Αφιερώματα

Μια μπάλα μα τι μπάλα...

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas κατασκεύασε την μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το 1970 και το Μεξικό έως σήμερα και τη Νότιο Αφρική, δεν έγιναν μόνο διορθώσεις αλλά ριζικές αλλαγές που αφορούσαν τόσο την ουσία όσο και την… παρουσία.

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas κατασκεύασε την μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το 1970 και το Μεξικό έως σήμερα και τη Νότιο Αφρική, δεν έγιναν μόνο διορθώσεις αλλά ριζικές αλλαγές που αφορούσαν τόσο την ουσία όσο και την… παρουσία. Οι μπάλες των Μουντιάλ άλλαζαν -και αλλάζουν- από τετραετία σε τετραετία με σκοπό να διευκολύνουν τους ποδοσφαιριστές και παράλληλα να βελτιώνουν το ίδιο το παιχνίδι. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές αποτέλεσαν και αποτελούν αφορμή για… μπόλικη γκρίνια κυρίως από πλευράς τερματοφυλάκων.

Οι μπάλες των Μουντιάλ (1970-2010):

Telstar : Μεξικό 1970 (Φώτο 1)

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ξεκίνησε να κατασκευάζει μπάλες το 1963, όμως η πρώτη επίσημη που έφτιαξε για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και για Μουντιάλ ήταν το 1970. Η πρώτη μπάλα, αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού ήταν δερμάτινη, τύπου Buckminster (20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα –λευκά και μαύρα- που σχηματίζουν μια τέλεια σφαίρα). Η Telstar ήταν περισσότερο διακριτή στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Εξάλλου το Μουντιάλ του Μεξικού ήταν το πρώτο που είχε ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Telstar Durlast R: Δυτική Γερμανία 1974 (Φωτο 2)

Και σε αυτήν την διοργάνωση χρησιμοποιήθηκε η Telstar.

Tango Durlast: Αργεντινή 1978 (Φωτο 3)

Η μπάλα Tango, για το Μουντιάλ της Αργεντινής, σχεδιάστηκε για να συμβολίσει την κομψότητα, το δυναμισμό και το πάθος.

Tango Espana: Ισπανία 1982 (Φωτο 4)

Η Adidas λανσάρισε μια καινούργια μπάλα με ανθεκτικό συνθετικό στις ραφές προκειμένου να αποτρέψει την εισροή νερού. Η Tango Espana αποτέλεσε την πρώτη αδιάβροχη μπάλα. Ωστόσο, από τις κλωτσιές το «μονωτικό» υλικό που χρησιμοποιούνταν στις ραφές φθείρονταν με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα πολλές φορές η μπάλα να αντικαθίσταται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Η Tango Espana, ήταν η τελευταία 100% κατασκευασμένη από δέρμα, μπάλα, που χρησιμοποιήθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Azteca : Μεξικό 1986 (Φωτο 5)

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, το 1986, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε μπάλα κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά. Πιο συγκεκριμένα η επικάλυψη με πολυουρεθάνη πρόσφερε προστασία από τη βροχή.

Etrvsco Unico: Ιταλία 1990 (Φωτο 6)

Η Etrvsco Unico, επίσημη μπάλα του Μουντιάλ της Ιταλίας, ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε με εσωτερικό στρώμα που αποτελούνταν από μαύρο αφρό πολυουρεθάνης.

Questra: Η.Π.Α. 1994 (Φωτο 7)

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσαν οι Η.ΠΑ., το 1994, η επίσημη μπάλα ήταν επικαλυμμένη από στρώμα αφρού πολυστερίνης. Αυτό όχι μόνο την έκανε πιο ανθεκτική στο νερό, αλλά της επέτρεπε να αναπτύσσει μεγαλύτερη επιτάχυνση κατά το κλότσημα. Επιπλέον ήταν μαλακότερη στην αφή.

Tricolore: Γαλλία 1998 (Φωτο 8)

Στο Μουντιάλ του 1998, η FIFA προχώρησε σε ακόμα μια καινοτομία. Η έως τότε ασπρόμαυρες μπάλες έδωσαν τη θέση τους στην Tricolore. Η συγκεκριμένη μπάλα έφερε τα τρία χρώματα (tri –colore) της γαλλικής σημαίας (κόκκινο, λευκό και μπλε) και ήταν η πρώτη έγχρωμη που χρησιμοποιήθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Fevernova TM : Ιαπωνία-Νότιος Κορέα 2002 (Φωτο 9)

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που συνδιοργάνωσαν Νότιος Κορέα και Ιαπωνία το 2002, η Adidas δημιούργησε μια ακόμα καινούργια μπάλα. Αυτή τη φορά έκαναν τα εσωτερικά στρώμα πιο λεπτά προκειμένου να αυξηθεί η ακρίβεια της μπάλας όταν βρίσκονταν στον αέρα.

Teamgeist: Γερμανία 2006 (Φωτο 10)

Η Teamgeist, κατασκευάστηκε με δεδομένα προηγμένης τεχνολογίας κάνοντας τον γερμανικό κολοσσό αθλητικών ειδών να διαβεβαιώνει για αποδόσεις «άνευ προηγουμένου». Η εν λόγω μπάλα θα έπρεπε να ικανοποιήσει την διοργανώτρια χώρα για αυτό και εκπρόσωποι της Adidas δήλωσαν ότι η Teamgeist αποτελούσε φόρο τιμής στις σπουδαίες ποδοσφαιρικές στιγμές της Γερμανίας αλλά και στις παραδοσιακές της εμφανίσεις.

Jabulani: Νότιος Αφρική 2010 (Φωτο 11 & 12)

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2009 η Adidas παρουσίασε την μπάλα που κατασκεύασε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Η Jabulani, πήρε το όνομα της από την isiZulu, διάλεκτο των Ζουλού, και σημαίνει «γιορτή». Στην μπάλα χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στην κίνηση της στον αέρα αλλά και «καλή» συμπεριφορά και ακρίβεια σε όλες τις συνθήκες. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η παραλλαγή της Jabulani, η Jo’bulani, που θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό της διοργάνωσης την 11η Ιουλίου.


Επιμέλεια: Φλώρα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x