sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάν’το όπως οι Πορτογάλοι: Ο Ζοάο Τραλιάο εξηγεί τον τρόπο δουλειάς στην Μπενφίκα

Βοηθός του Τιερί Ανρί και του Λεονάρντο Ζαρντίμ στη Μονακό αλλά και με εμπειρία 16 ετών στις ακαδημίες της Μπενφίκα, ο Ζοάο Τραλιάο μιλάει στο sportfm.gr για τη δουλειά των Πορτογάλων.

Τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών, αλλά και του τμήματος σκάουτινγκ εξηγεί στο sportfm.gr ο Ζοάο Τραλιάο στο περιθώριο της έρευνας «Κάν’το όπως οι Πορτογάλοι».

Με εμπειρία 16 ετών στην Μπενφίκα, κυρίως στις ακαδημίες της, αναφέρει τα σημεία-κλειδιά στον τρόπο δουλειάς των «αετών» της Λισαβόνας και το γεγονός πως έχουν καταφέρει να χτίσουν την δική τους ταυτότητα και να λειτουργούν με την δική τους φιλοσοφία.

Μιλάει για την «εξαγωγή» ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, για την εύρεσή τους από το τμήμα σκάουτινγκ, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας αυτού στην ιβηρική χερσόνησο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το... part two της έρευνας του ΣΠΟΡ FM και τη δεύτερη συνέντευξη, μετά την χθεσινή του Πάουλο Γκονσάλβες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα ο Πορτογάλος τεχνικός, Ζοάο Τραλιάο:

-Δούλεψες για πάρα πολλά χρόνια στις ακαδημίες της Μπενφίκα. Η δουλειά σου στις ακαδημίες σε τι ακριβώς βασιζόταν; Ποιες ήταν οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις της διοίκησης προς τους ανθρώπους που δουλεύουν στις ακαδημίες;
«Όλη μου η δουλειά στις ακαδημίες της Μπενφίκα, προερχόταν από τις οδηγίες της διοίκησης και των τεχνικών διευθυντών. Η ιδέα μας ήταν να χτίσουμε την δική μας ταυτότητα σαν ακαδημία με όλους τους εμπλεκόμενους, στη βάση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι στην δουλειά μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των απαιτώσεων στην ομάδα».

-Έχουμε δει στην Πορτογαλία πως σας αρέσει να βγάζετε παίκτες από τις ακαδημίες και να τους δίνετε ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Είναι στο νοοτροπία σας αυτό; Μήπως βλέπετε το ποδόσφαιρο διαφορετικά και είστε πιο ρομαντικοί;
«Στην Πορτογαλία έχουμε την φιλοσοφία να βγάζουμε και να βελτιώνουμε παίκτες, οι οποίοι μπορεί να είναι η βάση της ανδρικής ομάδας. Bέβαια, δεν σημαίνει πάντα ότι θα γίνεται αυτό καθώς είμαστε χώρα που έχουμε πολλές κουλτούρες. Φυσικά, πιστεύουμε και στηριζόμαστε στους παίκτες από τις ακαδημίες, ωστόσο εμπιστεύομαστε ταλαντούχους αλλά και έμπειρους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό. Ένας νεαρός Πορτογάλος παίκτης που θα διεκδικήσει να παίξει στην χώρα του, θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος αφού οι απαιτήσεις που έχουμε για να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα είναι υψηλές. Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη να αυξάνονται οι απαιτήσεις των ακαδημιών».



-Θεωρείς πως για να έχει ένας σύλλογος καλές ακαδημίες πρέπει να ξοδέψει αρκετά χρήματα ή μπορεί με λίγα χρήματα και γνώστες του θέματος να το καταφέρει αυτό;
«Πιστεύω πως αν ένας σύλλογος θέλει να έχει καλές και ποιοτικές ακαδημίες, χρειάζεται να δημιουργήσει μια γραμμή καθοδήγησης, μία κουλτούρα, μία φιλοσοφία. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να ξοδέψεις αρκετά χρήματα σε ανθρώπους και προσλήψεις. Πιστεύω πως ναι χρειάζεται να εστιάσεις πάνω στους κατάλληλους ανθρώπους, με τις κατάλληλες αξίες και τους σωστούς ρόλους. Πιστεύω επίσης ότι η δομή της ακαδημίας θα πρέπει να έχει την ικανότητα να εκπαιδεύει τους ανθρώπους και να δημιουργεί συνθήκες για να αναπτυχθεί ο καθένας από αυτούς».

