Stoiximan Super League

«Στόχος η πρώτη θέση»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Γιώργο Χελάκη και Σωτήρη Ταμπάκο, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για δύο ώρες στην κορυφαία αθλητική συχνότητα της χώρας. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας τόνισε πως στόχος είναι η κορυφή κι έστειλε μήνυμα σε Γκέκα, Κυργιάκο ότι η πόρτα της επιστροφής τους είναι ανοιχτή, υπό έναν όρο.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Γιώργο Χελάκη και Σωτήρη Ταμπάκο, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για δύο ώρες στην κορυφαία αθλητική συχνότητα της χώρας. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας τόνισε πως στόχος είναι η κορυφή κι έστειλε μήνυμα σε Γκέκα-Κυργιάκο ότι η πόρτα της επιστροφής τους είναι ανοιχτή, υπό έναν όρο.


Για περίπου δύο ώρες βρέθηκε στο στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν δίστασε να χαιρετήσει τους Γιώργο Χελάκη, Σωτήρη Ταμπάκο και τους ακροατές της κορυφαίας αθλητικής συχνότητας της χώρας στα ελληνικά, αφού είναι γνωστό πως μιλάει και -ακόμη σπουδαιότερο- καταλαβαίνει τη γλώσσα μας.

Ευγενικός και προσιτός, ο κ. Σάντος απάντησε σε κάθε ερώτηση που του τέθηκε, επιστρατεύοντας και μια μικρή δόση… διπλωματίας. Ο Πορτογάλος μίλησε με πάθος και ειλικρίνεια για την Εθνική ομάδα και από όσα έλεγε ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν προπονητή με συγκεκριμένη φιλοσοφία, στόχους και -κυρίως- πλάνο και σχέδιο για το πώς θα το πετύχει.

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε ακόμη και για λιγότερο ευχάριστα θέματα, όπως η άρνηση των Γκέκα, Κυργιάκου να συνεχίσουν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και δεν δίστασε να πετάξει το μπαλάκι της επιστροφής τους στους ίδιους, θέτοντας μάλιστα και έναν όρο για αν συμβεί αυτό.

Παράλληλα, ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε να μην ξεχνά και το ρόλο του παιδαγωγού ή ψυχολόγου που καλείται να παίξει πολλές φορές και αποκάλυψε τη συμβουλή που θα έδινε στον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον προκλητικό πανηγυρισμό του.



Για τον νέο τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής: «Μιλάμε για μια καινούργια Εθνική ομάδα και όχι τόσο λόγω αλλαγής προπονητή, αλλά επειδή η παλιά φουρνιά των παικτών, που έκανε πολύ καλή δουλειά με Ρεχάγκελ, έχουν αποχωρήσει και δουλεύουμε με τη νέα φουρνιά Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προηγούμενων παικτών.

Έχουμε ξεκινήσει τη δουλειά μας και πάμε καλά, αλλά ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές μας δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στους συλλόγους τους. Από την άλλη πλευρά είναι και η αλλαγή της φιλοσοφίας, δεν λέω ότι ήταν χειρότερη η προηγούμενη, αλλά είναι διαφορετικές και θέλει χρόνο για να την εμπεδώσουν οι παίκτες και για τον λόγο αυτό οι ρυθμοί μας πρέπει να είναι πιο βραδείς. Ευχαριστώ όλους τους παίκτες που έχουμε καλέσει γιατί προσπαθούν και βοηθούν στο έργο μου. Αν τους είχα κάθε μέρα στη διάθεσή μου, θα είχαμε φτάσει το 80% αυτού που μπορούμε να κάνουμε με αυτή την ομάδα, ενώ τώρα είμαστε στο 55-60%.

Η προηγούμενη φιλοσοφία, με τη σκληρή άμυνα και τις αντεπιθέσεις, έφερε πολύ καλά αποτελέσματα με αποκορύφωμα το Euro του 2004. Από την άλλη πλευρά, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας στους ελληνικούς πάγκους, είμαι στο μυαλό του Έλληνα ποδοσφαιριστή και καταλαβαίνω ότι του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια του και πιστεύω ότι βάσει ταλέντου μπορεί να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μια ριζωμένη για εννιά χρόνια νοοτροπία , αλλά αυτό που έχω δει είναι πολύ μεγάλη διάθεση και θεωρώ ότι αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι και τους αρέσει αυτού του είδους το ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα θα φανούν στο εγγύς μέλλον, αν και με τα μέχρι τώρα δείγματα πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε τέτοιου είδους ποδόσφαιρο.

