Αφιερώματα

Οι μεγάλοι… απόντες

Η ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων γράφεται συνήθως από τους πρωταγωνιστές. Τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που με ένα τους άγγιγμα «μαγεύουν» την στρογγυλή θεά και προσφέρουν εικόνες που μένουν χαραγμένες για πάντα στην μνήμη. Υπάρχουν όμως και οι μεγάλοι απόντες, αυτοί που για διάφορους λόγους δεν θα μας κάνουν παρέα σε αυτό το ταξίδι. Είτε γιατί η μοίρα στάθηκε άδικη μαζί τους και τραυματίστηκαν πριν το μεγάλο ραντεβού, είτε γιατί ο προπονητής τους έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι.

Η ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων γράφεται συνήθως από τους πρωταγωνιστές. Τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που με ένα τους άγγιγμα «μαγεύουν» την στρογγυλή θεά και προσφέρουν εικόνες που μένουν χαραγμένες για πάντα στην μνήμη. Υπάρχουν όμως και οι μεγάλοι απόντες, αυτοί που για διάφορους λόγους δεν θα μας κάνουν παρέα σε αυτό το ταξίδι. Είτε γιατί η μοίρα στάθηκε άδικη μαζί τους και τραυματίστηκαν πριν το μεγάλο ραντεβού, είτε γιατί ο προπονητής τους έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι.

Σε αυτό το σημείο η αξία και η φήμη δεν είναι πρωταρχικής σημασίας. Μεγάλο ρόλο παίζει η ετοιμότητα και η προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού το ταλέντο από μόνο του δεν εγγυάται σε κανένα θέση στην γιορτή του ποδοσφαίρου.

Το πόσο καλός είναι ένας ποδοσφαιριστής είναι συνήθως υποκειμενικό. Όταν όμως αναφέρεσαι στον Ροναλντίνιο και τον Μπέκαμ, τον Καμπιάσο και τον Φαν Νίστελροϊ παίκτες που η αξία τους είναι αδιαμφισβήτητη τότε αντικειμενικά θα λείψουν από το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

1.Ροναλντίνιο/ Βραζιλία

Ίσως η μεγαλύτερη απώλεια για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αυτούς που αγαπούν κάθε τι αυθεντικό. Oι στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που έχει χαρίσει στους φιλάθλους είναι τέτοιες που θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο «Ρόνι» θα έπρεπε να λαμβάνει «wild card» για κάθε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Βραζιλία σαφώς και δεν θα υπολείπεται ταλέντου στην Νότιο Αφρική. Αυτό που θα λείπει σίγουρα από το σύνολο του Ντούνγκα είναι οι εμπνεύσεις και η «αστερόσκονη» του πρώην δεκαριού της «σελεσάο». Η στιγμή που όλο το «Μπερναμπέου» όρθιο τον αποθεώνει- Νοέμβριο του 2005, 72ο λεπτό, μόλις είχε κάνει το 0-3 για την Μπαρτσελόνα- είναι «παράσημο» στην τεράστια καριέρα του. Φέτος με την Μίλαν έδειξε πως παραμένει ο ηγέτης που μπορείς να στηριχτείς πάνω του. Το χαμόγελο του είναι σήμα κατατεθέν της χαράς που προσφέρει το ποδόσφαιρο. Η απουσία του θα είναι εμφανής ακόμα και αν η Βραζιλία κατακτήσει τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2.Ντέιβιντ Μπέκαμ/ Αγγλία

Αγαπάει παθολογικά το ποδόσφαιρο. Άλλος στην θέση του θα είχε σταματήσει να αγωνίζεται. Η τελευταία κακοτυχία του Ντέιβιντ Μπέκαμ- με τον σκισμένο αριστερό αχίλλειο τένοντα και την αυτόματη απουσία του από το Μουντιάλ- θα «τσάκιζε» και τον πιο δυνατό χαρακτήρα. Αυτός όμως θα επιστρέψει, σε έξι μήνες. Και θα επιστρέψει πιο δυνατός, όπως πάντα. Στα 34 πλέον, αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να χαρίσει στους Άγγλους το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν θα είναι στον αγωνιστικό χώρο για να σημαδεύει με τις μπαλιές- διαβήτες τον εκάστοτε επιθετικό των «λιονταριών», θα είναι όμως μαζί με τους συμπαίκτες του στη Ν. Αφρική. Μέλος του τεχνικού τιμ όχι ως προπονητής αλλά σαν ένας από αυτούς. Μπορεί να μην είχε ηγετικό ρόλο σε αυτή την εθνική Αγγλίας όμως η μεγάλη προσωπικότητα και ο δυναμικός χαρακτήρας του «Μπέκς» τον καθιστούν ως μια από τις μεγάλες απουσίες της ομάδας του Φάμπιο Καπέλο.

