην Τούμπα και η σημαντική νίκη που πήρε η Καστοριά στην έδρα του ΠΑΟΚ ήταν το «σημείο-κλειδί» για μια μεγάλη πρόκριση των «γουναράδων», επί ενός ισχυρού αντιπάλου.

2006 Πανθρακικός-Άρης 2-1 (Δεύτερος γύρος)

Μια πολύ σημαντική πρόκριση είχε πάρει το 2006 ο Πανθρακικός κερδίζοντας τον ΑΡΗ, ο οποίος μέχρι να «μπει» στο ματς έχανε με 2-0. Τη διαφορά των δύο τερμάτων δεν κατάφεραν να την ανατρέψουν στο δεύτερο 45λεπτο οι «κίτρινοι» με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός διοργάνωσης από τον δεύτερο κιόλας γύρο.

2006 Αγροτικός Αστέρας-ΠΑΟΚ 1-1 (5-4 στα πέναλτι) (Τέταρτος γύρος)

Το συγκεκριμένο ματς είχε μια ιδιαιτερότητα, αφού και τα δύο γκολ του αγώνα είχε σημειώσει ο Γιάννης Μαλλούς. Ο πρώην αμυντικός του ΑΡΗ είχε δώσει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με αυτογκόλ, για να ισοφαρίσει για την ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι είχαν πάρει μια σημαντικότατη πρόκριση επικρατώντας με 5-4 στα πέναλτι.

2006 Εργοτέλης-Παναθηναϊκός 1-0 (Τέταρτος γύρος)

Ο Εργοτέλης βρισκόταν στη δεύτερη εθνική κατηγορία το 2006, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αποκλείσει από την επόμενη φάση τον Παναθηναϊκό, με ένα γκολ του Πατρίκ Ογκουνσότο, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

2007 Χαϊδάρι-ΑΕΚ 0-0 (5-4 πεν.) (Τρίτος γύρος)

Ο πρώτος «μεγάλος» που την. πάτησε το 2007 ήταν η ΑΕΚ. Δράστης το Χαϊδάρι που πέταξε έξω την «Ένωση» στα πέναλτι με 5-4 και ενώ η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει χωρίς σκορ.

2007 ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 2-0/1-2 παράταση (Προημιτελικά)

O ΠΑΣ είχε νικήσει με σκορ 2-0 τον Ολυμπιακό στο γήπεδο των "Ζωσιμάδων", αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς. Στον επαναληπτικό αγώνα οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου ματς και έστειλαν το ματς στην παράταση, όμως ένα γκολ του Κοντογουλίδη στο 8ο λεπτό του έξτρα χρόνου, έδωσε την πρόκριση στον «Άγιαξ» της Ηπείρου.

2008 Θρασύβουλος-ΠΑΟΚ 4-2 (Τέταρτος γύρος)

Ο Θρασύβουλος είχε προηγηθεί με 3-0(!) του ΠΑΟΚ, πριν ο «Δικέφαλος» μειώσει σε 3-2, αλλά η ομάδα της Φυλής κατάφερε τελικά να σημειώσει και τέταρτο τέρμα και να περάσει πανηγυρικά στον επόμενο γύρο, αφήνοντας τους Θεσσαλονικείς στα. κρύα του λουτρού.

2009 Πανσερραϊκός-Παναθηναϊκός (0-0, 3-2) Προημιτελικά

Λίγους μήνες πριν τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού ο Πανσερραϊκός είχε κάνει πάλι το θαύμα του. Θύμα ήταν ο Παναθηναϊκός και μάλιστα σε διπλά παιχνίδια. Η ομάδα των Σερρών κράτησε το 0-0 στην έδρα της και πανηγύρισε την πρόκριση μέσα στο ΟΑΚΑ με νίκη 3-2.

Αποκλεισμοί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας

1962-63 Αβέρωφ Ιωαννίνων-ΠΑΟΚ 2-0

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού και την πέτυχε η ομάδα που ξέρουμε πλέον ως ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Αβέρωφ Ιωαννίνων απέκλεισε τον ΠΑΟΚ με νίκη 2-0 στα προημιτελικά, αλλά στα ημιτελικά έχασε 4-0 από τον Πιερικό.

1971-72 Λαμία-ΑΕΚ 1-0

Η Λαμία κερδίζει την ΑΕΚ 1-0 την αποκλείει από τη συνέχεια του θεσμού ενώ στα προημιτελικά αφήνει εκτός και τον ΟΦΗ με νίκη 4-3 στα πέναλτι.

1972-73 Απόλλωνας Καλαμαριάς-ΑΕΚ 1-0

Στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης ο Απόλλωνας Καλαμαριάς αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, την κερδίζει 1-0 και την αφήνει εκτός συνέχειας από τόσο νωρίς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

1979-1980 Καστοριά

Σε μια χρονιά εκπλήξεων, Παναθηναϊκός Ολυμπιακός και ΑΕΚ δεν φτάνουν ούτε στα προημιτελικά. Η Καστοριά φτάνει μέχρι τον τελικό και κόντρα στον Ηρακλή κατακτά το τρόπαιο με νίκη 5-2.

1980-81 Παναιγειάλιος-Δόξα Δράμας

Ο Παναιγειάλιος αντιμετωπίζει σε διπλά παιχνίδια τη Δόξα Δράμας που εκείνη τη χρόνια είχε βλέψεις ακόμα και για έξοδο στην Ευρώπη. Χάνει 1-0 στην έδρα του αλλά κερδίζει 3-1 στη Ρεβάνς της Δράμας και παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

1983-84 Λαμία-ΑΕΚ 1-0

Δώδεκα χρόνια μετά ο εφιάλτης της Λαμίας επιστρέφει για την ΑΕΚ. Στον τρίτο γύρο η «Ένωση» πού ήταν και κάτοχος του τροπαίου χάνει 1-0 και μένει και πάλι εκτός συνέχειας.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου-Θανάσης Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x