Αφιερώματα

Χαμάληδες πολυτελείας

Είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν θα δώσουν δεκάδες συνεντεύξεις μετά τα ματς και δεν θα βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη των αγώνων. Στο Μουντιάλ, τα ονόματα των Μέσι, Κακά,Ρονάλντο,Τόρες είναι αυτά που θα βρεθούν στη… μαρκίζα. Εμείς, θα σας παρουσιάσουμε τους 5 πιο …αθόρυβους παίκτες της διοργάνωσης, αυτούς που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και… χαμάληδες πολυτελείας οι οποίοι θα προσπαθήσουν να… κλέψουν κάποιες στιγμές δόξας στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν θα δώσουν δεκάδες συνεντεύξεις μετά τα ματς και δεν θα βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη των αγώνων. Στο Μουντιάλ, τα ονόματα των Μέσι, Κακά,Ρονάλντο,Τόρες είναι αυτά που θα βρεθούν στη… μαρκίζα. Εμείς, θα σας παρουσιάσουμε τους 5 πιο …αθόρυβους παίκτες της διοργάνωσης, αυτούς που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και… χαμάληδες πολυτελείας οι οποίοι θα προσπαθήσουν να… κλέψουν κάποιες στιγμές δόξας στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Τσάβι Ερνάντεθ (Ισπανία): Μικρός το…δέμας, αλλά «τεράστιος» στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου, ο Τσάβι, αναμένεται να είναι το «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή της ισπανικής ομάδας. Καταπληκτικός μέσος, με τρομερή αίσθηση του χώρου, ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, αναμένεται να κάνει πολλούς συμπαίκτες του ευτυχισμένους στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Ο 30χρονος μέσος έκανε το ντεμπούτο στους «Φούριας Ρόχας» στις 15 Νοεμβρίου 2000 και από τότε είναι βασική επιλογή του εκάστοτε ομοσπονδιακού τεχνικού. Ένας τραυματισμός στο γόνατο, λίγο έλειψε να του στερήσει την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία και παρόλο που υπήρχαν αμφιβολίες για τον βαθμό ετοιμότητάς του, ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας Λουίς Αραγονιές, τον συμπεριέλαβε στην αποστολή.

Στην κατάκτηση του Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, ο Ισπανός μέσος ήταν εκ των πρωταγωνιστών. Ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό με τη Ρωσία( στη νίκη της Ισπανίας με 3-0) και αυτός που έδωσε την ασίστ στον Τόρες για το μοναδικό γκολ στον τελικό με την Γερμανία. Οι εμφανίσεις του επιβραβεύτηκαν με την ανάδειξή του σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή του τουρνουά.

Γι Σούνγκ Πάρκ (Νότιος Κορέα) : Ίσως ο μεγαλύτερος… πονοκέφαλος του Ότο Ρεχάγκελ. Ο 29χρονος Πάρκ είναι ένας πραγματικός «διάολος» στη μεσαία γραμμή της Νοτίου Κορέας που τα κάνει όλα. Τρέχει, μαρκάρει, δημιουργεί, σκοράρει και η ευχή όλων των Ελλήνων είναι να μην αποδειχθεί…άλυτος γρίφος.

Όταν μεταγράφηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την μεταγραφή αυτή μια σωστή «εμπορική» κίνηση της αγγλικής ομάδας έτσι ώστε να γίνει άνοιγμα στην ασιατική αγορά. Με την πάροδο του χρόνου και με τις εμφανίσεις του στα αγγλικά γήπεδα, ο Πάρκ, φρόντισε να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» και να γίνει βασικό κομμάτι του «παζλ» που δημιούργησε ο Φέργκιουσον.

Ήταν μέλος της εθνικής του ομάδας στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσε η χώρα του με την Ιαπωνία το 2002 (7 συμμετοχές) και ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην πορεία της προς την τέταρτη θέση. Αξέχαστο θα μείνει το γκολ που έδωσε στην Κορέα τη πρόκριση στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Η Κορέα αντιμετώπιζε την Πορτογαλία στα παιχνίδια του ομίλου και οι Ίβηρες χρειάζονταν μόνο νίκη, ενώ η ασιατική ομάδα προκρινόταν ακόμα και ισοπαλία. Ο Παρκ πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, το οποίο πέταξε έξω από τη συνέχεια της διοργάνωσης το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Στο Μουντιάλ του 2006 είχε 3 συμμετοχές και πέτυχε ένα γκολ στην ισοπαλία με τη Γαλλία, όπου και ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του αγώνα.

Οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει τόσο με την εθνική του ομάδα, όσο και με τη Μάντσεστερ, καθιστούν τον Πάρκ έναν ποδοσφαιριστή που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει στο επερχόμενο Μουντιάλ.

Τιμ Κάχιλ (Αυστραλία) : Ο 30χρονος Κάχιλ, μπορεί να είναι υποτιμημένος σαν όνομα στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας όμως είναι από τα πρώτα… βιολιά. Δυναμικός μέσος με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και έφεση στο ψηλό παιχνίδι, ο ποδοσφαιριστής της Έβερτον προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με τα «ζαχαρωτά» με 33 συμμετοχές και 8 γκολ και αναμένεται να τραβήξει το…κουπί στη μεσαία γραμμή της Αυστραλίας.

Η ιστορία του Καχίλ με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας είναι κάπως περίεργη. Αρχικά, σε ηλικία μόλις 14 ετών, αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών της Σαμόα! Το 2002 εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 2002 με τα χρώματα της Ιρλανδίας, αλλά η άρνηση της ομοσπονδίας να του αλλάξει εθνικότητα του στέρησε το δικαίωμα αυτό. Με τα πολλά, ντεμπούτο με την εθνική Αυστραλίας έκανε το 2004 σε έναν φιλικό αγώνα κόντρα στην Νότιο Αφρική ενώ την ίδια χρονιά ανακηρύχτηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ωκεανία.

Στο Μουντιάλ του 2006, ο Κάχιλ ήταν από τους καλύτερους της ομάδας, βοηθώντας την να περάσει στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς του ομίλου χαρακτηρίστηκε ως «χρυσή» αλλαγή, όταν με δύο δικά του γκολ γύρισε τούμπα το παιχνίδι με την Ιαπωνία που είχε προηγηθεί στο σκορ( τελικό αποτέλεσμα 3-1) και έγινε παράλληλα ο παίκτης της εθνικής Αυστραλίας που πέτυχε το παρθενικό γκολ σε τελική φάση. Η Αυστραλία, έχασε στη συνέχεια από την Βραζιλία με 2-0 ενώ με την ισοπαλία 2-2 με την Κροατία πέρασε στην επόμενη φάση όπου και αποκλείστηκε από την Ιταλία.

Ζουάν Σιλβέιρα Ντος Σάντος (Βραζιλία): O 31χρονος κεντρικός αμυντικός της «Σελεσάο» και της Ρόμα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που αφήνει τη…δόξα στους συμπαίκτες του αλλά παράλληλα αποτελεί και τον στυλοβάτη στην άμυνα της Βραζιλίας.

Μέλος της εθνικής που κατέκτησε το Confederations Cup το 2009 καθώς και το Κόπα Αμέρικα το 2004 και το 2007 ο πρώην αμυντικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει ταυτιστεί με την εθνική ομάδα, άσχετα αν ο περισσότερος κόσμος ασχολείται κυρίως με τα άλλα αστέρια της ομάδας.

Αμυντικός που μπορείς να στηριχτείς επάνω του, συνεπής στη …δουλειά που καλείται να κάνει εντός αγωνιστικού χώρου είναι παίκτης ζωτικής σημασίας για την λειτουργία της ομάδας. Έχει παρά πολύ καλή τεχνική κατάρτιση για αμυντικός και με την εμπειρία του αναμένεται να προσφέρει τα μέγιστα.

Τζέιμς Μίλνερ (Αγγλία) : Με την Άστον Βίλα, ο Μίλνερ έκανε σπουδαία πράγματα στο φετινό πρωτάθλημα. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είχε 7 γκολ και 12 ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Βίλα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο χαρακτήρισε τον Μίλνερ ως τον πιο βελτιωμένο παίκτη του πρωταθλήματος.

Μόλις τον Αύγουστο του 2009 έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο σε ένα φιλικό κόντρα στην Ολλανδία οπού και δημιούργησε το γκολ του Ντεφόε στο ισόπαλο 2-2 των «Λιονταριών», ενώ αγωνίστηκε ως αλλαγή και στο ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ κόντρα στην Κροατία.

Ο Μίλνερ έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αγωνιζόμενος στα άκρα της μεσαίας γραμμής καθώς υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ο Άαρον Λενον θα είναι σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας. Ο 24χρονος μεσοεπθιετικός έχει τις φυσικές δυνάμεις και την ικανότητα να καλύψει και όλη την πλευρά αν του ζητηθεί, στοιχείο το οποίο λύνει τα χέρια του Καπέλο. Το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ίσως είναι η απαρχή έτσι ώστε ο Μίλνερ να εξελιχτεί σε έναν μεγάλο σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Επιμέλεια: Διονύσης Καμπάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x