Αφιερώματα

Φάουλ, σαν να λέμε… πέναλτι!

Όταν ο διαιτητής σφυρίξει φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, οι έντεκα των αμυνομένων μοιάζουν λίγοι για να μπαλώσουν τις «τρύπες» προς το τέρμα. Έξι από αυτούς επιστρατεύονται στο τείχος, δύο θεωρούνται χρήσιμοι πάνω στη γραμμή και οι εναπομείναντες προορίζονται για το ενδεχόμενο πάσας. Ακόμα κι έτσι, όμως, το γκολ μοιάζει εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. «Καλύτερα να ήταν πέναλτι, παρά φάουλ», μία από τις σκέψεις του γκολκίπερ.

Όταν ο διαιτητής σφυρίξει φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, οι έντεκα των αμυνομένων μοιάζουν λίγοι για να μπαλώσουν τις «τρύπες» προς το τέρμα. Έξι από αυτούς επιστρατεύονται στο τείχος, δύο θεωρούνται χρήσιμοι πάνω στη γραμμή και οι εναπομείναντες προορίζονται για το ενδεχόμενο πάσας. Ακόμα και έτσι όμως, το γκολ μοιάζει εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. «Καλύτερα να ήταν πέναλτι, παρά φάουλ», μία από τις σκέψεις του γκολκίπερ.

Γράφει ο Ανδρέας Κριαράς

Το www.sport-fm.gr, σας παρουσιάζει τους πέντε σπεσιαλίστες του είδους που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Η μισή δουλειά δική τους και η άλλη μισή των επιθετικών της ομάδας, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ρεσιτάλ... ηθοποιίας εκτός περιοχής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε… Κάθε φάουλ ισοδυναμεί με πέναλτι!

Γουέσλεϊ Σνάιντερ - Ολλανδία

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός της Ίντερ αναμένεται να είναι ο εκλεκτός του Μπερτ Φαν Μάαρβικ για τις εκτελέσεις φάουλ των «οράνιε», αν και ο ανταγωνισμός στην εθνική ομάδα, μόνο αμελητέος δεν μπορεί να θεωρηθεί (βλέπε Φαν Πέρσι και Φαν Ντερ Φαρτ). Οι χρονιές του σε Άγιαξ και Ρεάλ Μαδρίτης, αποκάλυψαν την τεράστια ικανότητά του στα στημένα, κάτι που ανέπτυξε ακόμα πιο πολύ στην Ιταλία και την Ίντερ, υπό την καθοδήγηση του Ζοσέ Μουρίνιο. Από δικό του φάουλ άλλωστε, οι πρωταθλητές Ιταλίας και Ευρώπης «κλείδωσαν» την πρόκριση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στα προημιτελικά του φετινού Champions League. Ακόμα πάντως και αν δεν αποδειχθεί παραγωγικός στις απευθείας εκτελέσεις, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σερβίρει… «γλυκά» στα ψηλά Ολλανδικά κορμιά, εντός της αντίπαλης περιοχής.







Κριστιάνο Ρονάλντο – Πορτογαλία

Ίσως ότι πιο ολοκληρωμένο έχει να παρουσιάσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το αδύνατο σημείο του «CR9» αναζητείται ακόμα (τουλάχιστον όσον αφορά το παιχνίδι από τη μέση και μπροστά). Στα προσόντα του συγκαταλέγονται η ταχύτητα, η ντρίμπλα, η έφεση στο σκοράρισμα - τόσο στο ψηλό παιχνίδι όσο και με την μπάλα κάτω – και τα εξαιρετικά χτυπήματα φάουλ. Το τελευταίο «δεν το είχε», τουλάχιστον στο ξεκίνημα της καριέρας του. Το απέκτησε κατά τις δύο τελευταίες του χρονιές ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας έγινε ο νούμερο ένα εκτελεστής στα στημένα. Η μεταγραφή του στη Ρεάλ δεν του στέρησε αυτό το δικαίωμα, παρά το γεγονός πως η «βασίλισσα» διαθέτει στο ρόστερ της πληθώρα εναλλακτικών επιλογών. Η τεχνική του Πορτογάλου κατά την εκτέλεση, αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς του, καθώς η τροχιά της μπάλας παίρνει περίεργα φάλτσα, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τον αντίπαλο γκολκίπερ. Καλός και στις μακρινές εκτελέσεις ο 24χρονος, του οποίου οι … γιόμες αποτελούν βάλσαμο για τους συμπαίκτες επιθετικούς.



Ντιντιέ Ντρογκμπά – Ακτή Ελεφαντοστού

Άλλη μία περίπτωση επιθετικού, που εσχάτως αναδείχτηκε σπεσιαλίστας στα στημένα. Ο υψηλόσωμος Ιβοριανός φορ αρέσκεται στις εκτελέσεις κόρνερ, αλλά και στα φάουλ έξω από την περιοχή. Ουκ ολίγες φορές έχει «βγάλει το φίδι από την τρύπα» για την Τσέλσι, με πιο πρόσφατη περίπτωση, τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στην Πόρτσμουθ, όπου και σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, με απευθείας χτύπημα φάουλ. Το γεγονός πως η αφρικανική ομάδα συμμετέχει σε όμιλο «φωτιά» (Group G με Βραζιλία και Πορτογαλία), η συμβολή του 32χρονου και στα στημένα, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.





Σουνσούκε Νακαμούρα – Ιαπωνία

Παίκτης των Γιοκοχάμα Μαρίνος πια, ο πρώην μέσος της Σέλτικ είχε εντυπωσιάσει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη τη σεζόν 2006-2007, λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεών του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη φάση των ομίλων του Champions League. Ο 32χρονος πια Νακαμούρα, αρέσκεται στο να πετυχαίνει κρίσιμα φάουλ, με κρισιμότερο όλων αυτό απέναντι στην Κιλμάρνοκ στις καθυστερήσεις, που έδωσε στη Σέλτικ το 41ο πρωτάθλημα Σκωτίας στην ιστορία της, τη σεζόν 2006-2007. Η εθνική Ιαπωνίας περιμένει πολλά από αυτόν στο προσεχές Μουντιάλ, στην προσπάθειά της να περάσει από ένα δύσκολο όμιλο, σαν και αυτόν που συμμετέχει μαζί με Καμερούν, Δανία και Ολλανδία.




Αντρέα Πίρλο – Ιταλία

Ο «μαέστρος» Πίρλο αποτελεί τον Ιταλό εκπρόσωπο στη συγκεκριμένη λίστα. Οι απευθείας εκτελέσεις του είναι σεμιναριακού επιπέδου, όπως διαπίστωσαν και οι Σκωτσέζοι στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Ο 30χρονος μέσος σκόραρε δις, με απευθείας εκτέλεση, χαρίζοντας τη νίκη στους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές με 2-0. Δεδομένου πως δεν αποτελεί και τον πιο χαρισματικό σκόρερ που έχει παρουσιαστεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο, η πλειοψηφία των τερμάτων του με την «Σκουάντρα Ατζούρα» και τη Μίλαν είναι προϊόν εκτέλεσης φάουλ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x