Αφιερώματα

Τι έχουνε δει τα μάτια μας…

Ογδόντα χρόνια Μουντιάλ, δεκαεπτά διοργανώσεις, εκατοντάδες παιχνίδια… κι εμείς κάθε φορά που συζητάμε για «περίεργα» των Παγκοσμίων Κυπέλλων, θυμόμαστε το χέρι του Μαραντόνα! Αρκετά! Με όλο τον σεβασμό στον θεό Ντιέγκο -και παραμερίζοντάς τον λίγο για χάρη του θεού… χαβαλέ- το www.sport-fm.gr παίρνει την πρωτοβουλία: Ξετυλίγει από την αρχή το κουβάρι των Μουντιάλ και σε… σπρώχνει στη «θάλασσα» των παράξενων, με τα οποία έχουν τροφοδοτήσει τα ματάκια μας.

Ογδόντα χρόνια Μουντιάλ, δεκαεπτά διοργανώσεις, εκατοντάδες παιχνίδια… κι εμείς κάθε φορά που συζητάμε για «περίεργα» των Παγκοσμίων Κυπέλλων, θυμόμαστε το χέρι του Μαραντόνα! Αρκετά…

Με όλο τον σεβασμό στον θεό Ντιέγκο -και παραμερίζοντάς τον λίγο για χάρη του θεού… χαβαλέ- το www.sport-fm.gr παίρνει την πρωτοβουλία:

Ξετυλίγει από την αρχή το κουβάρι των Μουντιάλ και σε… σπρώχνει στη «θάλασσα» των παράξενων, με τα οποία έχουν τροφοδοτήσει τα ματάκια μας.

Γράφει ο Γιώργος Μαραθιανός

Γαλλία 1934

Σχεδόν… ξεβρακώθηκε από τη χαρά του ο Τζιουζέπε Μεάτσα, αμέσως μετά το γκολ που πέτυχε με πέναλτι στο Ιταλία-Βραζιλία 2-1. Το σορτσάκι του Ιταλού επιθετικού -που είχε σκιστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα- τον… πρόδωσε την ώρα των πανηγυρισμών, κατεβαίνοντας… έναν όροφο μέχρι τα γόνατα. Στο βίντεο το γκολ που έγινε η απαρχή των αποκαλύψεων.



Βραζιλία 1950

Απροσεξία, «λαμογιά» ή… απλά δεν ήθελαν να το πιστέψουν; Όταν οι ΗΠΑ άνοιξαν εκατομμύρια στόματα παγκοσμίως και γούρλωσαν… διπλάσιο αριθμό ματιών νικώντας με 1-0 την Αγγλία, μια βρετανική εφημερίδα -επικαλούμενη τυπογραφικό λάθος- έγραψε πως το σκορ ήταν 1-10 υπέρ των Άγγλων! Δείτε την κανονική… version του παιχνιδιού -χωρίς την, παρολίγο ντουζίνα, γκολ της αγγλικής φαντασίας.



Ελβετία 1954

Κι από τη φαντασία στην πραγματικότητα. Η «σχεδόν ντουζίνα» γκολ των αγγλικών εφημερίδων το ’50 έγινε πραγματική -και ολόκληρη- ντουζίνα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ελβετία και Αυστρία συναντώνται στον προημιτελικό, ξεχνιούνται ελαφρώς και τελειώνουν το παιχνίδι με το… «φτωχό» 7-5. Παιχνίδι που να… «μίλησαν οι άμυνες» όπως αυτό δεν ξανάγινε, με αποτέλεσμα να παραμένει ρεκόρ για το θεσμό.



Χιλή 1962

«Ρεζίλι των σκυλιών» έγινε ο Τζίμι Γκριβς στο Μουντιάλ της Χιλής. Ο Άγγλος επιθετικός επιχείρησε -μπουσουλώντας- να βγάλει εκτός αγωνιστικού χώρου το συμπαθές τετράποδο που εισέβαλε στο παιχνίδι με τη Βραζιλία. Το τελευταίο υπέκυψε στα… σικέ παιχνιδίσματα του Γκριβς, έπεσε στην αγκαλιά του, όταν, όμως, συνειδητοποίησε την… πλεκτάνη, έβαλε σε εφαρμογή το «υγρό πυρ»! Δείτε τον μεγάλο Άγγλο στράικερ να σατιρίζεται -και να το απολαμβάνει- αρκετά χρόνια μετά από γνωστή κωμική εκπομπή.



Γερμανία 1974

Τα περισσότερα… ταυτόχρονα βλέμματα απορίας σε παιχνίδι Μουντιάλ συγκέντρωσε ο Μουέπου Ιλούνγκα. Η «κοπάνα» που προφανώς είχε κάνει στο μάθημα των κανονισμών οδήγησε τον θρυλικό αμυντικό του Ζαΐρ σε μια στιγμή μεγαλείου στο παιχνίδι με τη Βραζιλία.

