sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οκτώ αθλητικές ταινίες που ΠΡΕΠΕΙ να βάλεις στα «Προσεχώς»

Οι συντάκτες του sport-fm.gr φτιάχνουν τη λίστα με αθλητικές ταινίες που ξεχωρίζουν και αναλύουν τους λόγους που πρέπει να τις βάλεις στη λίστα σου.

Ο αθλητισμός κρύβει κορυφαίες συγκινήσεις. Για αυτό και οι ταινίες που «μιλάνε» για αθλητισμό βρίσκονται στην καρδιά μας.

Ανάμεσα στα διαμάντια που έχουν γραφτεί με ήρωες τους παίκτες, τους προπονητές, τις ομάδες και όλα όσα τους συνοδεύουν, οι συντάκτες του sport-fm.gr επιλέγουν τα οκτώ που ίσως δεν υπάρχουν στη λίστα σου και πρέπει άμεσα να προστεθούν.

Και, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος, με τις αθλητικές σειρές που αγαπήσαμε.

Warrior - Διονύσης Καππάτος


Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ακούσει κάποιος που θα ασχοληθεί με ένα μαχητικό άθλημα, όποιο και εάν είναι αυτό, θα είναι η ατάκα… «Το τι κάνεις μέσα στο ρινγκ, είναι ξεκάθαρα μια μικρογραφία της ζωής σου, και της προσωπικότητάς σου».

Όλα αυτά ενδεχομένως να τα ακούς και να μην δίνεις σημασία, μέχρι την στιγμή που θα φορέσεις γάντια και θα περάσεις τα σχοινιά. Τότε θα καταλάβεις πόσο μεγάλη αλήθεια κρύβουν αυτά τα λόγια.

Το «Warrior» δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι το παρακολουθήσουν, να ζήσουν ένα μέρος της διάστασης της… αλήθειας αυτής.

Μια διαλυμένη οικογένεια. Δύο αδέλφια που έχουν χρόνια να μιλήσουν και ένας πατέρας που παλεύει με το αλκοόλ. Ο ένας αδελφός (Joel Edgerton) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και -για την σώσει την οικογένειά του- αποφασίζει από… καθηγητής να μπει και πάλι στο οκτάγωνο. Ο άλλος (Tom Hardy) ζώντας με τους δαίμονες του παρελθόντος μπαίνει σε μια διοργάνωση για έναν ιερό σκοπό.

Δύο αδέλφια που θα δώσουν μάχες στο οκτάγωνο, έχοντας και τα δύο έναν μεγάλο και εξίσου σημαντικό στόχο. Μάχες που δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να εμβαθύνει στους δύο χαρακτήρες, οι οποίοι πλαισιώνονται από μια εξαιρετική ερμηνεία του Νικ Νόλτε στον ρόλο του πατέρα, ρόλο για τον οποίο ήταν υποψήφιος για όσκαρ.

Και ένα τέλος που αναδεικνύει κάποια ιερά… Την αδελφική αγάπη και το θεσμό της οικογένειας.

Γιατί θα την αγαπήσεις; Γιατί θα πεισθείς ότι ποτέ δεν πρέπει να πετάς πετσέτα… Για την ατάκα: ‘’The devil u know is better than a devil u don’t’’. Και όχι μόνο…

Γιατί μπορεί να αποτελέσει έμπνευση, αλλά και να θυμίσει σε πολλούς ότι ακόμη και ένας άνδρας έχει δικαίωμα να δακρύσει. Για τους δικούς του μοναδικούς λόγους…



