Ειδήσεις

Οι αριθμοί μας «καρφώνουν»

Στο μπάσκετ η γλώσσα των αριθμών δεν λέει (σχεδόν) ποτέ ψέματα. Και στην περίπτωση της Εθνικής, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν και αποδεικνύουν γιατί η παρουσία της στα τρία πρώτα ματς του Μουντομπάσκετ δεν είναι η προσδοκώμενη.

Στο μπάσκετ η γλώσσα των αριθμών δεν λέει (σχεδόν) ποτέ ψέματα. Και στην περίπτωση της Εθνικής, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν και αποδεικνύουν γιατί η παρουσία της στα τρία πρώτα ματς του Μουντομπάσκετ δεν είναι η προσδοκώμενη.

Αποστολή στην Άγκυρα, Χρήστος Ρομπόλης

Οι 79 πόντοι ανά αγώνα που σημειώνει η Εθνική (ένατη μαζί με την Κροατία στη σχετική λίστα) δεν αποτελούν λόγο ούτε ικανοποίησης, αλλά ούτε και δυσαρέσκειας. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι ότι ακριβώς ίδιος είναι ο μέσος όρος παθητικού για την ελληνική ομάδα, η οποία στα φιλικά και απέναντι σε αξιόλογους αντιπάλους πετύχαινε 87,6 πόντους και δεχόταν 65 ανά παιχνίδι.

Η «επίσημη αγαπημένη» αδυνατεί να βρει λύσεις απέναντι στη ζώνη που εφαρμόζουν οι αντίπαλοι. Τα 102 τρίποντα που έχει επιχειρήσει σε τρία ματς (34 ανά αγώνα) είναι υπερβολικός αριθμός, ακόμη και όταν οι αντίπαλοι έχουν αγωνιστεί με άμυνα ζώνης για το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα των αναμετρήσεων. Η Ελλάδα έχει επιχειρήσει μακράν τα περισσότερα τρίποντα από τις 24 ομάδες της διοργάνωσης, αφού οι αμέσως επόμενες ομάδες στην κατηγορία, Νέα Ζηλανδία και Ιορδανία, έχουν σουτάρει τρίποντο 82 φορές. Το ποσοστό της είναι ενδέκατο στη σχετική λίστα, όπου η Τουρκία προπορεύεται με το εντυπωσιακό 45,2% (33/73).

Στα δίποντα το 53,8% της Εθνικής είναι «συμπαθητικό» ποσοστό, αλλά αξιοσημείωτο και διόλου κολακευτικό είναι το γεγονός ότι με 80 προσπάθειες για δύο πόντους η Ελλάδα έχει τις λιγότερες από κάθε άλλη στη διοργάνωση, με δεύτερη στη λίστα τη Ρωσία που έχει 96 και όλες τις υπόλοιπες ομάδες πάνω από 100! Πρόβλημα υπάρχει και στις βολές, όπου το 68,1% (49/72) κρίνεται μετριότατο και χαρίζει στην Ελλάδα τη 14η θέση.

Παράλληλα, σε τρία ματς η Εθνική έχει χάσει 28 αμυντικά ριμπάουντ (ή τόσα επιθετικά έχουν πάρει οι αντίπαλοι), ενώ έχει κάνει μόνο 18 κλεψίματα (με 6 ανά αγώνα είναι μόλις 16η στη λίστα), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τρέξει στον αιφνιδιασμό, τουλάχιστον όσο θα ήθελε. Τέλος, οι αντίπαλοί της σουτάρουν με 45,2% στα δίποντα και 46,4% στα τρίποντα, ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά για μία άμυνα που θέλει να λέγεται αποτελεσματική.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x