Αφιερώματα

Οι «κάπτεν» του Μουντιάλ

Στις 11 Ιουλίου ένας από αυτούς θα είναι ο πιο ευτυχισμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Θα γίνει ο άνθρωπος που θα σηκώσει πρώτος το Παγκόσμιο Κύπελλο και το όνομά του θα περάσει για πάντα στην Ιστορία, αφού θα έχει οδηγήσει την Εθνική του στη δόξα.

Στις 11 Ιουλίου ένας από αυτούς θα είναι ο πιο ευτυχισμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Θα γίνει ο άνθρωπος που θα σηκώσει πρώτος το Παγκόσμιο Κύπελλο και το όνομά του θα περάσει για πάντα στην Ιστορία, αφού θα έχει οδηγήσει την Εθνική του στη δόξα. Οι αρχηγοί των ομάδων που θα αγωνιστούν στο Μουντιάλ έχουν τιμήσει το ποδόσφαιρο της χώρας τους και φέρουν με υπερηφάνεια το περιβραχιόνιο στο μπράτσο: από τον Ίκερ Κασίγιας της Ισπανίας μέχρι τον δικό μας Γιώργο Καραγκούνη, οι 32 «κάπτεν» του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν όλοι δικαίωμα στο όνειρο…

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

Γαλλία: Πατρίς Εβρά
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι εθνικές στο αριστερό άκρο της άμυνας δεν υφίσταται στη Γαλλία, η οποία διαθέτει τρεις από τους καλύτερους μπακ του κόσμου (Εβρά, Αμπιντάλ, Κλισί). Πρώτος μεταξύ ίσων ο Πατρίς Εβρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει στην αρχηγία τον Τιερί Ανρί.

Νότιος Αφρική: Άαρον Μοκοένα
Με πάνω από 100 διεθνείς συμμετοχές, το «τσεκούρι» (όπως είναι το εύστοχο παρατσούκλι του) θα καθοδηγήσει τους φιλόδοξους διοργανωτές και ελπίζει να γίνει ο πρώτος Αφρικανός αρχηγός που θα αγωνιστεί στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Μεξικό: Ράφαελ Μάρκες
Δύο φορές νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ, ο αμυντικός χαφ της Μπαρτσελόνα θεωρείται ο σπουδαιότερος παίχτης που ανέδειξε το Μεξικό μετά τον Ούγκο Σάντσες. Οι τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν πολύ φέτος είναι πια παρελθόν και ο Μάρκες ετοιμάζεται να τα «βάλει» με τα «θηρία» του ομίλου του Φορλάν και Ανρί.

Ουρουγουάη: Ντιέγκο Λουγκάνο
Από τον Χοσέ Νασάσι του 1930 μέχρι τον Πάμπλο Μοντέρο του 2002, ο αρχηγός της Ουρουγουάης είθισται να είναι σκληροτράχηλος στόπερ. Ο Ντιέγκο Λουγκάνο της Φενερμπαχτσέ δεν αποτελεί εξαίρεση και ο προπονητής του Όσκαρ Ταμπάρεζ ελπίζει να συγκρατήσει τον δυναμισμό του, καθώς έχει έφεση στις κόκκινες κάρτες.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Έχει αγωνιστεί σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με όλα τα κλιμάκια της εθνικής ομάδας και ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το πρώτο γκολ στο Euro 2004 ανοίγοντας το δρόμο του θριάμβου. Έμπειρος, με θητεία σε Ίντερ και Μπενφίκα και σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του φετινού νταμπλ από τον Παναθηναϊκό, ο αρχηγός μας Γιώργος Καραγκούνης θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τους αντίπαλους προπονητής με τις απρόβλεπτες εμπνεύσεις του.

Αργεντινή: Χαβιέ Μασεράνο
Ο «μικρός κλέφτης» θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες στο κέντρο της Αργεντινής, η οποία ξεχειλίζει από ταλέντο αλλά δεν έχει άλλον δυναμικό χαφ. Αυτό και μόνο καθιστά τον αρχηγό Χαβιέ Μασεράνο αναντικατάστατο στα πλάνα του προπονητή του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Νιγηρία: Νουάνκο Κανού
Ο «τελευταίος των Μοϊκανών» από την εξαιρετική Νιγηρία του 1998 και ο μοναδικός Αφρικανός που έχει κατακτήσει τόσο το Τσάμπιονς Λιγκ όσο και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Κανού έχει χάσει την εκρηκτικότητα που είχε κάποτε αλλά παραμένει ο εμβληματικός αρχηγός της εθνικής του.

Νότια Κορέα: Παρκ Γι-Σουνγκ
Ο άνθρωπος που έκανε τη φράση «Νοτιοκορεάτης ποδοσφαιριστής» να μην ακούγεται σαν ανέκδοτο. Βασικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Παρκ θα προσπαθήσει να οδηγήσει μια μέτρια ομάδα τουλάχιστον στην επόμενη φάση.