3.Εστεμπάν Καμπιάσο/ Αργεντινή

O Εστεμπάν Καμπιάσο είναι ποδοσφαιριστής που οι προπονητές ξεκινούν από αυτόν την ενδεκάδα τους. Ο Μουρίνιο αυτό έκανε και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Στο μυαλό του Ντιέγκο Μαραντόνα όμως ο Μασεράνο αρκούσε. Ο παίκτης της Λίβερπουλ δεν έκανε και το καλύτερο πρωτάθλημα την σεζόν που πέρασε, , χαίρει όμως της απεριόριστης εκτίμησης του Ομοσπονδιακού του προπονητή, σε αντίθεση με τον Καμπιάσο που «σάρωσε» όλους τους τίτλους με την Ίντερ. Κανείς δεν περίμενε αυτή την επιλογή αφού ο 29χρονος μέσος είχε δείξει με τις εμφανίσεις του πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει του Μουντιάλ. Ο ίδιος δεν έκανε καμιά δήλωση που να εκθέτει τον Μαραντόνα αν και δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να μην συμπεριλαμβάνεται στην προεπιλογή του Αργεντινού τεχνικού. Το ήθος του και η ανάγκη για ηρεμία στις τάξεις της εθνικής δεν θα του το επέτρεπαν.

4.Μάρκος Σένα/ Ισπανία

Δεν έκανε και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με την Βιγιαρεάλ. Ο Βραζιλιάνος με Ισπανική υπηκοότητα , Μάρκος Σένα δεν βρήκε θέση στην ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε αφού οι ποιοτικοί παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή των «Φούριας Ρόχας» περισσεύουν. Το σύστημα της Ισπανίας προβλέπει ένα αμυντικό χαφ μπροστά από την τετράδα των αμυντικών και στην προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση το EURO του 2008 που κατέκτησαν οι «Ίβηρες» τον ρόλο αυτό έπαιζε με απόλυτη επιτυχία ο Σένα. Κατά γενική ομολογία ήταν ο αφανής ήρωας των Ισπανών. Πλέον ο 33χρονος αμυντικός χαφ δεν είναι απαραίτητος και όπως φαίνεται την θέση του θα πάρει είτε ο Μπούσκετς που έκανε πολύ καλή σεζόν με την Μπαρτσελόνα είτε θα οπισθοχωρήσει ο Τσάβι.

5.Μίκαελ Μπάλακ Γερμανία

Ήταν έτοιμος να οδηγήσει τα «Πάντσερ» σε ένα ακόμη Μουντιάλ. Θα ήταν το τρίτο του, το δεύτερο ως αρχηγός. Mια στιγμή - στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας- όμως ήταν αρκετή για να του στερήσει την παρουσία του στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ- αδερφός του συμπαίκτη του στην εθνική Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ- έκανε κομμάτια τον δεξιό αστράγαλο του αρχηγού της Γερμανίας. Η διάγνωση έκανε λόγο για απουσία οκτώ εβδομάδων και το όνειρο έγινε ξαφνικά εφιάλτης. Στα 34 πλέον φαντάζει απίθανο να δηλώσει παρών και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2014 στην Βραζιλία. Στην επιθετική Γερμανία που ετοιμάζει ο Γιόακιμ Λεβ θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

6.Καρίμ Μπενζεμά/ Γαλλία

Ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς που έχει βγάλει το γαλλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια θα απουσιάσει από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι εξαιτίας κάποιου τραυματισμού αλλά γιατί αποκλείστηκε από τον Ραιμόντ Ντομενέκ. Ο 22χρονος Μπενζεμά, έπειτα από μια πενταετία στην Λιόν, πέρσι το καλοκαίρι μεταγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς όμως να κάνει κάτι εξαιρετικό. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και φάνηκε πως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας των «μερένχες». Ο έντονος ανταγωνισμός στην γαλλική επιθετική γραμμή σίγουρα δεν τον βοήθησε αφού εκεί υπάρχουν πολλές επιλογές για τους «τρικολόρ». Ο ελάχιστος χρόνος συμμέτοχής του σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο στο οποίο πάντως ενεπλάκησαν και άλλοι Γάλλοι ποδοσφαιριστές, επηρέασαν την τελική επιλογή του Ντομενέκ.

