Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Φορτούνης, ο… Ντε Μπρόινε κι ο Βαλμπουενά!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για τον Φορτούνη, με αφορμή την εμφάνιση του και το γκολ του στην Τρίπολη.

• Ήταν πραγματικά απολαυστικός ο Φορτούνης σε αυτά τα 35 λεπτά που έπαιξε στην Τρίπολη. Σε αντιδιαστολή θα έλεγα με την χαμηλών τόνων παρουσία του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, παίζοντας τότε βασικός.

• Για να επιβεβαιωθεί η επισήμανση που εδώ και καιρό έχω κάνει, ότι χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση του. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι πρόκειται για τεράστιο όπλο του Ολυμπιακού και ο πιο θεαματικός παίκτης του.

• Ξεχείλιζαν από ποιότητα οι κινήσεις του στην Τρίπολη: η φοβερή πάσα με τη μία στον Αραμπί, από την οποία προέκυψε μία έξοχη αντεπίθεση…Τα εκπληκτικά ανοίγματα του δεξιά στον Ραντζέλοβιτς και στον Ραφίνια… Η γκολάρα του με την απευθείας εκτέλεση φάουλ…Η πάσα του για γκολ στον Μπρούμα, που έχασε την ευκαιρία…Η σέντρα του από φάουλ που έβγαλε τον Σισέ σε θέση γκολ, άσχετα αν το έχασε…το εντυπωσιακό κλέψιμο της μπάλας που είχε στη μεσαία γραμμή κι η συνεργασία του με τον Σουντανί, με την οποία ξεκίνησε η φάση του 4-0…

• Τόσα ωραία πράγματα άλλοι παίκτες χρειάζονται δύο και τρία παιχνίδια να τα κάνουν! Κι ο Φόρτου τα έκανε μέσα σε 35 λεπτά! Πολύ απλά γιατί έχει την ποιότητα, την κλάση, την αξία. Και δεν είναι τυχαία κι η αναγνώριση εκ μέρους του Σεμέδο με τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι. Στην Εθνική Πορτογαλίας με τον Κριστιάνο παίζει ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού…

• Αλλά, είπαμε: πρέπει ο Φορτούνης να βάλει τη διάρκεια στο παιχνίδι του. Και να σκοράρει περισσότερο, πολύ περισσότερο. Τα τρία γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι πολύ λίγα, αν σκεφτούμε ότι έχει παίξει σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ 19 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 10 βασικός, ενώ κι από τα εννιά υπόλοιπα στα οποία μπήκε αλλαγή, με εξαίρεση ένα, είχε αρκετή συμμετοχή.

• Βέβαια, η υπόθεση γκολ είναι και θέμα ρέντας. Βλέπουμε τον Ντε Μπρόινε, έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο δημιουργικό επιθετικό μέσο στην Ευρώπη κι έχει βάλει φέτος μόλις ένα γκολ, άμα βγάλουμε δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι! Ένα γκολ σε 19 παιχνίδια, κι αυτό το έβαλε μόλις τις προάλλες! Έχει 12 ασίστ (!) ο Βέλγος διεθνής παικταράς, αλλά μόλις ένα γκολ! Κι επειδή βλέπω κάθε εβδομάδα τα χάιλαϊτς της Πρέμιερ Λιγκ στην Cosmote, πραγματικά ο Ντε Μπρόινε χάνει σε σχεδόν κάθε ματς μία και δύο καθαρές ευκαιρίες για γκολ! Ακόμη και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Μάντσεστερ, αν θυμάστε, είχε βρεθεί επανειλημμένως απέναντι από τον Σα, χωρίς να κάνει ένα πραγματικά καλό τελείωμα.

• Έχει, πάντως, μεγάλη σημασία για τον Ολυμπιακό να παίρνει γκολ από τον Φορτούνη. Γιατί μην στεκόμαστε μόνο στα ματς στα οποία βάζει τριάρες, τεσσάρες και πεντάρες κι εξάρες ο Ολυμπιακός. Στα πιο δύσκολα παιχνίδια, στα ντέρμπι και στα ευρωπαϊκά, τα γκολ έρχονται πολύ πιο δύσκολα, για να μην κοροϊδευόμαστε. Είδαμε όλοι με πόση δυσκολία ο πρωταθλητής Ελλάδας έβαλε όλα κι όλα δύο γκολ στις έξι αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ-κι άλλα δύο γκολ στα δύο παιχνίδια με την Ομόνοια, εκ των οποίων το ένα με πέναλτι. Όπως άλλωστε και στα πιο πολλά ντέρμπι: 1-0 τον ΠΑΟ κι 1-1 στην ΑΕΚ…



