Άρης Ασβεστάς

Αθλητική δικαιοσύνη να την κλαίς…

www.sport-fm.gr

Η ατιμωρησία που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε αφορά ομάδες είτε παράγοντες, αποτελεί μια πραγματικότητα για την οποία δεν ευθύνονται οι πειθαρχικές επιτροπές που επιλαμβάνονται των υποθέσεων.

Για την ατιμωρησία ευθύνονται οι ίδιοι οι παράγοντες, καθώς εκείνοι είναι που διαμορφώνουν ή τροποποιούν κατά το δοκούν τους κανονισμούς. Και από τη στιγμή κατά την οποία το ποδόσφαιρο αυτοδιοικείται (και με το νόμο), έχει δικαίωμα να αγνοεί τη νομοθεσία και να εφαρμόζει τους δικούς του κανονισμούς. Συνεπώς, αν οι κανονισμοί προβλέπουν… έπαινο για επεισόδια, έπαινο θα «επιβάλλει» το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο! Κι ας λένε οι νόμοι ό,τι θέλουν…

Η αθλητική δικαιοσύνη, ωστόσο, ευθύνεται για πολλά άλλα πράγματα, σημαντικότερα –ίσως- και από την ίδια την επιβολή ποινών. Πράγματα που πλήττουν ευθέως την αξιοπιστία των διοργανώσεων.

Μην το κουράζουμε. Πάμε στα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα. Στις 25 Μαρτίου, λοιπόν, διεξήχθη ο επαναληπτικός των ημιτελικών του κυπέλλου ανάμεσα στην Καβάλα και τον Άρη στο «Ανθή Καραγιάννη». Πριν το παιχνίδι, τόσο στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο εκτός γηπέδου, όσο και στις κερκίδες, έλαβαν χώρα σοβαρότατα και εκτεταμένα επεισόδια, συγκρούσεις οπαδών και οδομαχίες με την αστυνομία. Μέχρι και το αυτοκίνητο του προέδρου του Άρη, Θανάση Αθανασιάδη έσπασαν. Τα ίδια και μέσα στο γήπεδο, με μάχες σώμα με σώμα και «καρεκλιές» που άνοιγαν κεφάλια.

Από τότε πέρασαν 40 ημέρες! Άραγε γνωρίζει (ή θυμάται) κανείς πως 40 μέρες μετά από τα γεγονότα εκείνα, η Καβάλα και ο Άρης ουδέποτε κλήθηκαν σε απολογία; Συντάχθηκε ποτέ κατηγορητήριο; Συνέταξε τις κλήσεις σε απολογία η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ που δικάζει τις υποθέσεις του Κυπέλλου; Οι εκθέσεις του παρατηρητή που βρίσκονται; Οι εκθέσεις της αστυνομίας που χάθηκαν; Κλειδώθηκαν σε ένα συρτάρι στα γραφεία της ομοσπονδίας και... αυτό ήταν;

Είναι σαφές πως έτσι πλήττεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος ή και του Κυπέλλου και αυτό συμβαίνει για τον εξής απλούστατο λόγο: Αν οι δύο ομάδες είχαν κληθεί εγκαίρως σε απολογία, η τιμωρία της έδρας τους θα ήταν εξαιρετικά πιθανή. Ειδικά για τον Άρη, η τιμωρία του πιθανόν να έφτανε τις δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, μιας και είναι υπότροπος λόγω της αντίστοιχης ποινής που του είχε επιβληθεί μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Συνεπώς, οι πιθανότητες να δώσουν οι «κίτρινοι» ένα ή δύο παιχνίδια των πλέι οφ χωρίς κόσμο, θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Και ρωτάμε: Αλλοιώνονται έτσι οι ίσοι όροι που θα έπρεπε να ισχύουν στη διεξαγωγή των πλέι οφ, ή όχι;

Το δεύτερο παράδειγμα που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε είναι αυτό του τελικού του Κυπέλλου και τα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Άρη (και μάλιστα με τις δύο ομάδες υπότροπες). Είναι περιττό να πούμε πως οι δύο ΠΑΕ δεν έχουν ακόμη κληθεί σε απολογία από την πειθαρχική της ΕΠΟ. Για να φτάσουν, άλλωστε, στον… τελικό, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τον ημιτελικό…

Παράλληλα με όλα αυτά, είχαμε και την –κατά ένα μήνα- καθυστερημένη κλήση σε απολογία του Πάμπλο Γκαρσία και πολλά άλλα παραδείγματα.

Δεν φτάνει, λοιπόν, που η ατιμωρησία έχει γίνει καθεστώς λόγω της ελαστικότητας των κανονισμών. Υπάρχει και η ολιγωρία των πειθαρχικών επιτροπών που ενισχύουν τη δυσπιστία και το νοσηρό κλίμα γενικότερα. Αυτά και θα επανέλθουμε…


Υ.Γ: Η ΓΓΑ εξέδωσε την Τρίτη την εξής ανακοίνωση:
«Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, που γνωστοποιήθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ, σε κάθε περίπτωση μελέτης νέου αθλητικού έργου ή νέας αθλητικής εγκατάστασης, αλλά και σε κάθε ανακαίνιση υπάρχουσας, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών, ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των πολιτών που κινούνται με αμαξίδια και ιδιαίτερα να εξασφαλιστεί η κίνηση από τον περιβάλλοντα χώρο της αθλητικής εγκατάστασης, έως και την κερκίδα αυτονόμως. Τέλος στην απόφαση επισημαίνεται πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, όσον αφορά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Palai de sports, καθώς επίσης και στις εγκαταστάσεις που προβλέπονται να σχεδιαστούν για τους Μεσογειακούς Αγώνες».

…Ακόμα και για τα αυτονόητα, τα καθημερινά, αυτά που θα έπρεπε να αποτελούν καθεστώς, χωρίς δεύτερη σκέψη, μελέτη ή ιδιαίτερη επεξεργασία, το ελληνικό κράτος εκδίδει εν έτοι 2010 επίσημες ανακοινώσεις και συντάσσει ξεχωριστά δελτία Τύπου, ενώ οι υπουργοί ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες δίνουν ειδικές και έκτακτες εντολές. Τι άλλο μάθαμε από την παραπάνω ανακοίνωση; Ό,τι οι Μεσογειακοί του… 2013, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μη προσβάσιμοι για τους ανάπηρους. Λαμπρά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x