Αφιερώματα

Η αρχή των πάντων!

Την Παρασκευή στις 17.00 η Νότιος Αφρική αντιμετωπίζει το Μεξικό και το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά... Η πρεμιέρα του Μουντιάλ θεωρείται το πιο ανοιχτό σε προβλέψεις παιχνίδι της διοργάνωσης και όλοι ελπίζουμε η γιορτή του ποδοσφαίρου να ξεκινήσει με όμορφο θέαμα παρότι για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια κοντράρονται δύο μεσαίας δυναμικότητας ομάδες.

Την Παρασκευή στις 17.00 η Νότιος Αφρική αντιμετωπίζει το Μεξικό και το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά... Η πρεμιέρα του Μουντιάλ θεωρείται το πιο ανοιχτό σε προβλέψεις παιχνίδι της διοργάνωσης και όλοι ελπίζουμε η γιορτή του ποδοσφαίρου να ξεκινήσει με όμορφο θέαμα παρότι για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια κοντράρονται δύο μεσαίας δυναμικότητας ομάδες.

Το αφιέρωμα που ακολουθεί ασχολείται με τα παιχνίδια που άνοιξαν την αυλαία των 18 Παγκοσμίων Κυπέλλων που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Θα δούμε ποιος ποδοσφαιριστής πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Ποια διοργάνωση ξεκίνησε χωρίς... εναρκτήριο ματς. Την πρεμιέρα με επαναληπτικό. Το ιστορικό ρεκόρ θεατών σε πρώτο ματς. Την ομάδα που γνώρισε την συντριβή σε τρεις συνεχόμενες πρεμιέρες. Το σερί με τις λευκές ισοπαλίες. Τις επτά συνεχόμενες φορές που οι ομάδες της πρεμιέρας προκρίθηκαν και οι δύο στην επόμενη φάση. Τους παγκόσμιους πρωταθλητές που ηττήθηκαν στο πρώτο ματς. Εκπλήξεις, μεγάλοι πρωταγωνιστές και συναρπαστικά παιχνίδια: οι πρεμιέρες διαθέτουν τα πάντα, αλλά μόνο μια φορά ομάδα που αγωνίστηκε στο εναρκτήριο ματς σήκωσε στο τέλος το Παγκόσμιο Κύπελλο...

1930, Ουρουγούαη: Γαλλία-Μεξικό 4-1

Στις 13 Ιουλίου του 1930, στο «Πασίτος» του Μοντεβιδέο έγινε ένας από τους ιστορικότερους αγώνες ποδοσφαίρου που έχουν διεξαχθεί ποτέ, το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Γαλλία νίκησε με 4-1 το Μεξικό με τον Λυσιέν Λωράν να σημειώνει το πρώτο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο μπροστά σε μόλις 3.000 θεατές.

1934, Ιταλία: 8 ματς ταυτόχρονα!

Στο δεύτερο Μουντιάλ οι διοργανωτές Ιταλοί πρωτοτύπησαν, αφού όρισαν και τα οκτώ παιχνίδια της πρώτης φάσης την ίδια μέρα και ώρα! Οι ομάδες βέβαια δεν επηρεάστηκαν και σκόραραν 41 φορές, με οκτώ ευρωπαϊκές ομάδες να προκρίνονται στα προημιτελικά. Σκορ-ρεκόρ το 7-1 της Ιταλίας επί των ΗΠΑ και μεγαλύτερη έκπληξη η πρόκριση της Ισπανίας επί της Βραζιλίας (3-1).

1938, Γαλλία: Ελβετία-Γερμανία 1-1

Όπως και το 1934 οι αγώνες της πρώτης φάσης ήταν νοκ-άουτ και ο χαμένος πήγαινε... σπίτι του. Με τη διαδικασία των πέναλτι να μην υπάρχει ακόμα ως κανονισμός και τα 120 λεπτά του αγώνα Ελβετίας-Γερμανίας να ολοκληρώνονται 1-1 χρειάσθηκε επαναληπτικός αγώνας, ο οποίος έγινε πέντε μέρες μετά. Οι Γερμανοί υπό το βλέμμα του Χίτλερ προηγήθηκαν με 2-0 αλλά οι Ελβετοί απάντησαν με τέσσερα γκολ και πήραν την πρόκριση.

1950, Βραζιλία: Βραζιλία-Μεξικό 4-0

Η διοργανώτρια και απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τετάρτου Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλία ξεκίνησε εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της, συντρίβοντας με 4-0 το Μεξικό μπροστά σε 81.000 θεατές. Αυτή η υπερομάδα όμως, που είχε σκοράρει 21 φορές σε πέντε παιχνίδια έχασε απρόσμενα το τρόπαιο από την Ουρουγουάη, ενώ της αρκούσε η ισοπαλία στον άτυπο τελικό.

1954, Ελβετία: Βραζιλία-Μεξικό 5-0

Το Μεξικό πήγε στην Ελβετία έχοντας δεχθεί στα πρώτα έξι ματς που είχε δώσει σε Μουντιάλ 23 γκολ και από την πρεμιέρα τα έκανε... 28! Οι Βραζιλιάνοι δεν χαρίστηκαν στους δύσμοιρους στους μεξικανούς και τους φιλοδώρησαν με τέσσερα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο πριν χαλαρώσουν λίγο στο δεύτερο.