Την ώρα που η «σελεσάο» ετοιμαζόταν να εκτελέσει ένα φάουλ, 25 μέτρα περίπου από το τέρμα, ο μικρός θεός… μπερδεύτηκε και βγαίνοντας από το τείχος, σούταρε ο ίδιος την μπάλα μακριά! Το απορημένο βλέμμα «δεν καταλαβαίνω τι έκανα λάθος» που ακολουθεί τον φυλακίζει μια για πάντα στις καρδιές μας.



Αργεντινή 1978

Του πήρε λίγη ώρα για να καταλάβει «που βαράμε εμείς», ωστόσο τα κατάφερε! Ένα αυτογκόλ του Ολλανδού Έρνι Μπραντς στο παιχνίδι της δεύτερης φάσης των ομίλων με την Ιταλία έδωσε το προβάδισμα στη «Σκουάντρα Ατζούρα». Ένα γκολ του ίδιου παίκτη, όμως -αυτή τη φορά στη… σωστή εστία- βοήθησε τους «οράνιε» να ανατρέψουν το σκορ και να φτάσουν τελικά στη νίκη με 2-1.



Στην ίδια διοργάνωση, ο τερματοφύλακας του Περού, Ραμόν Κιρόγκα, δίδαξε ποιο είναι το πραγματικό «μπακότερμα»! Ο Κιρόγκα είδε την κίτρινη κάρτα στο 89’ του αγώνα με την Πολωνία (και ενώ η ομάδα του βρισκόταν 1-0 πίσω στο σκορ), όταν βγήκε από την εστία του και ξεπερνώντας τη σέντρα (!) έκοψε με φάουλ τον Γκρεγκόρζ Λάτο που έβγαινε στην αντεπίθεση! Η έξοδος του, δε, νωρίτερα -ξανά μέσα σε αποθέωση- λίγο πριν το κέντρο έγινε με άνεση αυτών που οι συμβατικοί γκολκίπερ κάνουν…σε κόρνερ.



Ισπανία 1982

«Έμαθε πως μας… συντρίβουνε, πλάκωσε και ο… Κις», θα μπορούσε να είναι -ελαφρώς παραφρασμένος- ο καημός των παικτών του Ελ Σαλαβδόρ. Ο Ούγγρος Λάσλο Κις έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που μπαίνει ως αλλαγή και πετυχαίνει τρία γκολ. Σκοράροντας στο 70’, το 74’ και το 77’ της συντριπτικής νίκης της ομάδας του επί του Ελ Σαλβαδόρ (10-1), ο Κις πέτυχε, μάλιστα, το γρηγορότερο χατ τρικ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Γαλλία 1998

Η… μεγαλοψυχία της FIFA γλίτωσε τον Πιέρ Ισά από ένα επίτευγμα που συναντάται σε εφιάλτες ενός αμυντικού. Ο γνώριμος στους Έλληνες στόπερ της Ν. Άφρικής -εκτός από τα… δυνατά του- έβαλε και δύο αυτογκόλ στο παιχνίδι της ομάδας του με τη Γαλλία. Κι αν στο πρώτο η «τσιφτεκιά» που πραγματοποιεί είναι αναμφισβήτητη, η -σχεδόν καταδικασμένη- προσπάθεια του στο δεύτερο (προσπάθησε πάνω στη γραμμή να προλάβει το πλασέ του Ανρί) δεν άφησε… ασυγκίνητη την ομοσπονδία, που χρέωσε τελικά το γκολ στο Γάλλο επιθετικό.



Κορέα-Ιαπωνία 2002

Κομματάκια… πτυχίων κομμωτικής δημιούργησε παγκοσμίως η κουπ που εμφάνισε ξαφνικά στο Μουντιάλ του 2002 ο Ρονάλντο. Στο κρίσιμο παιχνίδι με την Τουρκία, ο Βραζιλιάνος παρουσιάστηκε με μια τούφα μαλλιών στο μπροστινό μέρος του -συνήθως ολοκληρωτικά ξυρισμένου- κεφαλιού του.

Οι εκδοχές για την έμπνευση ήταν πολλές. Μπορεί, λοιπόν, αυτή που αναφερόταν σε γούρι να… αποδείχθηκε στη συνέχεια (ο Ρονάλντο με το θρυλικό «μυτάκι» πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα), ωστόσο εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε άλλη από αυτή του ίδιου του «φαινόμενου», που δήλωσε ότι το έκανε επειδή ο μικρός του γιος τον μπέρδευε στην τηλεόραση με τον… Ρομπέρτο Κάρλος!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x