Βέβαια, δεν λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε οτιδήποτε καλό υπήρχε, θέλουμε να κρατήσουμε τη σκληρή άμυνα και τις καλές αντεπιθέσεις, απλά θέλουμε να βελτιώσουμε την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας και ένα κομμάτι που πρέπει να δουλευτεί είναι η μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα, μόλις χάνουμε δηλαδή την μπάλα να επιστρέφουμε γρήγορα πίσω. Ουσιαστικά, αυτό που λέμε είναι να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία, Αυτό που πρέπει να κάνουμε μόλις χάνουμε την μπάλα, είναι να πιέζουμε για να την ξαναπάρουμε γρήγορα. Μιλάμε απλά για μια αλλαγή συνηθειών. Ο Έλληνας έχει και ποιότητα και ικανότητα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η νοοτροπία του τον φέρνει πίσω σε σχέση με κάποιους άλλους. Από τη στιγμή που έχουμε την ποιότητα, θα αφήσουμε το... άμυνα, άμυνα, άμυνα και τις αντεπιθέσεις, θα απελευθερωθούμε λίγο από αυτό το πράγμα
».

Για την αλλαγή από το 4-4-2 σε ρόμβο, που χρησιμοποίησε στο πρώτο ματς: «Πρώτα απ’ όλα αυτό το σύστημα είναι εκείνο που ταιριάζει, πιστεύω, στα έμφυτα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Δεν έχουμε καθαρόαιμο εξτρέμ για να παίξουμε 4-3-3. Το 4-4-2 πήγε αρκετά καλά όταν το χρησιμοποιήσαμε, αλλά επειδή δεν έχουμε το χρονικό διάστημα που θέλουμε, αποφασίσαμε να γυρίσουμε σε ένα σύστημα-βάση, αυτό το 4-3-3, στο οποίο είναι εξοικειωμένοι οι παίκτες μας και στο μέλλον ίσως χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο σύστημα. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 4-4-2 με ρόμβο απαιτεί τακτική παιδεία, αλληλοκαλύψεις και πολλά άλλα, σε αντίθεση με το 4-3-3 που είναι πιο παραδοσιακό, έχει θέσεις που δεν αλλάζουν και δεν θέλει πολλές αλλαγές θέσεων συνέχεια».

Για τον χαρακτηρισμό ex-players των Καραγκούνη,Κατσουράνη από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα: «Δεν ξέρω πώς ακριβώς ελέχθη αυτή η τοποθέτηση από τον Φρέιτας, ούτε πώς ακριβώς το είπε ή μεταφέρθηκε. Και ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης δεν είναι τελειωμένοι. Έχουν να δώσουν πολλά ακόμα και έχουν χρόνια μπροστά τους για να δώσουν και στην Εθνική και στους συλλόγους που αγωνίζονται. Και για την Εθνική έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο, να βοηθήσουν τους νεότερους, να τους εξηγήσουν τι είναι η Εθνική και να τους μεταδώσουν το πνεύμα του νικητή. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Εθνική ανδρών δεν στηρίζεται σε ένα σύλλογο, όπως η Ισπανία με την Μπαρτσελόνα, και αφού δεν γίνεται κάτι τέτοιο χρειάζεσαι τέτοιους παίκτες για να ενσωματώσουν τους υπόλοιπους στο κλίμα και το πνεύμα της Εθνικής Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι τους θέλουμε, αλλά θα πρέπει να έχουν και αυτοί μια αγωνιστική σταθερότητα. Να μην μένουν έξω δηλαδή για ένα ή δύο μήνες, κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει».


