Αφιερώματα

Μπάλα για τα… θηρία

Μια ελαφρώς… ανάλατη γεύση αφήνει η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Παρά τα μεγάλα ονόματα που παίρνουν μέρος, ως τώρα έχουμε δει γκολ με το σταγονόμετρο, παράπονα για μπάλες και βουβουζέλες και φαβορί που δεν πείθουν, που συνθέτουν το σκηνικό του 19ου Μουντιάλ. Διοργάνωση για τα… θηρία λοιπόν; Όχι βέβαια! Το www.sport-fm.gr σε μια μίνι ανασκόπηση σας παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές αλλά και το πανόραμα του τουρνουά.

Μια ελαφρώς… ανάλατη γεύση αφήνει η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Παρά τα μεγάλα ονόματα που παίρνουν μέρος, ως τώρα έχουμε δει γκολ με το σταγονόμετρο, παράπονα για μπάλες και βουβουζέλες και φαβορί που δεν πείθουν, που συνθέτουν το σκηνικό του 19ου Μουντιάλ. Διοργάνωση για τα… θηρία λοιπόν; Όχι βέβαια! Το www.sport-fm.gr σε μια μίνι ανασκόπηση σας παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές αλλά και το πανόραμα του τουρνουά.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Καλύτερο ματς (να ‘ταν κι άλλα) Νότια Αφρική-Μεξικό 1-1

Η αλήθεια είναι πως όταν ο διαιτητής Ραβσάν Ιρμάτοφ σφύριζε τη λήξη του αγώνα Νότια Αφρική-Μεξικό δεν συνειδητοποιούσαμε ότι μόλις είχαμε παρακολουθήσει το καλύτερο ματς της διοργάνωσης ως τώρα. Το καλό παιχνίδι της πρεμιέρας πάντως δεν αποτέλεσε καλό οιωνό και η συνέχεια δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών μας. Αν αναλογιστεί κανείς το άγχος που κουβαλάνε οι ποδοσφαιριστές σε κάθε εναρκτήριο αγώνα αλλά και τα ονόματα των αντιπάλων, που δεν εξάπτουν και τη φαντασία, το πρώτο δείγμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Λίγο πριν κλείσουν οι… υποψηφιότητες, κυριολεκτικά απ’ το παράθυρο, μπήκε στη λίστα και ο αγώνας Ισπανία-Ελβετία 0-1, με τον οποίο έπεσε η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής με εντυπωσιακό, ομολογουμένως, τρόπο.



Καλύτερη εμφάνιση (τα «πάντσερ» έδειξαν τα δόντια τους) Γερμανία

Όταν είσαι «πάντσερ», τα «καγκουρό» τα έχεις για κολατσιό, αυτός είναι ο νόμος της φύσης και της τροφικής αλυσίδας, που βρήκε εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο. Η Γερμανία με την εμφάνισή της απέναντι στην Αυστραλία και τη νίκη της με σκορ 4-0, έκανε όσους δεν την είχαν μεταξύ των φαβορί να το ξανασκεφτούν. Σίγουρα, η ομάδα της Ωκεανίας δεν αποτελεί φόβητρο, όμως και άλλα «βαριά» χαρτιά του τουρνουά έπαιξαν με υποδεέστερους αντιπάλους και έφαγαν τα μούτρα τους. Οι Γερμανοί έπαιξαν μοντέρνο ποδόσφαιρο, εκμεταλλευόμενοι τους κενούς χώρους και την ταχύτητα κίνησης (και σκέψης) των παικτών. Αν η απόδοσή τους είναι ανάλογη στη συνέχεια, τότε μπορούν να πάνε μακριά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι τρεις φορές πρωταθλητές κόσμου, ακόμη και την «κακή» τους δεκαετία, την προηγούμενη, έφτασαν σε έναν τελικό και έναν ημιτελικό Μουντιάλ και ένα τελικό Euro. Πώς να τους ξεγράψει κανείς;









