Γιώργος Σπανομανώλης

Ο ΠΑΟΚ δεν θα χτυπήσει πρωτάθλημα όσο κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί

Ο Γιώργος Σπανομανώλης γράφει για την επιμονή του ΠΑΟΚ να προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί που του στοιχίζει τον πρωταθλητισμό.

Πριν από μερικές μέρες, η στήλη έγραφε ότι ο Ιανουάριος είναι ο πιο καθοριστικός μήνας στην οικονομία του πρωταθλήματος και πως ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης αν θέλουν να ελπίζουν ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι από τον Ολυμπιακό θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν την πνευματική συγκέντρωση αρχικά και την ικανότητα στη συνέχεια να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Πριν ο πετεινός λαλήσει τρεις, έρχεται ο ΠΑΟΚ να αποδείξει πως για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ. Μπορεί η έκφραση να μοιάζει σκληρή, αλλά απόψε ο εξαιρετικός Ατρόμητος που θύμισε παλιές καλές εποχές Κάναντι, κατάφερε να ξεγυμνώσει όλες τις αδυναμίες του «δικεφάλου του Βορρά» και να φανερώσει ακόμα περισσότερο τα αγωνιστικά του προβλήματα πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, σε μια βδομάδα από σήμερα παίζει με τους «ερυθρόλευκους» στην Τούμπα τη μισή χρονιά. Αυτό λοιπόν που έπρεπε να κάνει απόψε αν θέλει να λογίζεται ανάμεσα στους συνδιοικητές του τίτλου, θα ήταν να πάει στο Περιστέρι και να καθαρίσει το ματς. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ταυτόχρονα αφενός παρουσίασε όλες του τις παθογένειες κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι και αφετέρου παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά ασόβαρος στην πιο καθοριστική καμπή του πρωταθλήματος. Μία ομάδα που διεκδικεί τίτλο, δεν νοείται να σκοράρει στο 82’ και να παρουσιάζει τέτοια αστεία εικόνα αμυντικά, ώστε να δέχεται δύο γκολ μετά το 85ο λεπτό.

Ανεξάρτητα από το ότι ο ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι σε θέσεις που έχει ανάγκη, όπως για παράδειγμα σε αυτή του φορ με αποτέλεσμα να μην έχει το εύκολο γκολ, παρουσιάζει μια γενική εικόνα αφέλειας και επιπολαιότητας. Όπως και στο αμέσως προηγούμενο ματς με την ΑΕΛ, έτσι και σήμερα οι παίκτες του Γκαρσία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμοι πνευματικά για ακόμα ένα καθοριστικό παιχνίδι. Αποτέλεσμα; Το πλήρωσαν ξανά.

Ο ΠΑΟΚ στο ματς με τον Παναθηναϊκό τη γλίτωσε, με την ΑΕΛ έσωσε στο φινάλε την παρτίδα, αλλά στην τρίτη καίγεσαι λένε και απόψε η ομάδα της Θεσσαλονίκης κάηκε πληρώνοντας ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και την επιπόλαιη αμυντική λειτουργία. Τι φταίει για αυτό; Σίγουρα η ανάγκη για ενίσχυση στα μετόπισθεν, με την ευθύνη να βαραίνει εκείνους που το καλοκαίρι έκαναν συγκεκριμένες επιλογές στο σχεδιασμό της ομάδας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σίγουρα και θέμα της προσέγγισης από τον προπονητή.

Η επιλογή στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, με μοναδικό κριτήριο την πίστη του στον σύλλογο και την αποδοχή του από τον κόσμο ως περσόνα αποδεικνύεται στα κρίσιμα λανθασμένη. Ο Γκαρσία, όσο φιλότιμος και αν είναι, όσο και αν προσπαθεί, έχει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση φέτος και φαίνεται ότι δεν είναι το πρόσωπο εκείνο που μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Η απειρία του, η έλλειψη παραστάσεων και το γεγονός ότι δεν έχει δοκιμαστεί όχι στα δύσκολα, αλλά ούτε καν στα εύκολα, τον κάνουν να μοιάζει ακατάλληλος σε αυτή τη φάση για τον ΠΑΟΚ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο καλώς ή κακώς το φιλότιμο δεν φτάνει. Αναφέρθηκε προηγουμένως το θέμα της συγκέντρωσης των παικτών στα ματς. Είναι βασικό θέμα προπονητή και φαίνεται εκ του αποτελέσματος, μιας και το γήπεδο είναι ο μοναδικός καθρέφτης, ότι σε αυτό το κομμάτι κάτι δεν πάει καλά.

Εδώ λοιπόν υπάρχει και η ειδοποιός διαφορά με τον Ολυμπιακό, μιας και υπάρχει ντέρμπι σε μια βδομάδα. Ούτε ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από πέρσι αγωνιστικά. Έχει όμως έναν κανονικό προπονητή και όχι μαθητευόμενο μάγο, που γνωρίζει καλά πώς να προσεγγίζει τα ματς, πώς να προετοιμάζει την ομάδα πνευματικά και εν τέλει πώς να κερδίζει τα παιχνίδια ακόμα και όταν η ομάδα του κάνει κοιλιά. Αυτή είναι και η βασική του διαφορά του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ και είναι αρκετή στο να βρίσκεται στο +10 πριν το μεταξύ τους παιχνίδι.

Όσον αφορά το αν έχουμε ακόμα πρωτάθλημα; Κυριακή κοντή γιορτή…

Υ.Γ. Αναμφίβολα ο ΠΑΟΚ έχει πλέον έναν δυνατό μηχανισμό που επικοινωνιακά σε αρκετά θέματα τον έχει βοηθήσει. Όσο όμως η διοίκηση και ο ίδιος ο Σαββίδης που βάζει τα λεφτά -και δεν είναι λίγα- επιλέγει να εθελοτυφλεί και να κρύβει προφανή προβλήματα κάτω από το χαλί, τότε ο σύλλογος θα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι κάτω από τον βασικό του αντίπαλο



Διαβάστε ακόμα

Έφερε... τούμπα τον ΠΑΟΚ με απίθανη ανατροπή ο Ατρόμητος!

Τα... χουνέρια του Ατρομήτου στον ΠΑΟΚ (pics)

Ο καθοριστικός Ιανουάριος θα κρίνει το πρωτάθλημα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x