Για τους Φάνη Γκέκα και Σωτήρη Κυργιάκο: «Όπως έχω πει πολλές φορές, η πόρτα της Εθνικής δεν είναι κλειστή για κανέναν. Εγώ δεν τους απέκλεισα, οι ίδιοι είπαν ότι δεν θέλουν να παίξουν και εγώ δεν έχω πει ότι δεν τους θέλω. Αν θέλουν να επιστρέψουν, πρέπει να κινήσουν οι ίδιοι τις διαδικασίες επιστροφής τους. Ο μοναδικός όρος που θέτω σε κάθε παίκτη, είναι να εμπιστεύεται τον προπονητή σε όλα τα ζητήματα. Να με εμπιστεύεται όχι μόνο τεχνικά, αλλά και σε θέματα ηθικής και κρίσεως, για το ποιος θα παίζει για παράδειγμα. Έχω αποδείξει, νομίζω, σε κάθε πάγκο που έκατσα, ότι κάθε απόφαση που παίρνω είναι με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και δεν βάζω μπροστά οποιαδήποτε κόντρα έχω είτε με παίκτη, είτε με παράγοντα.

Παίκτες όπως ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης, ο Σαλπιγγίδης , ο Τοροσίδης, αποτελούν φυσική συνέχεια παικτών που έφεραν επιτυχίες, όπως ο Ζαγοράκης και ο Νικοπολίδης, όχι μόνο λόγω όσων κάνουν μέσα στο γήπεδο, αλλά και εκτός γηπέδων, αφού βοηθούν με πολλούς τρόπους, μπορούν να διατηρούν οικογενειακό και φιλικό το κλίμα στην ομάδα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ο ρόλος αυτός, ο εξτρά, που διαδραματίζουν δεν σημαίνει ότι έχουν ειδική μεταχείριση από εμένα. Πάντα παίζουν δηλαδή όσοι θεωρώ ότι θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά που έχω ζητήσει
».

Για το αν υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες που θα μπορούν να κληθούν στην Εθνική, πλην αυτών που παίζουν ήδη: «Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα έχω δημιουργήσει μια ευρεία βάση δεδομένων περίπου 35 παικτών, τους οποίους έχω από κοντά και ξέρω τα πεπραγμένα τους, τη φόρμα τους και λοιπά, Από τη στιγμή που παρακολουθούμε 4-5 ματς κάθε αγωνιστική, δεν κοιτάμε μόνο αυτούς τους παίκτες, αλλά έχουμε γενικότερα τα μάτια μας ανοικτά για οποίον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Εθνικής. Αν βρεθεί ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής, τον παρακολουθούμε πολύ και αν ικανοποιήσει τον καλούμε στην Εθνική ομάδα των ανδρών.

Υπάρχει και το ζήτημα με τους παίκτες που ξεχωρίζουν, όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Μανωλάς και ο Φορτούνης, παίκτες που έχουν ξεχωρίσει ήδη, αλλά αφού παίζουν στην Ελπίδων και πρέπει να συνεχίζουν να παίζουν εκεί, αφού δεν μπορώ να εγγυηθώ μια θέση βασικού στην Ανδρών, να μείνουν εκεί, αφού έχουν και εκεί σημαντικές διοργανώσεις, παίρνουν εμπειρίες, ρυθμό και βελτιώνονται, με αποτέλεσμα όταν αποφασίσω ότι είναι έτοιμοι, τους καλώ στην Ανδρών.

Πλέον, υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τους προπονητές των μικρότερων Εθνικών, αύριο για παράδειγμα θα πάω στη Λάρισα για να δω την Εθνική Κ-19. Έτσι ξέρω τι υλικό υπάρχει σε αυτές τις ομάδες και θα μπορώ να τους καλέσω την κατάλληλη στιγμή. Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και ξεκινάμε από το μηδέν, είναι να κάνουμε ένα αρχείο στο οποίο θα υπάρχουν παίκτες από όλες τις Εθνικές, ξεκινώντας από την Εθνική Κ-14, την οποία θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί, ούτως ώστε να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Οι προπονητές και όσοι παρακολουθούν τις ομάδες θα καταγράφουν τα πάντα. Στο μέλλον όποιος θα έρθει, θα έχει μια βάση δεδομένων πολύ ισχυρή και θα τον βοηθήσει σε ό,τι θέλει για παίκτες από τα 14 και πάνω
».

