Νίκος Ζέρβας

Σαν… παλάτι χτισμένο σε άμμο

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την μία ακόμα ήττα του Ολυμπιακού με κάκιστη εμφάνιση απέναντι στην Εφές που χρειάστηκε δέκα λεπτά για να τον… συντρίψει.

Κακά τα ψέματα, ουδείς είχε απαίτηση από τον Ολυμπιακό να νικήσει την Εφές. Ή τουλάχιστον ουδείς με το μυαλό στο κεφάλι, δεν πίστευε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό απόψε στην Κωνσταντινούπολη. Η γηπεδούχος που φέτος αρχικά καρδιοχτύπησε και πελαγοδρόμησε μέχρι να βρει ρότα, προερχόταν από πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια και έχει το ίδιο ρόστερ που πέρυσι την είχε φέρει στην πρώτη θέση με διαφορά από τον δεύτερο.

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είχε καταγράψει τέσσερις σερί ήττες που κάλλιστα θα ήταν πέντε, αν οι παίκτες της Βιλερμπάν είχαν ακούσει τον προπονητή που ξελαρυγγιαζόταν για φάουλ πάνω στον Σλούκα. Η εικόνα του των «ερυθρόλευκων» από την ήττα στο Κάουνας και έπειτα, με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, είναι αποκαρδιωτική. Σε γυρίζει χρόνια πίσω, δεν έχει τίποτα θετικό να προβάλει και γεμίζει με προβληματισμό και απογοήτευση. Απόλυτα φυσιολογική λοιπόν η ήττα από την ομάδα του Αταμάν, δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για την εικόνα. Που από το 11-26 και μετά, θύμιζε ομάδα τοπικού πρωταθλήματος και επέτρεψε στην Εφές να κάνει… πλάκα.

Όταν πιστεύεις και επικοινωνείς ότι θα διεκδικήσεις τις απειροελάχιστες πιθανότητες σου για πρόκριση στα δέκα εναπομείναντα ματς, τουλάχιστον δεν πέφτεις αμαχητί. Βγάζεις μία αντίδραση. Προσπαθείς να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβησαν στην Πόλη. Απλά συνεχίστηκε η βαθμολογική κατρακύλα, οπότε καλό θα είναι να υπάρξει στο εξής αυτογνωσία και αντί για… οκτάδα, να τεθεί στόχος να μην βγει η ομάδα εκτός… δωδεκάδας. Όχι πως αλλάζει κάτι στην ουσία, απλά για να δώσουμε με έμφαση την κατάσταση. Το διάστημα από την αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου ως το τέλος του αγώνα, σου δίνει την εντύπωση πως η Εφές υποτίμησε τον Ολυμπιακό και δεν ήταν αυτός ο κύριος υπαίτιος του +15.

Και όμως, το σχήμα με τον Λαρεντζάκη στην βασική πεντάδα και η αμυντική αντιμετώπιση της Εφές ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός με καλή κυκλοφορία μπάλας, είχε 8 ασίστ για 2 λάθη με 4/6 τρίποντα και έκτοτε, είχε 2/13 πίσω από τα 6.75, ισάριθμες ασίστ σε 30 λεπτά και 20 σφάλματα! Πέτυχε 26 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και μετά βίας 27 στα υπόλοιπα τριάντα! Πίκρα, ερημιά, αγωνιστική μελαγχολία. Και όλα αυτά με την Εφές να κάνει 32-8 στο δεύτερο δεκάλεπτο, που είναι η χειρότερη αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού σε ένα δεκάλεπτο φέτος και παράλληλα η χειρότερη επιθετική. Σε παιχνίδι που καλούταν να βγάλει αντίδραση… Όταν έχεις χάσει με αυτό το επί μέρους σκορ σε ένα δεκάλεπτο, οποιαδήποτε μπασκετική ανάλυση περιττεύει.

Αξίζει όμως να σταθούμε στο πως έγινε αυτό. Ο Αταμάν, βλέποντας πως αμυντικά οι παίκτες του είναι… αλλού, επιστράτευσε νωρίς-νωρίς τον Ντάνστον και τον πλαισίωσε με τους Σίνγκλετον και Άντερσον. Όσο αυτοί οι τρεις ήταν μαζί στο παρκέ, ο Ολυμπιακός ήταν κονιορτοποιημένος δημιουργικά και εκτελεστικά. Και ας μην το δείχνει η στατιστική. Η ρακέτα έγινε ναρκοπέδιο, όλα τα πικ εν ρολ είτε αλλοιώνονταν, είτε κατέληγαν σε λάθος και με 13 κλεψίματα στο ενεργητικό της, η Εφές έδωσε το έναυσμα στον δαιμόνιο Λάρκιν να μετουσιώσει επιθετικά την υπεροχή της. Βοήθησε και ο Μπομπουά σε αυτό, καθώς το δεύτερο rotation των «ερυθρόλευκων» με Σπανούλη, Πρίντεζη και Τζένκινς, δεν ήταν μόνο κάκιστο στην επίθεση (ένα καλάθι σε έξι λεπτά), αλλά… παρέπαιε και στην άμυνα.

