Αφιερώματα

Ο Γουίλι, ο Ναρανχίτο και η λεοπάρδαλη Ζακούμι!

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, από το 1966 και έπειτα είχε τη δική του μασκότ. Ο «Γουίλι» ήταν ο πρώτος του είδους στη διοργάνωση της Αγγλίας το '66 και μία από τις πρώτες μασκότ σε όλον τον κόσμο σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Οι μασκότ αντιπροσώπευαν την ιστορία και τον πολιτισμό της διοργανώτριας χώρας, όντας δημιουργήματα για διαφημιστικούς, κυρίως, λόγους.

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, από το 1966 και έπειτα είχε τη δική του μασκότ. Ο «Γουίλι» ήταν ο πρώτος του είδους στη διοργάνωση της Αγγλίας το '66 και μία από τις πρώτες μασκότ σε όλον τον κόσμο σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Οι μασκότ αντιπροσώπευαν την ιστορία και τον πολιτισμό της διοργανώτριας χώρας, όντας δημιουργήματα για διαφημιστικούς, κυρίως, λόγους.

ΑΓΓΛΙΑ, 1966-Γουίλι

Η μασκότ της Αγγλίας ήταν ένα λιοντάρι, ο Γουίλι, ένα τυπικό σύμβολο της χώρας, το οποίο ήταν ντυμένο με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και τις λέξεις ''World Cup'' γραμμένες πάνω της.

ΜΕΞΙΚΟ, 1970-Χουανίτο

Ένα αγόρι ντυμένο με την εμφάνιση της εθνικής Μεξικού και φορώντας ένα σομπρέρο με τις λέξεις ''MEXICO 70'' επέλεξε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής για να τους... διαφημίσει. Το ονόμασαν μάλιστα Χουανίτο, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα της χώρας.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 1974-Τιπ και Ταπ

Ο Τιπ και ο Ταπ ήταν δύο αγόρια με τις φανέλες της εθνικής τους ομάδας, τα οποία ανέλαβαν να προμοτάρουν τη διοργάνωση της Δυτικής Γερμανίας. Στις φανέλες τους είχαν τα γράμματα VM (Weltmeisterschaft=Παγκόσμιο Κύπελλο) και τον αριθμό 74.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 1978-Γκαουτσίτο

Ένα νεαρό επέλεξαν και οι Αργεντίνοι ως μασκότ για το δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο πιτσιρικάς Λατινοαμερικάνος φορούσε τη φανέλα της χώρα του, ένα καπέλλο που έγραφε ''ARGENTINA '78'', αλλά και ένα μαντήλι γύρω από το λαιμό, κρατώντας ένα μαστίγιο όπως οι «γκαούτσος» στην χώρα του τανγκό.

ΙΣΠΑΝΙΑ, 1982-Ναρανχίτο

Το τυπικό φρούτο που εξάγει η Ισπανία, ένα πορτοκάλι ντυμένο με την εμφάνιση των «φούριας ρόχας» και ονόματι Ναρανχίτο εκπροσώπησε τους Ίβηρες στο Μουντιάλ το ’82. Το όνομά του προήλθε από την λέξη ''naranja'' (=πορτοκάλι).

ΜΕΞΙΚΟ, 1986-Πικέ

Μια πιπεριά της ποικιλίας τζαλαπένιο, βασικό συστατικό της μεξικανικής κουζίνας, με μουστάκι και σομπρέρο επέλεξαν για το δεύτερο Μουντιάλ στη χώρα τους οι Μεξικανοί. Το όνομά της προήλθε από τη συντομογραφία της ισπανικής λέξης ''picante'' (=πικάντικος, καυτερός).

ΙΤΑΛΙΑ, 1990-Τσάο

Τον πιο απλό τύπο της ζωγραφικής, μία στικ φιγούρα επέλεξαν για να πρωτοτυπήσουν ως μασκότ οι Ιταλοί. Με κεφάλι μια μπάλα ποδοσφαίρου και σώμα βαμένο στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, η φιγούρα αυτή πήρα το όνομα Τσάο, από τον καθημερινό χαιρετισμό της χώρας.

ΗΠΑ, 1994-Στράικερ

Ένας σκύλος, το πιο συνθισμένο κατοικίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ντυμένος με την άσπρη, κόκκινη και μπλε εμφάνιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας κατέκλυσε τα γήπεδα στο Μουντιάλ το 1994, κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων για μασκότ.

ΓΑΛΛΙΑ, 1998-Φουτίξ

Ένας κόκορας, ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας αλλά και ένα από τα παρατσούκλια της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, με την ένδειξη "France 98" στο στήθος ήταν η μασκότ το 1998. Το σώμα του ήταν ως επί το πλείστον μπλε, όπως οι εμφανίσεις των διοργανωτών ενώ το όνομά προήλθε από μία εταιρεία αθλητικών ειδών (κυρίως για το ποδόσφαιρο) με την κατάληξη «-ix» από τη δημοφιλή σειρά κόμικς Αστερίξ. Η μασκότ ονομαζόταν επίσης και "Ραφί", "Ουπί" και "Γκαλίκ".

ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ/ΙΑΠΩΝΙΑ, 2002-Άτο, Καζ και Νικ

Πορτοκαλί, μοβ και μπλε (αντίστοιχα) ήταν τα χρώματα των τριων φουτουριστικών πλασμάτων τα οποία φτιάχθηκαν σε υπολογιστή για να... προμοτάρουν το Μουντιάλ το 2002. Και οι τρεις μέλη της ομάδας των "Atmoball" (ένα φανταστικό ποδόσφαιρο σαν άθλημα), ο Άτο είναι ο προπονητής, ενώ οι Καζ και Νικ είναι παίκτες. Τα ονόματα επιλέχθηκαν από καταλόγους από χρήστες στο διαδίκτυο και σε καταστήματα της McDonald σε όλες τις χώρες, στις οποίες ταξίδεψε το τρόπαιο της διοργάνωσης μέχρι την έναρξή της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2006-Γκόλεο και Πίλε

Ένα λιοντάρι φορώντας τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας με τον αριθμό 06 και μία ποδοσφαιρική μπάλα που μιλάει με τον όνομα Πίλε ήταν οι δύο μασκότ του Μουντιάλ 2006. Το Γκόλεο προήλθε από τη λέξη γκολ και ''leo'' που σημαίνει λιοντάρι στα λατινικά.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, 2010-Ζακούμι

Ο Ζακούμι είναι μια λεοπάρδαλη, το ζώο που μπορείς να συναντήσεις πιο συχνά απ’ όλα στη Νότια Αφρική, με πράσινα μαλλιά και ένα φανελάκι που γράφει ''South Africa 2010''. Το πράσινο και το χρυσό αντιπροσωπεύουν τα χρώματα των αθλητικών ομάδων της χώρας, ενώ το όνομά του προέρχεται από το "ZA", το πρότυπο ISO 3166-1 alpha-2 κωδικό για τη Νότια Αφρική και το «Kumi» σημαίνει «δέκα» σε διάφορες αφρικανικές γλώσσες.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x