Άρης Ασβεστάς

Ο εξωγήινος Ντέμης και η ανίκητη καφρίλα

www.sport-fm.gr

Λένε πως η βλακεία είναι ανίκητη και γύρω μας συμβαίνουν συνεχώς πράγματα που το επιβεβαιώνουν. Και επειδή η καφρίλα είναι εξ ορισμού μιας βλακώδης ανθρώπινη κατάσταση, γεμάτη υπερβολικές έως επικίνδυνες για τη ζωή αντιδράσεις, έτσι και οι κάφροι δεν μπορούν να νικηθούν, τουλάχιστον με τα χαζο-ημίμετρα που επιχειρούν κατά καιρούς να εφαρμόσουν οι «φωστήρες» των αθλητικών αρχών και του κράτους.

Διαβάζοντας Σωτηρακόπουλο να γράφει στη Sportday της Κυριακής πως «τη Θάτσερ πολλοί εμίσησαν… τα μέτρα της ουδείς», πέραν των ορθότατων επισημάνσεων που εντοπίζει κανείς σε αυτό το κείμενο, σου έρχεται και στο μυαλό ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο τύπος αυτός που στο πρόσωπο του πολλοί είδαν τον άνθρωπο που θα άλλαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παραγοντικό επίπεδο, αποφάσισε μια μέρα πριν 2-3 χρόνια να πάει σε μια συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, την οποία εξάλλου σπανίως επισκεπτόταν.

Το θέμα ήταν η (για χιλιοστή φορά) έξαρση της βίας. Τότε ο Ντέμης (και ενώ είχε ήδη συγκρουστεί με τους δικούς του οπαδούς) είπε στους προέδρους των υπολοίπων 15 ΠΑΕ, πως «δεν μπορεί να γίνει τίποτα όσο κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Προτείνω να αυτοτιμωρηθούμε, να κλειστούμε στο καβούκι μας για μερικά χρόνια και μετά να επανέλθουμε. Να μην βγαίνουμε Ευρώπη και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα εσωτερικά μας».

Οι υπόλοιποι γύρισαν προς το μέρος του και τον κοίταξαν με απορία, νομίζοντας ενδεχομένως πως κάποιος εξωγήινος εισέβαλε στο δ.σ. Η πρόταση του αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά χαμόγελα, στην καλύτερη. Στην χειρότερη, εκείνοι που… τρέμουν στην ιδέα ότι θα αλλάξει κάτι στα γήπεδα μας γιατί έχουν τους λόγους τους, μίλησαν για επικοινωνιακά παιχνιδάκια του κυρίου Ντέμη. Θυμάμαι καλά (γιατί ήμουν μπροστά), πως ακόμη και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Νικολαΐδη, χαμογέλασε και βρήκε τη πρόταση «υπερβολική». Ο Ντέμης, βέβαια, δεν ξαναπάτησε σε συμβούλιο...

Βγήκε, λοιπόν, το Σάββατο ο γ.γ.Α., Πάνος Μπιτσαξής και ο άνθρωπος παραδέχτηκε (ο πρώτος που το κάνει) πως «δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό επικινδυνότητας. Δεν περιμέναμε τόση βία σ' έναν αγώνα χάντμπολ. Δεν τα καταφέραμε». Είναι σαφές πως ο κ. Μπιτσαξής έχει πολλά ακόμη να μάθει για τον ελληνικό καφρο-αθλητισμό. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθει ότι το είδος του σπορ δεν παίζει ρόλο για την αλητεία. Είναι οι ίδιοι ανόητοι αλητήριοι. Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ ή και… σκάκι ή τάβλι αύριο-μεθαύριο, είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που προκαλούν τα επεισόδια. Το σπορ δεν παίζει ρόλο. Φτάνει η «ομάδα μας» να έχει… τμήμα.

Ο γ.γ.Α. οφείλει να μάθει κάτι ακόμα, εξόχως σημαντικό: ότι οι παράγοντες δεν είναι μαζί του. Είναι με τους χούλιγκαν! Είναι οι οπαδοί τους και χίλιες φορές να στεναχωρήσουν ή να έρθουν σε κόντρα με εσάς, παρά με εκείνους! Μόνο αηδία μπορεί να αισθανθεί κάποιος, διαβάζοντας στα ρεπορτάζ πως «οι παράγοντες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ πίεζαν για απελευθέρωση των συλληφθέντων και μάλιστα με θράσος μπροστά στην εισαγγελέα». Ότι μία εκ των δύο ομάδων (ή και οι δύο, δεν έχει σημασία) επιστράτευσαν τους δικηγόρους τους στην υπηρεσία των δολοφόνων με τα μαχαίρια.

Για να μην μακρηγορούμε: Η πρώτη δουλειά που απαιτείται να γίνει, είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟ, ή τουλάχιστον για κάποια χρόνια, μέχρι να διαφανεί πως η νοοτροπία αλλάζει. Και μην πει κανείς πως «η απαγόρευση είναι η εύκολη λύση για την αστυνομία». Για τα επεισόδια φταίνε οι οπαδοί και οι ομάδες, ουδείς άλλος. Η αστυνομία είναι ανίκανη, δεν έχεις τίποτα να περιμένεις. Οι οπαδοί, όμως, είναι των ομάδων. Είναι δικοί τους, τους ξέρουν και τους θέλουν. Και τα επεισόδια τα κάνουν οι οπαδοί. Όπως για τη δολοφονία των τριών τραπεζικών στη MARFIN φταίνε οι δολοφόνοι και ΜΟΝΟ και φυσικά όχι η… πυρασφάλεια, έτσι και για τα επεισόδια φταίνε οι κάφροι και όχι η αστυνομία.

Σε δεύτερο πλάνο, πρέπει το κράτος να δείξει στους συλλόγους και τους παράγοντες ότι δεν αστειεύεται. Διότι οι άνθρωποι κοροϊδεύουν. Θεσμοθέτησαν βαρύτατα πρόστιμα με εντολή της πολιτείας και μετά άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με τον Μπιτσαξή για να τα μειώσουν. Και αφού τα μείωσαν και ο γ.γ.Α. συμφώνησε, πήγαν στο δ.σ. της ΕΠΟ και τα μείωσαν ακόμη περισσότερο, εν αγνοία του Μπιτσαξή (κατά δήλωση του)! Συνεχίστε, λοιπόν, να τους χρηματοδοτείτε. Εκείνοι ας χαϊδεύουν τα… «παιδιά» και οι χορηγίες ας τρέχουν. Είναι ανταποδοτικές βλέπετε! Εσείς λεφτά, εμείς αίμα…

Υ.Γ: Το Σάββατο 29 Μαΐου, ήταν η επέτειος της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Για αυτό που πρεσβεύουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, ως μεγάλοι σύλλογοι με ρίζες στην Πόλη, είναι μια ημερομηνία σημαντική. Βρε ανόητα παιδάκια που παίζετε με μαχαίρια, σας λέει κάτι αυτή η ημερομηνία;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x