Άρης Ασβεστάς

Τυφλή είναι η δικαιοσύνη, όχι κουφή…

Με την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύεται (όχι βέβαια για πρώτη φορά) ένα πράγμα: ότι η αθλητική δικαιοσύνη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι τυφλή, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κουφή! Ακούει περίφημα!

Με την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύεται (όχι βέβαια για πρώτη φορά) ένα πράγμα: ότι η αθλητική δικαιοσύνη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι τυφλή, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κουφή! Ακούει περίφημα!

Τι ακούει; Ακούει γκρίνιες και φωνές, παράπονα περί άνισης μεταχείρισης. Ακούει να την καταγγέλλουν ότι λειτουργεί με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με την περίπτωση. Ακούει για σκανδαλώδεις αποφάσεις που η ίδια λαμβάνει και για σκοπιμότητες στις κινήσεις της.

Οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστές, κυρίως γιατί προέρχονται από δικαστικούς και νομικούς με πορεία στο χώρο τους και σε πολλές περιπτώσεις με υψηλό κύρος. Ωστόσο η απόφαση για τον ΠΑΟΚ πιθανόν να αποδεικνύει αυτό που λέγαμε παραπάνω: ότι ακούνε καλά!

Η ποινή της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών απλά δεν υπάρχει! Δεν υφίσταται για περιπτώσεις όπου μια ομάδα είναι υπότροπη για όλων των ειδών τα επεισόδια: εκτεταμένα και ευρείας κλίμακας. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι έκαναν λάθος στο κατηγορητήριο που συνέταξαν λόγω των άρθρων με τα οποία κάλεσαν τον ΠΑΟΚ σε απολογία (πράγμα που ισχύει), η απόφαση δεν δικαιολογείται.

Και δεν δικαιολογείται διότι και στον ΠΑΟΚ έμειναν άναυδοι. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι νομικοί του «δικεφάλου του Βορρά» αδυνατούσαν να εξηγήσουν πώς προκύπτει η εν λόγω ποινή (όχι το πρόστιμο, αλλά η μία αγωνιστική). Φυσικά δεν είχαν στα χέρια του στο σκεπτικό της απόφασης, αλλά ήταν βέβαιοι πως η απόφαση είναι λανθασμένη.

Τι να υποθέσουμε; Ότι η επιτροπή φρόντισε να χρυσώσει το χάπι στους Θεσσαλονικείς γιατί δεν τους κάλεσε να απολογηθούν την περασμένη Δευτέρα που εκείνοι επιθυμούσαν; Ότι με αυτό τον τρόπο τους ζητάει μια –τρόπον τινά- συγνώμη; Ότι φρόντισε να ισορροπήσει ώστε να κοπάσουν οι γκρίνιες και οι φωνές; Δεν θέλουμε να τα δεχτούμε αυτά ως δεδομένα, αλλά ως πιθανά να ισχύουν τα δέχεται κάθε Έλληνας φίλαθλος. Αν αμφιβάλουν τα αξιότιμα μέλη της πειθαρχικής, ας βγουν στο δρόμο να ρωτήσουν δέκα τυχαίους περαστικούς.

Η απόφαση για τον ΠΑΟΚ έρχεται να προστεθεί στις άλλες που συζητήθηκαν έντονα φέτος. Η αθλητική δικαιοσύνη τον «χάιδεψε», όπως «χάιδεψε» προηγουμένως τον Ολυμπιακό (με την ποινή για το ντέρμπι), τον Παναθηναϊκό (με τους αντιεξουσιαστές) και την ΑΕΚ (που τη δίκασαν μια ωραία Δευτέρα, όπως επιθυμούσε).

Υ.Γ: Σκοπίμως δεν κάνω την παραμικρή νύξη για το πρόστιμο των 250.000 ευρώ. Αντίθετα με την άποψη των περισσότερων, για μένα το πρόστιμο είναι συνοδευτική ποινή που έχει μικρή σημασία. Η ουσία είναι η τιμωρία του οπαδού! Είναι να του στερήσεις το γήπεδο για δύο, τρείς ή τέσσερις αγώνες. Αλλιώς δεν καταλαβαίνει!
Τι τον ενδιαφέρει τον οπαδό ότι ο Ζαγοράκης πρέπει να «ξηλωθεί» ένα –κακά τα ψέματα- τεράστιο ποσό; Ένα πράγμα ξέρει ο κάφρος: ότι τα καφριλίκια του, κόστισαν μια αγωνιστική! Ότι δεν θα δει το ματς με την Κέρκυρα και… κάτι τρέχει στα γύφτικα. Τα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στα πλέι οφ θα τα δει κανονικά και αυτό έχει σημασία για εκείνον! Και ξέρει, όπως ξέρουν και όλες οι ομάδες, ότι ακόμη και αν τα διαλύσει όλα, ακόμη και αν δεν αφήσει τίποτα όρθιο, πάλι ένα ματς θα στερηθεί, άντε δύο. Δεν δίνει δεκάρα, λοιπόν, για το πρόστιμο. Αυτό απασχολεί τον Ζαγοράκη και μόνο, που τον πονάει μεν η καμπάνα, αλλά επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα. Ίσως μόνο η στάση του προέδρου του ΠΑΟΚ απέναντι στους οπαδούς. Οι κάφροι, πάντως, πανηγυρίζουν…

Άρης Ασβεστάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x