Για το αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στο επόμενο φιλικό της Εθνικής: «Σήμερα έπρεπε να δηλωθούν οι παίκτες από το εξωτερικό και αυτοί είναι οι Σαμαράς, Τζαβέλας, Μόρας, Κονέ και Παπασταθόπουλος. Αυτά που θα δοκιμάσω θέλω να βγουν και στο επίσημο αγώνα με τη Μάλτα και αυτοί που θα χρησιμοποιηθούν κόντρα στον Καναδά θα είναι και σε εκείνον για τα προκριματικά. Δηλαδή, είναι προετοιμασίας φιλικό με τον Καναδά και όχι δοκιμών. Μας απασχολούν προς το παρόν ο Τζιόλης, ο οποίος είναι σημαντικό στέλεχος, ο Φωτάκης, τον οποία υπολόγιζα και ο Νίνης, αν και ο τελευταίος όποτε είναι καλά παίζει πάντα. Θα δούμε πώς θα είναι ο Νίνης. Παίκτες όπως ο Αθανασιάδης δεν επείγουν προς το παρόν, αλλά για το μέλλον».

Για τις διαφορές των ποδοσφαιριστών της Κροατίας με την Ελλάδα: «Η Κροατία, όντας πρώην μέλος της Γιουγκοσλαβίας, έχει μια πολύ καλή σχολή ποδόσφαιρου και το σημείο κλειδί είναι η λέξη “ακαδημίες”. Το πόσο θα ασχοληθείς ώστε να πλάσεις έναν παίκτη από πολύ μικρή ηλικία. Από τη στιγμή που θα το κάνει αυτό, μπορεί ο ποδοσφαιριστής αυτός να αγωνιστεί σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Αν παρατηρήσουμε τους Κροάτες, από μικρή ηλικία είναι ώριμοι ποδοσφαιρικά. Γνωρίζουν πολύ καλά το άθλημα, τα χαρακτηριστικά του και έχουν την κατάλληλη παιδεία, έχουν δουλέψει πολύ στις μικρές εθνικές ομάδες και έχουν δημιουργήσει μια ομάδα ισχυρή και συμπαγή, έχοντας βελτιώσει παράλληλα και τα χαρακτηριστικά τους ο καθένας. Ξέρουν τι ζητάνε και αυτό είναι το βασικότερο.

Η Πορτογαλία είχε δημιουργήσει μια ομάδα πολύ δυνατή, αλλά εκμεταλλευόμενη τον πλούτο από Αγκόλα και Μοζαμβίκη. Με τέτοιους ποδοσφαιριστές έκανε πολύ καλές ομάδες που πήγαν σε Μουντιάλ και άλλες διοργανώσεις. Όταν τέλειωσε όμως αυτό έπεσε στην αφάνεια μέχρι να επενδύσει στις ακαδημίες της, όπως έκανε ο Κεϊρόζ και πλέον έχει φτάσει να θεωρείται βασικό εξαγώγιμο προϊόν οι παίκτες της, οι οποίοι φτάνουν να παίζουν σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει φτιάξει μια Εθνική σταθερά παρούσα σε μεγάλες διοργανώσεις και χτυπάει την κορυφή σε αυτές».

Για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα: «Το θέμα στην Ελλάδα είναι ότι δεν λειτουργούν σε σωστές βάσεις οι ακαδημίες. Όταν ήρθα μόνο μία ομάδα λειτουργούσε με τις ακαδημίες της. Οι ομάδες πρέπει να το εξελίξουν αυτό και να βοηθούν τους μικρούς. Ο Έλληνας έχει το ίδιο, για να μην πω παραπάνω, ταλέντο με τους Πορτογάλους. Το βασικό είναι να κάνουμε εμείς μια ομάδα με γηγενείς ποδοσφαιριστές τους οποίους εμείς θα έχουμε δημιουργήσει και εξελίξει, κάτι που δεν γίνεται προς το παρόν. Να ρίξουμε κονδύλια στις ακαδημίες και να προοδεύσουμε.