• Ο Ολυμπιακός έχει εκτός από τον Φορτούνη κι έναν ακόμη έξοχο δημιουργό όπως είναι ο Βαλμπουενά. Ο Ματιέ δεν είναι που έφτιαξε τα δύο γκολ από κόρνερ στην Τρίπολη. Στο ίδιο παιχνίδι έβγαλε σε θέση βολής τον Μπρούμα και τον Μασούρα-και προφανώς δεν είναι δική του ευθύνη που δεν σκόραραν οι συμπαίκτες του. και πέρασε ακόμη και τουλάχιστον τρεις-τέσσερις καλές πάσες, σε Μπρούμα, Καμαρά, Μασούρα, Ελ Αραμπί, από τις οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν κι άλλες ευκαιρίες!

• Ξέρουμε, όμως, ότι ο Βαλμπουενά έχει ένα κουσούρι για εξτρέμ (η, δεκάρι, ανάλογα με τη θέση που τον χρησιμοποιεί ο προπονητής): δεν σκοράρει, παρά μόνο με πέναλτι. Εκεί λοιπόν χρειάζεται να μπει στην εξίσωση ο Φορτούνης και να δίνει λύσεις και σε αυτό το κομμάτι. Εξάλλου, αν δεν το έχει αυτός, ποιος θα το κάνει; Ο Φόρτου έχει φτάσει να κλείσει σεζόν με 22 και 17 γκολ! Οι χειρότερες γι΄ αυτόν είναι με 11, 10 κι 8 γκολ! Εντάξει, το ότι πέρυσι σκόραρε μόλις τρεις φορές, προερχόμενος από επέμβαση χιαστών, είναι κάτι αποδεκτό, να έχει επηρεαστεί δηλαδή ένας παίκτης από ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό και χάνοντας τόσα ματς-συνολικά έπαιξε σε 21 παιχνίδια, εκ των οποίων εννιά βασικός.

• Αλλά φέτος ο Φορτούνης, και δη στην κατάσταση που βρίσκεται, δηλαδή μια χαρά, δεν μπορεί να έχει τρία γκολ αυτή την στιγμή. Πρέπει να γίνει και πιο απαιτητικός από τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και πιο αποφασιστικός στα τελειώματα του-με τον Αστέρα καλά έκανε και σούταρε και πριν το φάουλ γκολ, άσχετα αν τον κόντραραν. Προπάντων, όμως, πρέπει να πατάει πιο πολύ την αντίπαλη περιοχή. Αυτό που έκανε στο 62ο λεπτό, όταν βρέθηκε στην περιοχή του Αστέρα κι απλά δεν βρήκε για λίγο την μπάλα στη σέντρα του Μασούρα, επειδή ο συμπαίκτης του δεν έκανε λίγο καλύτερη την πάσα, είναι μία κίνηση που πρέπει να την κάνει και να την ξανακάνει ο Φόρτου.

• Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι μαθηματικά απίθανο ο Αραμπί να καθαρίζει όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Και δη τα πιο δύσκολα. Και κατά την γνώμη μου, οι πρώτοι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, εκτός φυσικά του δεύτερου σέντερ φορ Χασάν, είναι ο Φορτούνης κι ο Μασούρας. Πολύ απλά γιατί το έχουν.

Άσχετο: Ο Καφού, τον θυμάστε, είναι ο καλύτερος παίκτης της Φόρεστ! Και πλέον έχει κινηθεί η διαδικασία απόκτησης του Πορτογάλου με κανονική μεταγραφή από τον Ολυμπιακό, από τον οποίο παίζει δανεικός στη Νότιγχαμ.

Διαβάστε ακόμα:

Super League 1: Στο +10 από τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός, πλησιάζει εξάδα ο Ατρόμητος


Νικολακόπουλος: «Ετοιμάζει Ανδρούτσο ο Μαρτίνς»


Ολυμπιακός: Στην αποστολή ο Χασάν - Εκτός οι Σα, Ραφίνια, Μπουχαλάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x