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Αγγλία: Στίβεν Τζέραρντ
Οι… ατασθαλίες του αρχηγού Τζον Τέρι με τη σύντροφο του Γουέιν Μπριτζ και ο τραυματισμός του Ρίο Φέρντινάντ οδήγησαν τον Καπέλο στην απόφαση να παραχωρήσει το περιβραχιόνιο στη «σημαία» της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ. Ο 30χρονος αμυντικός χαφ είναι πολύ έμπειρος και ικανός να οδηγήσει την Αγγλία στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά μετά το 1966.

Σλοβενία: Ρόμπερτ Κορέν
Το όνομά του έγινε γνωστό στους Έλληνες φιλάθλους μετά το ενδιαφέρον που έδειξε η ΑΕΚ για την απόκτησή του. Θεωρείται «κόπια» του Ζλάτκο Ζάχοβιτς, αφού είναι εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά απρόβλεπτος χαρακτήρας.

ΗΠΑ: Κάρλος Μποκανέγκρα
Ο «βράχος» της άμυνας των ΗΠΑ, μιας ομάδας που σε κάθε Μουντιάλ παρουσιάζεται και ισχυρότερη. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν μακράν ο κορυφαίος αμυντικός του Confederation Cup, στο οποίο η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Βραζιλία.

Αλγερία: Γιαζίντ Μανσούρι
Στα 32 του εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής, αφού θα αγωνιστεί σαν αρχηγός στο πρώτο Μουντιάλ της Αλγερίας μετά το 1986. Βασικός σε ομάδες του Σαμπιονά εδώ και 13 χρόνια, θα είναι ο «τροφοδότης» του Ραφίκ Τζεμπούρ αφού διαθέτει εξαιρετική μεταβίβαση.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Γερμανία: Φίλιπ Λαμ
Ο τραυματισμός του Μίκαελ Μπάλακ έδωσε στον 26χρονο αμυντικό της Μπάγερν Μονάχου το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μικρός στο μπόι αλλά με ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα, ελπίζει να επαναλάβει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του 2006, όταν και είχε πετύχει το πρώτο γκολ του Μουντιάλ.

Σερβία: Νεμάνια Βίντιτς
Ένας από τους καλύτερους στόπερ της Ευρώπης, ο Νεμάνια Βίντιτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να ξεγράψει την τραγική εμφάνιση της Σερβίας στο προηγούμενο Μουντιάλ και να την οδηγήσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Αυστραλία: Λούκας Νιλ
Αμυντικός με δεκαπενταετή καριέρα στην Πρέμιερσιπ, αγωνίζεται πλέον στη Γαλατασαράι μαζί με τον συμπαίχτη του στην εθνική Χάρι Κιούελ. Αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της άμυνας και θα αναλάβει αρκετές επικίνδυνες αποστολές για λογαριασμό των «Καγκουρό».

Γκάνα: Στέφαν Άπια
Η καριέρα του πρώην αμυντικού χαφ της Γιουβέντους ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, ωστόσο παραμένει βασικό στέλεχος της εθνικής του. Η απουσία του Μίκαελ Εσιέν αυξάνει τις αρμοδιότητές του στο χώρο του κέντρου και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι «τελειωμένος».

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ

Ολλανδία: Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ
Στα 35 του θα παρακολουθήσει τις προσπάθειες των συμπαιχτών του από τον πάγκο, αλλά αν χρειαστεί θα προσφέρει λύσεις με την εμπειρία του. Με μεγάλη καριέρα σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, ετοιμάζεται να κρεμάσει τα παπούτσια του με τη φανέλα της αγαπημένης του Φέγενορντ.

Δανία: Γιαν Νταλ Τόμασον
Συμπαίχτης του Φαν Μπρόνκχορστ στη Φέγενορντ, παραμένει βασικός στην επίθεση της Δανίας παρά τα 34 χρόνια του. Στο Μουντιάλ του 2002 σκόραρε τέσσερεις φορές αλλά πλέον δεν θυμίζει σε πολλά τον «βομβαρδιστή» εκείνης της εποχής.

Καμερούν: Σάμουελ Ετό
Τα λόγια είναι περιττά όταν αναφέρεται κανείς στο τέσσερεις φορές νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ (με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ίντερ) Σαμουέλ Ετό. Τη φετινή χρονιά ο Μουρίνιο τον χρησιμοποίησε στα άκρα της μεσαίας γραμμής, στην εθνική Καμερούν όμως θα αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» της επίθεσης.