Το 25-10 της Εφές από λάθη αντιπάλου, το 9-0 της από τα μόλις 6 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε, αλλά και η νίκη της στα λάθη με 15-22 ήταν απλά η υπογραφή στην 14η φετινή της νίκη. Η δουλειά όμως είχε γίνει από την ανάπαυλα. Και αυτό είναι που ξενίζει ακόμα περισσότερο. Ο Ολυμπιακός εκτός από την αγωνιστική, δομική και ποιοτική του ανεπάρκεια, είναι μία ομάδα που φέτος με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν παλεύει. Δεν καθοδηγείται σωστά πνευματικά στο να βγάλει αντίδραση. Κανείς δεν έχασε ακόμα και στην έδρα της Εφές με -9 στο ημίχρονο. Όμως αντί οι παίκτες του Μπαρτζώκα να παλέψουν, έχασε με 23… Σα να λέμε μηδέν εις το πηλίκο δηλαδή.

Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη εδώ και καιρό για τον Ολυμπιακό και οι λόγοι (όσοι τουλάχιστον είναι προφανείς) έχουν αναλυθεί. Ο προπονητής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, για τον σχεδιασμό, την δομή, τους ρόλους, την διαχείριση και την μη πραγματοποίηση προσθηκών όταν έπρεπε (με δικαιολογία πως δεν υπάρχουν παίκτες), ενώ υπήρχε διοικητική διάθεση και χρήματα. Αλλά και το ότι έχει χάσει φανερά τους παίκτες του. Αυτό, δεν χρειαζόταν το αποψινό παιχνίδι για να το μάθουμε, ούτε ξαφνικά κόντρα στον εξαιρετικό Ντάνστον οι Έλις και Μάρτιν θα γίνονταν Χακίμ Ολάζουον. Το ότι κάποιοι παίκτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου είναι γεγονός, όπως και το ότι οι προπονητές δεν είναι… θεοί να γνωρίζουν αν π.χ. ο Χάρισον των 17 πόντων μέσο όρο, φέτος δεν θα αντεπεξέλθει με την πρώτη στην Ευρωλίγκα.

Όμως για να πάει ο Ολυμπιακός στην επόμενη μέρα, εκτός του ότι θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις και προσθήκες πιο έμπειρων και ίσως πιο ακριβών παικτών (καλό θα είναι να τις δουλέψει από τώρα για να μην μπει στην διαδικασία πλειστηριασμού με μεγαλύτερα πορτοφόλια) από το πιο πάνω ράφι σε θέσεις «κλειδιά» όπως το «1», το «2» και το «5», οφείλει να παραδεχθεί ο προπονητής όλα τα λάθη του και να αλλάξει όπου χρειάζεται φιλοσοφία. Ειδάλλως, ό,τι και αν γίνει, το οικοδόμημα ακόμα και αν είναι… παλάτι, θα καταρρεύσει και την νέα σεζόν στην κρίσιμη στιγμή, σα να είναι χτισμένο στην… άμμο.

Υ.Γ.: Η… τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού να αλλάξει την μοίρα του πριν τον Ιανουάριο που τα έκρινε όλα, ήταν ο τραυματισμός του Παπανικολάου. Αυτός που του έχει στοιχίσει σημαντικά. Διότι ίδιο παίκτη σαφώς και δεν μπορείς να βρεις στην αγορά Δεκέμβρη μήνα, όμως είναι ακατανόητο από την στιγμή που ξέρεις πως θα μείνει τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες εκτός, να μην προσπαθείς να προσθέσεις έναν αθλητή στο ρόστερ σου. Και ας είναι σε άλλη θέση...

Υ.Γ.2: Φαίνεται πως μετά τον Βεζένκοφ, μοναδικό φετινό κέρδος του Ολυμπιακού θα είναι ο Λαρεντζάκης. Άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση από τον 27χρονο γκαρντ, πριν τον πάρει και αυτόν… η κατηφόρα μαζί με τους υπόλοιπους. Θα υπάρξει και τρίτο κέρδος, αν χρησιμοποιηθεί στα επόμενα ματς και ο Νικολαίδης, ώστε να έχει ακόμα περισσότερες εικόνες την νέα σεζόν. Ακόμα και αν παίξει άσχημα και κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο, θα υπάρξει όφελος…

Υ.Γ.3: Το ρόστερ μπορεί να μην είναι οκτάδας, αλλά δεν συνάδει με αυτή την εικόνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Ολυμπιακός βάζει σε δύο δεκάλεπτα λιγότερους από δέκα πόντους. Επίσης τον Σλούκα να κλοτσάει πινακίδες δεν τον έχω ξαναδεί. Αν δεν πιστεύει και αυτός στο πλάνο, τότε…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x