Free Solo - Χρήστος Ρομπόλης


Πρόκειται για την αναμέτρηση του ανθρώπου με το ακατόρθωτο, ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει ίσως το σπουδαιότερο αθλητικό επίτευγμα όλων των εποχών αλλά και ταυτόχρονα ένα… υψοφοβικό θρίλερ. Ο Άλεξ Χόνολντ είναι ένας μονόχνοτος και αντικοινωνικός τύπος που παρατά τις σπουδές του στο Μπέρκλεϊ και το συμβατικό αμερικανικό όνειρο για να ακολουθήσει τον δικό του μοναχικό… ανηφορικό δρόμο. Βρίσκει το νόημα της ύπαρξής του στο Free Solo, όπως ονομάζεται η μοναχική αναρρίχηση σε βραχώδεις μονόλιθους χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από σχοινιά, ζώνες αναρρίχησης ή οποιονδήποτε άλλο ορειβατικό εξοπλισμό. Ταξιδεύει σε όλη τη χώρα μέσα σε ένα βαν για την επόμενη πρόκληση, με τη σύντροφό του να προσπαθεί με δυσκολία να «ξεκλειδώσει» από αυτόν ανθρώπινα συναισθήματα.

Μετά από περίπου 1.000 αναρριχήσεις τέτοιου τύπου, αποφασίζει να τα βάλει με το Ελ Καπιτάν, έναν επιβλητικό μονόλιθο 914 μέτρων στη Νεβάδα. Το παραμικρό λάθος συνεπάγεται βέβαιο θάνατο, κάτι που διαπίστωσαν πάνω από 100 άνθρωποι που το επιχείρησαν πριν ή και μετά από τον ίδιο. Το ζεύγος των σκηνοθετών, ορειβάτες και οι ίδιοι αλλά και προσωπικοί του φίλοι, ακολουθούν το εγχείρημά του σπιθαμή προς σπιθαμή προσπαθώντας να είναι όσο διακριτικοί χρειάζεται για να μην τον αποπροσανατολίσουν, αλλά γνωρίζοντας πως ο κίνδυνος να καταγράψουν τελικά όχι μια ιστορική στιγμή, αλλά μια τραγωδία που θα τους στοιχειώνει για πάντα είναι μεγάλος. Ο τηλεθεατής παρακολουθεί την προσπάθεια του Άλεξ Χόνολντ να δαμάσει το γρανιτένιο θηρίο με κομμένη την ανάσα, αλλά εμβαθύνει και σε αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα που μοιάζει να νιώθει πιο άνετα κρεμάμενος με τα ακροδάχτυλα από έναν γκρεμό, παρά μεταξύ των ανθρώπων.



Moneyball - Γιάννης Πολιάς


Να ξεκαθαρίσω καταρχάς πως ο γράφων δεν ξέρει την τύφλα του από μπέιζμπολ. Γνώσεις μηδέν για το κατά τ’ άλλα δημοφιλές στην Αμερική άθλημα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το μάτι να πέσει στην αληθνιή ιστορία του Moneyball κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ψαχουλεύματος στο Netflix πριν από μερικούς μήνες.

Ο Μπραντ Πιτ ενσαρκώνει τον Μπίλι Μπιν, general manager της μικρομεσαίας ομάδας των Όκλαντ Αθλέτικς, τους οποίους κατάφερε να μεταμορφώσει χρησιμοποιώντας ριζοσπαστικές μεθόδους αξιολόγησης παικτών με τη βοήθεια του νεαρού Πίτερ Μπραντ (Τζόνα Χιλ).

Το τι πέτυχε σας το αφήνω να το διαπιστώσετε μόνοι σας, με την ταινία να δικαιολογεί το 7,6 του IMDb και να μην απαιτεί –ευτυχώς- γνώσεις πάνω στο άθλημα για να εγκλιματιστείς. Λατρεμένος Μπραντ Πιτ, εξαιρετική η πλαισίωσή του από τον Χιλ στον ρόλο του ντροπαλού αποφοίτου του Yale, αξίζουν 133 λεπτά από τη ζωή σας...



Η μάχη των φύλων – Γιώργος Σπανομανώλης


Να με συμπαθάτε και πάλι, αλλά νομίζω πως θα ξεφύγω και πάλι από το θέμα, αλλά θα καταλάβετε γιατί επιλέγω να το κάνω.