1958, Σουηδία: Σουηδία-Μεξικό 3-0

Βελτιωμένο παρουσιάστηκε το Μεξικό στην πρεμιέρα του 1958 και δέχθηκε μόλις... τρία γκολ από τους διοργανωτές Σουηδούς! Ο Άγκνε Σίμονσον, ο οποίος 40 χρόνια αργότερα έγινε προπονητής του Ηρακλή, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σκοράροντας δύο φορές. Οι Σκανδιναβοί έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου υπέκυψαν στη Βραζιλία του Πελέ (5-2).

1962, Χιλή: Χιλή-Ελβετία 3-1

Με τη συμπαράσταση 65.000 οπαδών τους οι διοργανωτές Χιλιανοί δεν δυσκολεύτηκαν να νικήσουν με 3-1 την Ελβετία. Η Χιλή κατέκτησε τελικά την τρίτη θέση, που είναι η καλύτερη της ιστορίας της.

1966, Αγγλία: Αγγλία-Ουρουγουάη 0-0

Η Αγγλία παραμένει μέχρι και σήμερα (και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2014) η μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε σε πρεμιέρα και κατέκτησε τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από αυτό το ματς ξεκινάνε δύο μεγάλα σερί: στα επόμενα τρία Μουντιάλ το πρώτο ματς θα έληγε 0-0 και μέχρι το 1990 οι δύο ομάδες που κοντραρίστηκαν θα προκρίνονταν στην επόμενη φάση.

1970, Μεξικό: Μεξικό-Σοβιετική Ένωση 0-0

107.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του «Αζτέκα» για να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του ένατου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον. Αυτό ήταν και το μόνο αξιοσημείωτο ενός μέτριου ποιοτικά παιχνιδιού.

1974, Δ. Γερμανία: Βραζιλία-Γιουγκοσλαβία 0-0

Η Βραζιλία δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που μάγεψε όλο τον πλανήτη τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Μεξικό και οι Βαλκάνιοι απέσπασαν εύκολα τη «λευκή» ισοπαλία. Από αυτό το Μουντιάλ και μέχρι το 2002 ο νικητής της προηγούμενης διοργάνωσης αγωνιζόταν στην πρεμιέρα.

1978, Αργεντινή: Δ. Γερμανία-Πολωνία 0-0

Ένα από τα χειρότερα παιχνίδια στην ιστορία των Μουντιάλ. Δύο ομάδες που είχαν εντυπωσιάσει το 1974 προσέφεραν μια άνοστη «σούπα» στην πρεμιέρα του ενδέκατου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1982, Ισπανία: Βέλγιο-Αργεντινή 1-0

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη σε πρεμιέρα Μουντιάλ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και ενισχυμένη με τον Ντιέγκο Μαραντόνα Αργεντινή γνώρισε ήττα-σοκ από τους μαχητικούς Βέλγους στο «Καμπ Νου».

1986, Μεξικό: Ιταλία-Βουλγαρία 1-1

Το «Αζτέκα» κάνει και δεύτερο ρεκόρ θεατών σε πρεμιέρα, αφού 95.000 ποδοσφαιρόφιλοι παρακολουθούν την αναμέτρηση Ιταλίας-Βουλγαρίας. Οι Ιταλοί επαναπάυθηκαν στο 1-0 και οι Βούλγαροι τους τιμώρησαν πέντε λεπτά πριν τη λήξη.

1990, Ιταλία: Καμερούν-Αργεντινή 1-0

Κι αν το Βέλγιο το 1982 ήταν μια αξιοπρεπής ομάδα, δευτεραθλήτρια Ευρώπης δύο χρόνια νωρίτερα, τι να πει κανείς για το στραπάτσο των Αργεντινών στην πρεμιέρα του 14ου Μουντιάλ... Το Καμερούν πέτυχε την πιο μεγάλη ως τότε νίκη του αφρικανικού ποδοσφαίρου αλλά και η Αργεντινή βρήκε ρυθμό στη συνέχεια και έφτασε στον τελικό της Ρώμης.

1994, ΗΠΑ: Γερμανία-Βολιβία 1-0

Ένα γκολ του Γιούργκεν Κλίνσμαν ήταν αρκετό για να λυγίσει η Γερμανία τη μαχητική Βολιβία, σε ένα ματς με πολλά φάουλ και λίγες καλές φάσεις.

1998, Γαλλία: Βραζιλία-Σκωτία 2-1

Οι Βραζιλιάνοι δυσκολεύτηκαν αλλά νίκησαν τελικά τη Σκωτία, ξεκινώντας μια πορεία που τους έφερε στον τελικό του Παρισιού.

2002, Ν. Κορέα/Ιαπωνία: Σενεγάλη-Γαλλία 1-0

«Βόμβα μεγατόνων» έσκασε στην πρεμιέρα του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρωτοεμφανιζόμενη Σενεγάλη νίκησε την πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης Γαλλία με 1-0, χάρη σε γκολ του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Έτσι οι αφρικανικές ομάδες έκαναν το 2/2 σε πρεμιέρες, σημάδι θετικό για τη Νότιο Αφρική που αντιμετωπίζει το Μεξικό.

2006, Γερμανία: Γερμανία-Κόστα Ρίκα 4-2

«Χορταστική» ήταν η πρεμιέρα του προηγούμενου Μουντιάλ, όπου και καταρρίφθηκε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ τερμάτων σε εναρκτήριο ματς που κρατούσε από το 1930! Αυτή τη φορά η Γερμανία αποδείχθηκε σαφώς πιο παραγωγική απ’ ότι στις τρεις προηγούμενες πρεμιέρες της.

Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x