-Γιατί οι ακαηδμίες των πορτογαλικών ομάδων έχουν τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα;
«Γιατί έχουν μία κατεύθυνση και μια φιλοσοφία την οποία δημιούργησαν οι υπεύθυνοι λόγω ενός οράματος, μιας ιδέας και της κουλτούρας που υπάρχει στην χώρα. Οι ακαδημίες στην Πορτογαλία έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, διότι στην πραγματικότητα υπάρχουν άριστοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς που βοήθησαν που βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν άπαντες. Επίσης, πάντα το επίπεδο των νεαρών Πορτογάλων ποδοσφαιριστών ήταν υψηλό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων βοήθησε τις ακαδημίες να εντοπίσουν και να προπονήσουν παίκτες με υψηλό επίπεδο».

-Την ίδια ώρα, οι πορτογαλικοί σύλλογοι δουλεύουν αρκετά με το σκάουτινγκ και στηρίζονται σε αυτό. Το να τηρίζεσαι και να δουλεύεις αρκετά με τις ακαδημίες και το σκάουτινγκ, θεωρείως πως βοηθάει τις ομάδες και στο οικονομικό κομμάτι;
«Φυσικα και είναι έτσι. Η πρώτη φάση για να βγάλεις ένα ταλέντο, είναι να το εντοπίσεις. Το επόμενο σκέλος είναι να δημιουργήσεις τις συνθήκες για αυτούς ώστε να τους βελτιώσεις. Σε αυτά τα δύο κομμάτια, οι πορτογαλικές ομάδες είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αν το αποτέλεσμα της ταυτοποίησης με την ανάπτυξη είναι εξαιρετικό, σε οικονομικό σκέλος, η επένδυση θα αντισταθμιστεί, με την απόκτηση μεγάλου αριθμού παικτών με σκοπό να παίξουν στην πρώτη ομάδα».



-Η γνώμη σου για το τμήμα σκάουτινγκ των πορτογαλικών ομάδων; Γιατί οι μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας βρίσκουν συνεχώς εξαιρετικούς παίκτες από άλλες χώρες, τους αγοράζουν φθηνά και μετά τους πουλάνε πολύ ακριβά σε ευρωπαϊκούς συλλόγους...
«Το μυστικό είναι στην επαγγελματική κατάρτιση που έχουν αποκτήσει αυτοί οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους και είναι υπεύθυνοι γι αυτό το θέμα. Πολλοί σκάουτερ έχουν περάσει από την καριέρα τους και από τον ρόλο του προπονητή, ενώ πολλά από τα στοιχεία τους βασίζονται στην ανθρώπινη ικανότητα και στην τεχνική μέσα στο παιχνίδι. Στην Πορτογαλία, υπάρχει μεγάλη ευθύνη για να πετύχουμε σε μία πρόσληψη ανθρώπου, πρέπει να έχει εμπειρία σε διάφορα στάδια και να είναι καταρτισμένος, να έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία».

-Κατά τη γνώμη σου ποιες ομάδες έχουν το καλύτερο τμήμα σκάουτινγκ και ποιες τις καλύτερες ακαδημίες; Νομίζω πως η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ είναι δύο από αυτές, έτσι; Γιατί, όμως;
«Παρότι υπάρχουν μερικές ακαδημίες που είναι σε... άλλο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη ισορροπία ανάμεσα στις ακαδημίες των πορτογαλικών ομάδων. Ωστόσο, ακαδημίες όπως της Μπενφίκα, της Σπόρτινγκ, της Πόρτο, της Μπράγκα και της Γκιμαράες προσφέρουν τις καλύτερες εγκαταστάσεις και τις καλύτερες συνθήκες. Οι πορτογαλικές ακαδημίες ολοένα κα μεγαλώνουν, ακόμη και αυτές με τις πιο κακές εγκαταστάσεις και συνθήκες. Η πορτογαλική ομοσπονδία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα των ακαδημιών σε όλη την χώρα και αυτός ο παράγοντας εξασφαλίζει ότι η ποιότητα αυξάνεται».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x