Εγώ, ο Φύσσας και ο πρόεδρος την ΕΠΟ έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, όχι τέλεια, αλλά πολύ καλή. Προχωράμε το πλάνο. Δεν χρειάζεται πολλά χρήματα. Μια αναδιάρθρωση και όσα μπορούμε από εκεί και πέρα. Όσον αφορά το σπίτι για της Εθνικές ομάδες θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθεί. Κατανοώ ότι είναι δαπανηρό και γι αυτό προχωράμε προς το παρόν τη λύση του Αγίου Κοσμά και όταν υπάρξει ευκαιρία θα ξαναμελετηθεί το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων για όλες τις Εθνικές ομάδες. Για τον Άγιο Κοσμά ζητάμε δύο γήπεδα σε πολύ καλή κατάσταση για να προπονούμαστε και από εκεί και πέρα να οργανωθούν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, όπως ένα γυμναστήριο, αποδυτήρια για τους βοηθούς των προπονητών, που δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν, να καλυτερέψουμε τις συνθήκες όσο γίνεται.

Έχουμε ξεκινήσει το τμήμα ανάλυσης και πληροφόρησης, θα φτιάξουμε το οργανόγραμμα όλων των Εθνικών ομάδων και θα δημιουργήσουμε τη φιλοσοφία που θα πρέπει να μας διέπει. Είναι το τμήμα που θα πρέπει να κρατάει αρχεία από όλα όσα είπα πιο πριν, το τμήμα δεν έχει κόστος και μετά δεν χρειάζεται πολλά χρήματα για τη συντήρησή του. Από εκεί και πέρα, έχω κάνει προτάσεις, έχω πει τι θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, αλλά είναι τι θα αποφασίσει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ενώσεις».

Για την αναγνώριση που τυγχάνει από τους Έλληνες φιλάθλους: «Χαίρομαι που ουδέτερος κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά μου. Αυτό είναι το παράσημο για εμένα, και αυτό φαίνεται ότι προσπαθώ να βελτιώσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, όλα τα χρόνια που βρίσκομαι εδώ».


Για την Ελλάδα γενικότερα: «Για μένα είναι τεράστια τιμή και περηφάνια που έχω δουλέψει εδώ και έμαθα τι σημαίνει Ελλάδα. Βέβαια, έχω γεννηθεί στην Πορτογαλία. Είμαι μισός Έλληνας και μισός Πορτογάλος. Αν τύχει και παίξουν μαζί οι δύο ομάδες θα είμαι 300% με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, είμαι με την Πορτογαλία».

Για τον πανηγυρισμό του Μήτρογλου: «Κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ίδιο τον παίκτη, για το μέλλον του. Ένας παίκτης με πολύ ταλέντο. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που λέει ο κόσμος ότι δεν σκεφτόμαστε με το μυαλό, αλλά με τα πόδια. Εμείς οι προπονητές πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι, με σκέψη, με υψηλή νοημοσύνη και ειδικά σε εποχές όπως αυτή που είναι δύσκολες. Θα μιλήσω όταν έχω την ευκαιρία με τον ίδιο.

Ήταν χαρούμενη η στιγμή για τον παίκτη, αλλά υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να είμαστε πιο πολύ συγκεντρωμένοι. Θα πρέπει να προσέχουμε την εικόνα μας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ή και κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι είδωλο για τον κόσμο, τα μικρά παιδιά και πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά. Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσουμε και στο άλλο άκρο. Να μην δραματοποιήσουμε την κατάσταση. Πιστεύω ότι ήταν αντίδραση της στιγμής, είναι δανεικός από άλλη ομάδα και με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε με πολύ μεγάλη χαρά ό,τι αισθανόταν».

Είναι σημαντικό για τον ίδιο πρώτα το γεγονός ότι αγωνίζεται και μετά ότι σκοράρει. Σε αυτή την ηλικία θα πρέπει ο ποδοσφαιριστής να εξελιχθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αγωνίζεται. Όπως για παράδειγμα ο Παπασταθόπουλος πήγε στον Βόλο, αγωνίστηκε, γύρισε μετά στην ΑΕΚ και μετά πήγε εκεί που βρίσκεται τώρα. Καλό είναι να πηγαίνουν δανεικοί οι μικροί σε ηλικία παίκτες . Ο προπονητής μιας μεγάλης ομάδας μπορεί να μην τον θεωρεί έτοιμο και ο παίκτης δεν θα πρέπει να μένει στη μεγάλη ομάδα γιατί του αρέσει η προβολή ή κάτι παρόμοιο, αλλά να παίζει».