Ιαπωνία: Γιούρι Νακαζάβα
Παρά τις προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από την Ιαπωνία και αποτελεί αμυντική «κολώνα» της Γιοκοχάμα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ανακάλεσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την εθνική και ανταμείφθηκε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Ιταλία: Φάμπιο Καναβάρο
Το 2002 βρέθηκε στη… ζηλευτή θέση που προαναφέραμε, σηκώνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο ως αρχηγός της Ιταλίας. Μετά από μια πολυετή καριέρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα κάνει μια γερή «αρπαχτή» την επόμενη χρονιά στην Αλ-Αχλί του Ντουμπάι.

Παραγουάη: Τζούστο Βιλάρ
Έμαθε την τέχνη του τερματοφύλακα μαθητεύοντας δίπλα στο μεγάλο Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ. Στο προηγούμενο Μουντιάλ ήταν άτυχος, αφού τραυματίστηκε επτά λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου ματς και τώρα είναι «πεινασμένος» για διάκριση.

Σλοβακία: Μάρεκ Χάμσικ
Είναι ο νεότερος αρχηγός της διοργάνωσης, αφού δεν έχει κλείσει ακόμα τα 23 του χρόνια. Την τελευταία εξαετία αγωνίζεται στο Καμπιονάτο και έχει πετύχει 40 γκολ για λογαριασμό των Μπρέσια και Νάπολι.

Νέα Ζηλανδία: Ράιαν Νίλσεν
Βασικός στη Μπλάκμπερν τα πέντε τελευταία χρόνια, είναι ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής της «ταπεινής» Νέας Ζηλανδίας. Δυναμικός αμυντικός, θα βοηθήσει με την εμπειρία του τους νεαρούς συμπαίχτες του.

Ζ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Βραζιλία: Λούσιο
Έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αποτελώντας τον «κυματοθραύστη» των επιθέσεων των αντιπάλων της Ίντερ. Η ανανέωση του Ντούνγκα δεν τον επηρέασε και θα είναι βασικός στην άμυνα της Σελεσάο, με στόχο φυσικά να κατακτήσει και πάλι το τρόπαιο όπως το 2002.

Πορτογαλία: Κριστιάνο Ρονάλντο
Μετά τον Μέσι θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου αυτή τη στιγμή. Το 2004 τα δάκρυά του μετά την ήττα από την εθνική μας στον τελικό του Euro έκαναν το γύρω του κόσμου. Η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε μακριά από τους τίτλους τη φετινή σεζόν και τώρα ελπίζει να οδηγήσει την εθνική του στον τελικό του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ακτή Ελεφαντοστού: Ντιντιέ Ντρογκμπά
Ο πλέον άτυχος από τους αρχηγούς των εθνικών που συμμετέχουν στο Μουντιάλ. Οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του νταμπλ, όντας ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερσιπ, αλλά δύσκολα θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ αφού έσπασε το σαγόνι του σε φιλικό. Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον πάντως τον κράτησε στην αποστολή και ελπίζει σε ένα… θαύμα!

Βόρεια Κορέα: Χονγκ Γιονγκ-Τζο
Είναι ο μοναδικός Βορειοκορεάτης που αγωνίζεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη ρώσικη Ροστόφ. Επιθετικός με καλά στοιχεία, θα βοηθήσει την εθνική του στην προσπάθεια της να μη γίνει ο «σάκος του μποξ» του ομίλου.

Η΄ ΟΜΙΛΟΣ

Ισπανία: Ίκερ Κασίγιας
Ο αρχηγός του μεγάλου φαβορί του Μουντιάλ δεν θα μπορούσε να μην είναι τεράστιας κλάσης ποδοσφαιριστής. Ο Κασίγιας θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου μαζί με τον Ζούλιο Σέζαρ της Βραζιλίας και ελπίζει να κατακτήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το Euro του 2008.

Ελβετία: Αλεξάντερ Φρέι
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ελβετίας και ο μοναδικός που έχει συμμετάσχει και στις τρεις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2004, Μουντιάλ 2006, Euro 2008). Επιθετικός με μεγάλη καριέρα σε Σαμπιονά και Μπουντεσλίγκα, πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ στην πατρίδα του με τη Βασιλεία.

Χιλή: Κλαούντιο Μπράβο
Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Πριμέρα Ντιβιζιόν θα φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Χιλής. Ο βασικός την τελευταία τετραετία στη Ρεάλ Σοσιεδάδ Κλαούντιο Μπράβο φιλοδοξεί να σταματήσει τους αντίπαλους επιθετικούς και ειδικά τους αντιπάλους του σε συλλογικό επίπεδο Ισπανούς.

Ονδούρα: Αμάντο Γκεβάρα
Ο παίχτης με το πιο «βαρύ» επώνυμο στη διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει ο… Τσε της ταπεινής Ονδούρας και να την οδηγήσει στην επόμενη φάση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x