7.Ρουντ Φαν Νίστελροϊ/ Ολλανδία

Την φετινή χρονιά αγωνίστηκε με την φανέλα του Αμβούργου χωρίς να καταφέρει να κάνει την διαφορά. Ένας τραυματισμός στο γόνατο τον κράτησε εκτός δράσης για αρκετό διάστημα. Η αγωνιστική του απραξία και η μέτρια απόδοση που είχε σε κρίσιμους αγώνες της γερμανικής ομάδας, ανάγκασαν τον προπονητή της Ολλανδίας, Μπερτ Φαν Μάρβαικ να τον αποκλείσει από την 23μελή αποστολή που θα ταξιδέψει στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Αυτή πιθανότατα ήταν και η τελευταία ευκαιρία του 34χρονου πλέον στράικερ να συμμετάσχει σε κάποια μεγάλη διοργάνωση με τα χρώματα των «οράνιε» και πίστευε πως θα αποχαιρετούσε με γκολ τους συμπατριώτες του. Αντιθέτως, ο πρώην επιθετικός των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης θα περάσει τον φετινό του Ιούνιο σε διακοπές και όχι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

8.Γιάννης Αμανατίδης/ Ελλάς

Ο μεγάλος απών για την Εθνική μας ομάδα δεν είναι άλλος από τον μεσοεπιθετικό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Γιάννη Αμανατίδη. Ο αρχηγός της γερμανικής ομάδας αν και συμμετείχε στην προκριματική φάση με την εθνική Ελλάδος ως ένας από τους παίκτες κλειδιά του Ρεχάγκελ, αναγκάστηκε να θέσει τον εαυτό του εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τραυματισμός που τον ταλαιπωρούσε εδώ και μήνες δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο μέγιστο δυνατό σημείο φυσικής κατάστασης. Έτσι θεωρώντας πως κάποιος άλλο παίκτης θα βοηθούσε περισσότερο διευκόλυνε το έργο του Ομοσπονδιακού μας τεχνικού. Μια κίνηση που σπανίζει στις μέρες μας και απέδειξε πως για τον 29χρονο Έλληνα διεθνή, το καλό της ομάδας είναι πάνω από το δικό του συμφέρον. Τώρα προσπαθεί να ανεβάσει ρυθμούς με ατομικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να είναι έτοιμος όταν ξεκινήσει η προετοιμασία της Άιντραχτ.

9.Μίκαελ Εσιέν/ Γκάνα

Από την αρχή οι πιθανότητες να συμμετάσχει ο Εσιέν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ελάχιστες. Το γνώριζε και ο ίδιος για αυτό και δεν εμφανιζόταν αισιόδοξος όταν οι ερωτήσεις έφταναν στο θέμα της συμμετοχής του. Έχει καταλάβει πως σε περίπτωση που διακινδύνευε και έπαιζε εντέλει στο Μουντιάλ υπήρχε φόβος για υποτροπή και αυτό θα σήμαινε αυτομάτως πως ολόκληρη η καριέρα του θα δοκιμάζονταν. Δεν είχε καμία όρεξη αυτό να ήταν το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας. Έτσι η απόφαση του ιατρικού επιτελείου που μιλούσε για ολική αποκατάσταση της ζημιάς στα τέλη Ιουλίου δεν απογοήτευσε τον αμυντικό χαφ της Τσέλσι. Θα επιστρέψει πιο δυνατός και στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό της Βραζιλίας θα είναι εκεί. Ως αρχηγός…

10.Σαλβαδόρ Καμπάνιας/ Παραγουάη

Το νέο έπεσε σαν βόμβα στον αθλητικό Τύπο. O Σαλβαδόρ Καμπάνιας νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μεξικού έχοντας «σφηνωμένη» μια σφαίρα στο κεφάλι του. Ο Παραγουανός στράικερ ξεπέρασε την απόπειρα δολοφονίας του και πλέον είναι υγιής αν και η σφαίρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κρανίο του. Ήθελε πολύ να αγωνιστεί στα γήπεδα της Ν. Αφρικής αλλά τελικά δεν θα τα καταφέρει. Θα αποτελέσει όμως την μεγαλύτερη έμπνευση για τους συμπαίκτες του. Η δύναμη της δικής του θέλησης να ζήσει θα τους παραδειγματίσει. Τώρα βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής με σκοπό να επανέλθει δριμύτερος.

Επιμέλεια: Κώστας Πασχαλίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x