Ειδήσεις

(Πιστο)Λίνας όνομα και πράμα!

Με έναν διαστημικό Λίνας Κλέιζα (33 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ) η Λιθουανία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, επικρατώντας 99-88 της Σερβίας, στον μικρό τελικό της Κωνσταντινούπολης, διαψεύδοντας όσους προέβλεψαν σύντομη την πορεία της στη διοργάνωση.

Με έναν διαστημικό Λίνας Κλέιζα (33 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ) η Λιθουανία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, επικρατώντας 99-88 της Σερβίας, στον μικρό τελικό της Κωνσταντινούπολης, διαψεύδοντας όσους προέβλεψαν σύντομη την πορεία της στη διοργάνωση. Καταπληκτική εμφάνιση από τους παίκτες του Κεμζούρα, που είχαν σε μεγάλη μέρα και τους Γιανκούνας και Καλνιέτις (15 και 14 πόντους αντίστοιχα). Βελίτσκοβιτς με 18 ο μοναδικός διασωθείς των «πλάβι», οι οποίοι έδειξαν να μένουν από δυνάμεις, από τον εξαντλητικό ημιτελικό με τους Τούρκους.

Το ματς

Η Σερβία είναι αυτή που μπήκε πιο φουριόζα στο παρκέ του «Sinan Erdem Dome και με έναν Μάρκο Κέσελι να βρίσκεται και πάλι στα συνηθισμένα -για τον ίδιο- επίπεδα… θράσους, κατάφερε να αποκτήσει προβάδισμα τεσσάρων πόντων (11-7), με το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού να πετυχαίνει δύο διαδοχικά τρίποντα. Την ίδια ώρα οι Λιθουανοί έδειχναν σαφέστατο πρόβλημα στο σκοράρισμα, επιτρέποντας στους παίκτες του Ίβκοβιτς να διευρύνουν τη διαφορά στους εννιά (18-9), 4΄28΄΄ πριν την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου. Κάπου εκεί ωστόσο άρχισε το σόου Γιανκούνας… Ο φόργουορντ της Ζαλγκίρις κατάφερε να πετύχει εννιά πόντους και με άξιο συμπαραστάτη τον Πότσιους, βοήθησε την ομάδα του να τρέξει ένα επιμέρους σκορ 14-4 και να κλείσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη (23-22).

Και αν το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε δυνατά για τους πρώην Σοβιετικούς, το δεύτερο ξεκίνησε αφηνιασμένα, με έναν Λίνας Κλέιζα να παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιανκούνας στο σκοράρισμα και να μεγαλώνει και άλλο τη νοσταλγία των Ελλήνων φιλάθλων που δεν θα τον καμαρώνουν πια στα παρκέ της Α1. Ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού σκόραρε 12 πόντους, την ώρα που η επιθετική αφλογιστία των Σέρβων έμοιαζε άλυτο πρόβλημα στο κεφάλι του Ίβκοβιτς. Το 48-38 του ημιχρόνου έδινε σαφέστατο προβάδισμα για τη νίκη στη «βασίλισσα» της Βαλτικής».

Ένα σερί 10-2 των παικτών του Κεμζούρα με την επανέναρξη του αγώνα, εκτόξευσε τη διαφορά στους 18 πόντους (58-40), απλοποιώντας αρκετά την αποστολή των Λιθουανών για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ο Κλέιζα συνέχισε να «κεντάει»… ποικιλοτρόπως, φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και τους 22 πόντους (72-50), κάνοντας το υπόλοιπο του μικρού τελικού να μοιάζει καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.
Η «ψαλίδα» δεν έκλεισε περισσότερο από τους 16 πόντους πριν μπούμε στο τελευταίο πεντάλεπτο (56-72), και μοιραία – και πανάξια- το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη μεγάλη Λιθουανία, η οποία πριν την έναρξη της διοργάνωσης, κάθε άλλο παρά φαβορί για βάθρο φάνταζε, λόγω των πολλών και σημαντικών απουσιών της. Τέταρτη η Σερβία, η οποία αδίκησε τη συνολική της παρουσία στο τουρνουά, με την κάκιστη εμφάνιση του μικρού τελικού.


Τα δεκάλεπτα: 22-23, 38-48, 54-72, 88-99

Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 9, Τέπιτς 7, Ράσιτς 8, Πάουνιτς 6, Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 3, Σαβάνοβιτς 10, Κέσελι 12, Κρστιτς 5, Πέροβιτς, Βελίτσκοβιτς 18, Μάτσβαν 8

Λιθουανία (Κεμζούρα): Σεϊμπούτις 2, Καλνιέτις 14, Ματσιούλις 3, Πότσιους 12, Ντελινινκάιτις 4, Γιασάιτις 14, Κλέιζα 33, Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας 15, Γιαφτόκας 2

Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x