Άρης Ασβεστάς

Η αλήθεια για την απαγόρευση των μετακινήσεων

Επειδή προηγήθηκε αρκετή κουβέντα τις τελευταίες ημέρες, η οποία συνοδεύτηκε και από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επιστολές χωρίς ουσία, από και προς πάσα κατεύθυνση, καλό θα ήταν να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους.

Επειδή προηγήθηκε αρκετή κουβέντα τις τελευταίες ημέρες, η οποία συνοδεύτηκε και από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επιστολές χωρίς ουσία, από και προς πάσα κατεύθυνση, καλό θα ήταν να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους.

Α) Δεν υφίσταται καμία απαγόρευση οργανωμένων μετακινήσεων γενικά. Η απαγόρευση αφορούσε μονάχα τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και αποκλειστικά και μόνο τις αναμετρήσεις με τον Εργοτέλη και την Ξάνθη αντίστοιχα. Μετά από αυτά τα ματς, οι οργανωμένες μετακινήσεις θα γίνονται κανονικά.

Β) Η απαγόρευση ήρθε ως παρεπόμενη-διοικητική ποινή προς τις ομάδες από την πολιτεία, λόγω των όσων έγιναν στο Καβάλα-Παναθηναϊκός και στο Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός. Το αν στο ένα ματς έγιναν χειρότερα και μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια, αφορά μονάχα την αθλητική δικαιοσύνη. Στην Καβάλα έγιναν πολλά μέσα και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και η τιμωρία ήταν μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 45.000 ευρώ πρόστιμο. Στις Σέρρες δεν έγινε τίποτα μέσα και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και η τιμωρία ήταν 4.000 ευρώ πρόστιμο.

Γ) Η πολιτεία δεν ασχολήθηκε (και καλά έκανε) με το ποιος έκανε τα περισσότερα στο γήπεδο της Καβάλας και στο γήπεδο των Σερρών. Αυτό, όπως προείπαμε, αφορά την αθλητική δικαιοσύνη που επέβαλλε ποινές. Η πολιτεία ασχολήθηκε με τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της οργανωμένης μετακίνησης. Το αποτέλεσμα της οργανωμένης μετακίνησης στις Σέρρες, ήταν να γίνουν επεισόδια στην πόλη, με μια ισοπεδωμένη καφετέρια, καθώς και άλλα περιστατικά στην Εθνική οδό. Η αθλητική δικαιοσύνη δεν μπορεί να τιμωρήσει αυτά τα γεγονότα. Μπορεί όμως το κράτος. Και το έκανε με τον τρόπο που γνωρίζουμε: με «ποινή» απαγόρευσης των οργανωμένων μετακινήσεων, αρχικά για μία αγωνιστική.

Δ) ΟΥΔΕΠΟΤΕ η πολιτεία είπε πως απαγορεύονται οι ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ μετακινήσεις. Αντιθέτως, σε κάθε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τονίζεται πως οι μεμονωμένες μετακινήσεις επιτρέπονται κανονικά (αυτό έλειπε άλλωστε). Το αν θα υπάρχει ξεχωριστή κερκίδα για τους μεμονωμένους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, δεν αφορά και δεν μπορεί να αφορά την πολιτεία. Αφορά την γηπεδούχο ΠΑΕ (αν θέλει προσφέρει κερκίδα) και φυσικά την αστυνομία (αν θεωρεί πως είναι ασφαλές να μπουν κάπου ξεχωριστά).

Ε) Στο Εργοτέλης-Παναθηναϊκός δεν υπήρξε οργανωμένη μετακίνηση. Υπήρξε μεμονωμένη. Η «πράσινη» ΠΑΕ δεν πήρε εισιτήρια, δεν κατέβηκαν πούλμαν, δεν ναυλώθηκαν πλοία (αυτή είναι η έννοια της οργανωμένης μετακίνησης). Τα εισιτήρια ήταν στα εκδοτήρια του Παγκρητίου. Παράλληλα, η αστυνομία του Ηρακλείου και η Κρητική ΠΑΕ ήταν σαφείς: για τους μεμονωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού που θέλουν να έρθουν στο γήπεδο, έχει κρατηθεί η θύρα τάδε και μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια για εκείνη τη θύρα. Κακά τα ψέματα: το Παγκρήτιο διευκολύνει. Είναι ένα τεράστιο γήπεδο, σχεδόν πάντα άδειο.

Στ) Και στην Ξάνθη θα μπορούσαν να πάνε μεμονωμένοι. Η διαφορά ήταν ότι η τοπική αστυνομία είπε ΟΧΙ στο να κρατηθεί ξεχωριστή κερκίδα. Η ΠΑΕ SKODA Ξάνθη από την πλευρά της, ενώ στην αρχή τόνιζε πως έχει ασφράγιστα εισιτήρια για τη θύρα των φιλοξενούμενων και περιμένει απλώς το «οκ» της αστυνομίας, είπε στο τέλος πως δεν θα τα σφραγίσει, συνεπώς δεν θα τα διαθέσει στα εκδοτήρια και πως θα ισχύσουν μονάχα οι κάρτες μέλους. Με τον τρόπο αυτό, μεμονωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσαν να πάνε στο γήπεδο.

Αυτά. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε…

Α. Ασβεστάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x