Η «Μάχη των Φύλλων» δεν είναι μια αμιγώς αθλητική ταινία και ας έχει ως βασικό σκηνικό το τένις. Με φόντο τα κορτς, μια ταινία που η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν γεμίζει το μάτι σου, γίνεται αφορμή για γέλιο, συγκίνηση και προβληματισμό. Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία, άλλωστε είναι δεδομένο ότι το καλύτερο σενάριο δεν πιάνει μία μπροστά την ίδια τη ζωή, που έχει θέμα την προσωπική ιστορία της διασημότερης τενίστριας όλων των εποχών, της Μπίλι Τζιν Κινγκ. Μιλάει για τον αγώνα της και τη μάχη της να ανοίξει νέους δρόμους για τις γυναίκες στον αθλητισμό.

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ, την οποία υποδύεται με τεράστια επιτυχία ο φοβερή Έμα Στόουν, είναι μια γυναίκα που έδωσε αγώνες και πέρα από τα γήπεδα ώστε οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες. Όλα αυτά στη γεμάτη σεξισμό δεκαετία του ’70, που στο παγκόσμιο τένις υπήρχε συγκεκριμένη οδηγία ακόμα και για τις στολές των γυναικών, ώστε να είναι κομψές για την ευχαρίστηση των θεατών.

Ο αγώνας λοιπόν της Μπίλι Τζιν Κινγκ που κατείχε ήδη τέσσερις τίτλους στα Grand Slam με τον πρώην πρωταθλητή και σωβινιστή Μπόμπι Ριγκς, είναι το βασικό θέμα αυτής της ρομαντικής κομεντί, κωμωδίας και συνάμα δράματος ταινίας. Και αν η Έμα Στόουν είναι στα καλύτερα της, ο Στιβ Καρέλ την συμπληρώνει παικτικά, δημιουργώντας ένα φοβερό στόρι που θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να δουν μια ταινία με θέμα το τένις, με άλλο μάτι.



Bobby Robson: More than a manager - Αναστασία Βοσνάκη


Αν ψάχνεις για μια καλή ταινία με αθλητικό περιεχόμενο, είσαι εδώ. Δεν θα δεις μόνο την καριέρα του Bobby Robson, αλλά θα δεις τον Bobby Robson ως άνθρωπο.

Ήταν προπονητής σε Μπαρτσελόνα, Ίπσουιτς, Αϊντχόφεν, εθνική Αγγλίας, Φούλαμ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο και Νιουκάστλ. Ένας από τους μεγαλύτερους τεχνικούς του ποδοσφαίρου, ο οποίος ανέδειξε πολλούς παίκτες, όπως ο Ρονάλντο (φαινόμενο), αλλά κρίθηκε επίσης τόσο από τον κόσμο, όσο και από τα Μέσα.

Πάλευε χρόνια με τον καρκίνο, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, η ζωή του ήταν το ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό δεν θα άντεχε τόσο. «Έφυγε» από την ζωή το 2009, ενώ τον Μάρτιο του 2008 έφτιαξε το Ιδρυμα Ερευνών «Bobby Robson», που είχε σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Την προσπάθεια του συνέχισε ο Άλαν Σίρερ.

Μια ταινία που βλέπουμε τη ζωή του Sir Bobby Robson εντός και εκτός γηπέδων, που σε κάνει όχι μόνο να συγκινηθείς, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αγαπήσεις τόσο αυτόν τον άνθρωπο, όσο και το ποδόσφαιρο.



Ultras - Γιώργος Τσανάκας


Στο κάγκελο επάνω... Αν έχεις φωνάξει, τραγουδήσει, πανηγυρίσει ή ακόμη και βρίσει στο γήπεδο, που προφανώς θα τα έχεις κάνει όλα, τότε δες το Ultras και θα με θυμηθείς. Ένας απόγονος, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, του Green Street Hooligans, αλλά βασισμένο στην κουλτούρα της Νότιας Ιταλίας και της Νάπολη. Ο Σάντρο στα 50 του αποφασίζει να "αποσυρθεί" από αρχηγός του συνδέσμου "Apache" και να ζήσει μια πιο φυσιολογική ζωή, μακριά από τη βία, η οποία πολλές φορές... επανεμφανίζεται σε διάφορα σκηνικά.