Η απογοήτευση (δεν είναι μόνο η Ελλάδα) Ιταλία

Τα περισσότερα εκ των φαβορί αρνήθηκαν πεισματικά να επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό τους. Πιο δύσκολή αποστολή από το να βρει κανείς την ομάδα που απογοήτευσε περισσότερο στην πρώτη αγωνιστική δεν υπάρχει. Ως Έλληνες, εξαιρούμε την Εθνική μας ομάδα (πληρωμένοι κονδυλοφόροι, βλέπεις…). Άντε να βάλουμε στην άκρη και τη Γαλλία –ελέω Σισέ- και να ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες βεντέτες. Η Αγγλία δεν τα κατάφερε ούτε κόντρα στις πρώην αποικίες, Η.Π.Α, η Βραζιλία πέτυχε πρωτοφανή θρίαμβο με 2-1 κόντρα στη Βόρεια Κορέα, γλιτώνοντας το κάζο του αιώνα και άφησε τις εστεμμένες Ισπανία και Ιταλία με τον τίτλο της μεγάλης απογοήτευσης. Οι Ίβηρες μπορεί να ηττήθηκαν από την Ελβετία, είχαν όμως πολλές καλές στιγμές και θα μπορούσαν να πάρουν κάτι καλύτερο. Δεν μπορεί κανείς όμως να ισχυριστεί το ίδιο και για τη «σκουάντρα ατζούρα», που σε ένα παιχνίδι με χορηγό τον… Μορφέα, έμεινε στο 1-1 κόντρα στην Παραγουάη, στέλνοντας τον μισό πλανήτη στον «κουβά» και τον άλλο μισό για ύπνο με το βαρετό στιλ παιχνιδιού της.

Το γκολ (βαλ’ το αγόρι μου) Μαϊκόν

Συζητώντας μετά από κάθε ματς του φετινού Μουντιάλ για τη μέτρια εικόνα των ομάδων, οι γνωστοί φιλοβραζιλιάνοι, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, απαντούσαν με σιγουριά: «Καλά, περίμενε να δεις και τη Βραζιλία και θα με θυμηθείς». Βλέποντας τη Βραζιλία να αγκομαχά απέναντι στη Βόρεια Κορέα, τους θυμήθηκα έναν-έναν και έστελνα περιπαιχτικά sms από το κινητό. Ούτε σάμπα, ούτε ωραίες παρουσίες στις κερκίδες (ας όψεται το βρωμόκρυο που τις κράτησε ντυμένες). Στο 55’ όμως, ο Μαϊκόν με μια εκπληκτική ενέργεια από τα δεξιά έστειλε τον τερματοφύλακα που περίμενε σέντρα, για τσαγάκι και την μπάλα στα δίχτυα. Πολλοί, αν και το έχει ξανακάνει από τόσο πλάγια- υποστήριξαν ότι ήθελε να κάνει σέντρα και όχι να σουτάρει, αλλά εδώ που τα λέμε, έχουμε δει τόσο λίγα γκολ σε αυτό το Μουντιάλ, που αν είναι να υποβάλλουμε ενστάσεις και για αυτά που μπαίνουν, ζήτω που καήκαμε!



Η γκέλα (τι σκ… πέρασε από το μυαλό σου;) Κουσμάνοβιτς

Παρά τα σπουδαία ονόματα που έχει στην ενδεκάδα της η Σερβία, αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Βαλκάνιοι βλέπεις, ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, πώς να τους εμπιστευτεί κανείς; Στο παιχνίδι με την Γκάνα πάνω που οι «πλάβι» πίεζαν στα τελευταία λεπτά μήπως καταφέρουν και μπουν με το «δεξί» πόδι στη διοργάνωση, την πάτησαν από το δεξί βρωμόχερο του Κουσμάνοβιτς που χωρίς κανένα λόγο αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για να διώξει μια ακίνδυνη σέντρα, έκανε φυσικά πέναλτι και η ομάδα του γνώρισε έτσι την ήττα. Στην κατηγορία «γκέλα» φυσικά μπορούν ήδη να μπουν πολλές μαγικές αποκρούσεις (βασικά απόπειρες, γιατί τόπι δεν βρίσκουν) από τους τερματοφύλακες της διοργάνωσης. Είπαμε όμως, φταίνε οι… μπάλες!



Δείτε τι έγινε σε κάθε αγώνα

1ος Όμιλος

Νότια Αφρική-Μεξικό 1-1
Ουρουγουάη-Γαλλία 0-0

2ος Όμιλος

Ελλάδα-Νότια Κορέα 0-2
Αργεντινή-Νιγηρία 1-0

3ος Όμιλος

Αγγλία-ΗΠΑ 1-1
Αλγερία-Σλοβενία 0-1

4ος Όμιλος

Σερβία-Γκάνα 0-1
Γερμανία-Αυστραλία 4-0

5ος Όμιλος

Ολλανδία-Δανία 2-0
Ιαπωνία-Καμερούν 1-0

6ος Όμιλος

Ιταλία-Παραγουάη 1-1
Νέα Ζηλανδία-Σλοβακία 1-1

7ος Όμιλος

Βραζιλία-Βόρεια Κορέα 2-1
Ακτή Ελεφαντοστού-Πορτογαλία 0-0

8ος Όμιλος

Ονδούρα-Χιλή 0-1
Ισπανία-Ελβετία 0-1

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x