Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε και με… σφραγίδα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ, που τον βάζει για τα καλά όχι μόνο στο κόλπο των πλέι οφ, αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης.

Ας αρχίσουμε λίγο διαφορετικά και εκτός κλίματος από την τεράστια νίκη στο Ισραήλ. Ο Ολυμπιακός που είναι νέα ομάδα, που προσπαθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες να αλλάξει σελίδα και να επιστρέψει εκεί που ανήκει μετά από δύο στείρα χρόνια, για ένα ριμπάουντ στο ματς με την Ζαλγκίρις και ένα χαμένο σουτ στην κανονική διάρκεια του αγώνα με την Ρεάλ, δεν είναι αυτή την στιγμή τέταρτος στην βαθμολογία με ρεκόρ 12-6 και ένα ματς λιγότερο.

Παρότι δεν έχει αγγίξει ακόμα ούτε το 80% των συνολικών δυνατοτήτων του ως ομάδα και παρότι, όπως και σε όλα τα σύνολα της Ευρωλίγκας, του λείπει κάτι για να θεωρηθεί απόλυτα πλήρης. Με μπάτζετ πολύ μικρότερο των ανταγωνιστών του για μία θέση στην οκτάδα και πολλούς rookies στο κορυφαίο επίπεδο. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει στου δρόμου τα μισά της κανονικής περιόδου να κάνει ήδη πολύ κρότο. Στο Τελ Αβίβ πήρε την έκτη εκτός έδρας νίκη του φέτος που ισοδυναμεί με χρυσάφι. Η Μακάμπι είχε την πίεση και το ΠΡΕΠΕΙ, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν υπέρβαση. Και την έκανε. Χωρίς Παπανικολάου και Χάρισον, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν κάθισε να… κλάψει την μοίρα του, δεν έψαξε δικαιολογίες και τα κατάφερε πάλι. Απέναντι σε μία πλήρη ομάδα, που φέτος έχει συνηθίσει, δυστυχώς γι’ αυτήν να χάνει με κάθε τρόπο, όταν τα παιχνίδια πάνε στην κόψη του ξυραφιού. Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι με πολύ τακτική, οι «ερυθρόλευκοι» δεν πλήρωσαν με μεγαλύτερη του -7 διαφορά το κακό πρώτο ημίχρονό τους και μετά έβαλαν μπρος και δεν σταμάτησαν. Ούτε από το ατομικό ταλέντο της Μακάμπι, ούτε από τα πολλά αβίαστα λάθη τους και πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, ούτε από τα απερίγραπτα σφυρίγματα των διαιτητών, που μέχρι και στην τελευταία φάση της παράτασης (γίνεται αντιαθλητικό στον Σλούκα και σφυρίζουν το δεύτερο χρονικά φάουλ) προσπάθησαν με… νύχια και με δόντια να του κλέψουν αυτό που άξιζε. Εύλογο το ερώτημα για το αν θα βγάλει για τα τουλάχιστον 4-5 καθοριστικά σφυρίγματα ανακοίνωση η Ευρωλίγκα, όμως ας μην αφήσουμε μία λεπτομέρεια να μας χαλάσει την γιορτή.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβιώσει στο Τελ Αβίβ, διότι ο παίκτης που κατάφερε να φέρει πίσω το καλοκαίρι, είναι πλέον μόνιμα όπως ακριβώς τον ήθελαν οι προσδοκίες. Ο Κώστας Σλούκας έχει κάνει τρία συνεχόμενα υπερφυσικά παιχνίδια, παίζοντας στον απόλυτο βαθμό την θέση του πλέι μέικερ. Και εκτελεστικά και δημιουργικά. Βρήκε μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα που δικαιούταν την ισορροπία και τώρα ποιος τον πιάνει. Την λύση δίπλα του στην περιφέρεια έδωσε σήμερα ένα παιδί που αμφισβητήθηκε αδίκως, αλλά αποδεικνύει πως είναι 100% παίκτης Ευρωλίγκας και κυρίως, παίκτης Ολυμπιακού. Γιαννούλη Λαρεντζάκη τον λένε και ο Γουίλμπεκιν θα τον θυμάται για καιρό. Ο 27χρονος γκαρντ εκτός όλων των άλλων, εκτέλεσε και σωστά πέντε από τις έξι κρίσιμες βολές, σε συνθήκη υψηλών απαιτήσεων που για πρώτη φορά έζησε στην καριέρα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» με την καλή τους άμυνα στο δεύτερο μέρος, οδήγησαν σε 21 λάθη την Μακάμπι, έκαναν 11 κλεψίματα και αν είχαν λίγο περισσότερο καθαρό μυαλό και 50αρίσια διαιτησία, θα είχαν νικήσει από την κανονική περίοδο. Ο Βεζένκοφ σε μία κακή βραδιά αρχικά γι’ αυτόν έβαλε κρίσιμα σουτ στο τέλος και καθάρισε τα ριμπάουντ, ο Πρίντεζης έδωσε αρκετά, ενώ θετικοί ήταν και οι ΜακΚίσικ, Χαραλαμπόπουλος. Όπως και ο Τζένκινς αν και πολλές φορές απορείς πως αυτός ο αμυντικός ογκόλιθος… αντέχει να μην σουτάρει ούτε μία φορά για τέταρτο στα πέντε τελευταία ματς. Στην εξίσωση μπαίνει και ο Μάρτιν, που έπαιξε με διάστρεμμα. Είπαμε ο παλιός Ολυμπιακός της αυταπάρνησης, σιγά-σιγά επιστρέφει. Ο Σπανούλης έκανε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής στην καριέρα του, αλλά την Παρασκευή με τον Σλούκα να έχει παίξει 40 λεπτά, κάλλιστα μπορεί να πάρει την ευκαιρία και να… ξελασπώσει αυτός. Αυτό είναι ομάδα…

Η νίκη λοιπόν πέραν από τα αγωνιστικά στοιχεία, είχε αρκετή δόση ψυχής και αυταπάρνησης από τα παλιά. Εκτός από βαθμολογική ανάταση έδωσε και ευκαιρία με ένα 2/2 απέναντι στην Βιλερμπάν στα επόμενα παιχνίδια (καθόλου εύκολο) να εδραιώσει τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, όμως η νίκη στο Ισραήλ είναι ξεκάθαρη «δήλωση». Ο Ολυμπιακός είναι πλέον ξανά εδώ και παλεύει σωστά να επιστρέψει για τα καλά εκεί που αξίζει




Διαβάστε επίσης:

Ζέρβας: «Νίκη παρακαταθήκη για το μέλλον του Ολυμπιακού»

Τα highlights από το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού

Σπανούλης: Χωρίς πόντο έπειτα από τρία χρόνια!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x