Για τους Δέλλα και Λυμπερόπουλο: «Πάντα υπάρχει πιθανότητα να παίξουν στην Εθνική. Δεν έχει σχέση η ηλικία. Από τη στιγμή που καταφέρνει και ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητάω εγώ, καλύπτει σημαντικές ανάγκες της Εθνικής, πάντα θα υπάρχει δυνατότητα για κάθε παίκτη όπως ο Δέλλας και ο Λυμπερόπουλος».

Για το αν μπορεί η Εθνική να πάρει την απευθείας πρόκριση στα προκριματικά του Euro: «Θεωρώ ότι ο στόχος μας θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη θέση. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αφού είναι στα χέρια μας. Τα δύο ματς με Μάλτα είναι πολύ σημαντικά και μετά από αυτά θα έχουν ξεκαθαρίσει πάρα πολλά. Αν έχουμε πάρει έξι βαθμούς, τα πάντα θα κριθούν στο μας με τους Κροάτες στην έδρα μας. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, πιστεύω ότι θα πάρουμε την πρώτη θέση. Για να φτάσουμε βέβαια να λέμε ότι το καθοριστικό παιχνίδι θα είναι με την Κροατία, θα πρέπει να έχουμε κερδίσει όλα τα ματς μέχρι τότε, αρχής γενομένης από το ματς στη Μάλτα, όπου θα πρέπει να δείξουμε τη σοβαρότητα που έχουμε δείξει μέχρι σήμερα».

Για το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας: «Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει ένα μεγάλο προβάδισμα. Κατά 80% θα πάει στον Ολυμπιακό και κατά 20% στον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, άλλες διεκδικήτριες. Για να φτάσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες που πήγαιναν για τίτλο είχαν πολλά προβλήματα, με διοικητική αστάθεια και αλλαγές προπονητών. Πρώτος τα άλλαξε όλα αυτά ο Ολυμπιακός και κατάφερε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στη νέα πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχει προβάδισμα για τον τίτλο».

Για την Μπαρτσελόνα: «Εννοείται ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο, κυρίως επειδή συνδυάζει δύο πολύ βασικά πράγματα. Παίζει θεαματικά και αυτό δεν βασίζεται μόνο στους καλούς παίκτες της, αλλά στην ομαδικότητά της γενικά. Έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και νοοτροπία, το οποίο είναι πολύ καλό παράδειγμα για όλους τους προπονητές. Αγωνίζεται μέχρι τέλους με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να έχει σημασία ο αντίπαλος».

Για τον NovaΣΠΟΡ FM94.6: «Ευχαριστώ τον σταθμό που ήταν πάντα κοντά στην Εθνική και τη στηρίζει σε κάθε της βήμα».

Για τον Ρουί Κόστα: «Είναι ένα πολύ καλό δείγμα ποδοσφαιριστή. Είναι κοντά στον κόσμο, κάτι που πρέπει να έχει κάθε παίκτης. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι θεοί και πρέπει να βρίσκονται μαζί με τους οπαδούς».

Για τους Έλληνες οπαδούς: «Η Εθνική φυσικά και είναι πάνω απ΄ όλα, αλλά πολλοί βάζουν τις ομάδες τους πάνω από την Εθνική. Παρά τις συλλογικές προτιμήσεις, όλοι μαζί να βοηθήσουμε την Εθνική που μας έχει ανάγκη».

Για το τι θέλει να αφήσει πίσω του: «Αυτό που θέλω όταν φύγω, είναι να αφήσω ένα μέλλον εγγυημένο και ευοίωνο για όλες τις Εθνικές και ο επόμενος κόουτς να έχει μια βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να δουλέψει. Αυτό που θα με κάνει πραγματικά περήφανο, είναι να μπορώ να πω στα εγγόνια μου ότι έχω αφήσει κάτι πολύ καλό στην Εθνική ομάδα, ότι έχω αφήσει και εγώ το λιθαράκι μου».

Νικόλας Ακτύπης-Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x