Ισπανία

Γκόμες στο sportfm.gr: «Όταν αντιληφθήκαμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ισπανία, ήταν αργά»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία λόγω του κορωνοϊού μίλησε στο sportfm.gr ο δημοσιογράφος Χοσέ Γκόμες, αναφέροντας πως η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη.

Μετά την Ιταλία, η Ισπανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό.

Περισσότερα από 7500 κρούσματα, σχεδόν 300 νεκροί και κάθε μέρα τα νούμερα αυξάνονται δραματικά. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θέλοντας να βάλει... φρένο στον ρυθμό που εξαπλώνεται ο ιός και στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων.

Για τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία μίλησε στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα ο δημοσιογράφος της «Correo de Madrid», Χοσέ Γκόμες. Εξήγησε πως οι αρχικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν λανθασμένοι και όταν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης, ήταν πολύ αργά αφού ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί στην χώρα.

Παράληλλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, μίλησε για τους άδειους δρόμους και το πώς είναι η ζωή στην Ισπανία, έστειλε το μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες και θέλησε να βάλει στο φινάλε μια... πινελιά για το ποδόσφαιρο!

Αναλυτικά όσα είπε στο sportfm.gr ο Χοσέ Γκόμες:

-Η Ισπανία μετά την Ιταλία είναι ίσως η ευρωπαϊκή χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Περισσότερα από 7 χιλιάδες κρούσματα και σχεδόν 300 νεκροί. Τι συνέβη ξαφνικά; Μήπως δεν πήρατε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης κατά του ιού;
«Ως συνήθως, ο κόσμος στην Ισπανία δεν σκέφτηκε πως είναι τόσο... κοντά όταν ξεκίνησε το όλο θέμα με τον ιό. Στην αρχή, ήταν περισσότερο ένα πολιτικό ζήτημα. Η Ισπανία είναι χωρισμένη σε περιοχές και κάθε μία από αυτές έχει πολλές πολιτικές και νομικές αρμοδιότητες, οι οποίες δεν διαχειρίζονται από την κυβέρνηση της χώρας. Κάπως έτσι, καμία από τις διοικήσεις δεν ήθελε να πάρει σκληρά μέτρα γιατί θεωρούσαν πως αυτά θα έχουν πολιτικό κόστος. Όταν όλοι αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για σοβαρό θέμα και έπρεπε άπαντες να συνεργαστούν, ήταν πολύ αργά και ο ιός είχε εξαπλωθεί σε όλη την χώρα».

-Ποια μέτρα έχουν παρθεί για την καταπολέμηση του ιού;
«Τα πρώτα μέτρα πάρθηκαν από την κοινότητα των Βάσκων και από την Μαδρίτη, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία την περασμένη Τετάρτη. Από τη στιγμή που έγινε αυτό το μέτρα, η Κυβέρνηση άρχισε να παίρνει τα πράγματα πιο σοβαρά και χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Αυτό σημαίνει πως κλείνουν τα σχολεία, τα πάρκα, τα θέατρα, τα σινεμά, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια, οι παραλίες, τα μαγαζιά και κάθε μέρος που μπορούν να γίνουν δημόσιες συναθρήσεις. Επίσης, ακυρώθηκαν οι λειτουργίες των ναών για το Πάσχα και κάθε θρησκευτική δραστηριότητα, όπως και κάθε θρησκευτική τελετή (σσ. είτε γάμοι, είτε κηδείες). Επίσης, όλοι οι πολίτες πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν από αυτά μόνο αν θέλουν να πάνε να ψωνίσουν κάτι ή να δουλέψουν ή να πάνε στον γιατρό».


-Πώς είναι η ζωή τώρα στην Ισπανία; Γνωρίζω πως μένεις στη Μαδρίτη, οπότε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας πως είναι αυτή την στιγμή η ζωή;
«Τα πάντα έχουν αλλάξει! Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, οι περισσότεροι δουλεύουμε από τα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να βγούμε για να κάνουμε λίγο τζόγκινγκ ή ποδήλατο, ούτε ακόμη να πάμε μια επίσκεψη για να δούμε τις οικογένειες και τους φίλους μας. Η αστυνομία ελέγχει τους δρόμους ώστε να αποτρέψει ανούσιες και χωρίς λόγο μετακινήσεις».

-Υπάρχει πανικός στον κόσμο της Ισπανίας λόγω του κορωνοϊού; Πώς διαχειρίζεστε την όλη κατάσταση;
«Πρέπει να σκεφτούμε πως είναι ένας ιός, ο οποίος κυρίως επηρεάζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οπότε νομίζω πως εδώ ο κόσμος περισσότερο ανησυχεί για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει ο ιός, όπως φυσικά και το πώς θα καταφέρει να τον σταματήσει».

-Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ορισμένα βίντεο που δείχνουν τον κόσμο από τα σπίτια του να χειροκροτά, θέλοντας έτσι να δείξει τον σεβασμό και να πει ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που δουλεύουν στα νοσοκομεία. Μία ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή νομίζω...
«Ναι έτσι ακριβώς, είμαστε όλοι ευγνώμονες στους ανθρώπους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτός είναι ο τρόπος μας να δείξουμε τον σεβασμό μας προς αυτούς και να τους ευχαριστήσουμε για όσα κάνουν».

-Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους Έλληνες και γενικότερα για τους πολίτες κάθε χώρας;
«Κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά και να κοντρολάρει όσο περισσότερο μπορεί την είσοδο των τουριστών από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον ιό. Όσον αφορά τον κόσμο, θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή και πρόληψη, να αποφεύγουν κάθε επαφή όπως τα φιλιά, οι αγκαλιές και οι χειραψίες».

-Σε άλλη περίπτωση, θα μιλούσαμε τώρα για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό στην Ισπανία. Αυτή τη στιγμή όμως κανείς στην Ισπανία και στις άλλες χώρες δεν νοιάζεται γι αυτό το θέμα, κανείς δεν νομίζω πως ενδιαφέρεται αν θα σταματήσουν ή θα διακοπούν οριστικά τα πρωταθλήματα, έτσι;
«Nαι, έτσι είναι. Ο κόσμος ξέρει πως όλο αυτό είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση, αλλά την ίδια ώρα ανησυχούν και για το πώς θα ολοκληρωθεί η La Liga ή το Champions League. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς έχει αλλάξει η καθημερινή μας δραστηριότητα, οι καθημερινές μας ασχολείες, και είμαστε απογοητευμένοι που δεν μπορούμε να τα συνεχίσουμε ή να συμμετέχουμε στις διοργανώσεις».

-Ελπίζω την επόμενη φορά να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, ελπίζω πως ο ιός θα έχει εξαφανιστεί σε μερικές ημέρες και αυτή η κατάσταση θα σταματήσει. Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στους Ισπανούς και σε κάθε χώρα που ταλαιπωρείται από τον ιό αυτή τη δύσκολη στιγμή...
«Ευχαριστούμε για τις ευχές και εύχομαι τα καλύτερα για τον ελληνικό λαό, τον οποίο πραγματικά αγαπάω και τους λογίζομαι σαν φίλους μου. Όταν σταματήσουν όλα και καταφέρουμε να κλωτσίσουμε την μπάλα ξανά, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και πάλι για ποδόσφαιρο...»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x