Με το νέο αίμα πλέον να έχει μπει για τα καλά στον σύνδεσμο και να κάνει κουμάντο, βλέπουμε σκηνικά που μοιάζουν αρκετά και με τα ελληνικά. Το πάθος φυσικά ξεχειλίζει, ενώ τα επεισόδια και η βία κάνουν την εμφάνισή τους πολλές φορές! Ανάμεσα στο νέο αίμα και ο Άντζελο, που βάζει σκοπό ζωής να εκδικηθεί τον θάνατο του αδερφού του προ ετών από οπαδούς της Ρόμα. Με τον Σάντρο από τη μεριά του να βάζει σκοπό να τον προστατέψει, αφού το αίμα του βράζει και πρέπει να καταλάβει πως πρώτα πρέπει να σκέφτεται και μετά να δρα... Αν εξαιρέσουμε μια μικρή κοιλιά στη μέση της ταινίας, η υπόλοιπη "ρουφιέται" και βλέπεται με μπόλικο ενδιαφέρον.



Ford v Ferrari - Λουκάς Χατζής


Δεν έχουν περάσει παρά μονάχα μερικές εβδομάδες που είδα τυχαία το «Ford v Ferrari» και πραγματικά μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να φέρνει τυχαία στο νου σκηνές της ταινίας και αυτό το οξύμωρο συναίσθημα «αύρας» που την περιβάλλει, ακροβατώντας στο όνειρο ενός οδηγού και στη μισαλλοδοξία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το στόρι της ταινίας εξιστορεί την αληθινή ιστορία της Ford στη δεκαετία του 70' και την κόντρα που είχε με τη Ferrari στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και συγκεκριμένα στον αγώνα «24h of Le Mans». Αφορμή στάθηκε τόσο η πτώση στις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού, όσο και τα υποτιμητικά σχόλια των Ιταλών προς τη Ford.

Εκείνο που ξεχωρίζει στην ταινία όμως, δεν είναι άλλο από το contrast συναισθημάτων που δημιουργεί, καθώς από τη μία έχουμε τις «σκοτεινές» πρακτικές της Ford για διαφήμιση και προβολή και από την άλλη την «αγνή» αγάπη για τους αγώνες από τον θρυλικό οδηγό, Κεν Μάιλς.

Το καστ της ταινίας είναι εξαιρετικό, με τους Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον να συνθέτουν ένα... αχτύπητο δίδυμο, με απολαυστικές και γεμάτες συναίσθημα ερμηνείες.



GOAL - Σταύρος Καλογεράκης



Το GOAL είναι μία καθαρά ποδοσφαιρική τριλογία, η οποία μεταφέρει το ταξίδι ενός νεαρού ταλαντούχου Μεξικανού λαθρομετανάστη από το Λος Άντζελες στην κορυφή του ευρωπαϊκού στερεώματος. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να την παρακολουθήσεις: ποδόσφαιρο, παρασκήνια και φυσικά δράμα.

Ο Σαντιάγο καταφέρνει να φτάσει στην Αγγλία και να αγωνιστεί στη Νιούκαστλ και λίγο καιρό αργότερα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, με τη μεταγραφή που παίρνει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Βέβαια, το ταξίδι αυτό δεν είναι ρόδινο και κρύβει πολύ πόνο και μεταφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποδοσφαιριστής μέχρι να φτάσει στο απόγειο της καριέρας του.

Και στις τρεις ταινίες βλέπουμε πολύ γνωστά πρόσωπα του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Άλαν Σίρερ, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ραούλ και άλλοι σπουδαίοι παίκτες. Ο πρωταγωνιστής Κούνο Μπέκερ αποκάλυψε πως υπάρχει πρόθεση και είναι έτοιμο το σενάριο για το Goal 4 που πήγε πίσω λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x