Champions League

Σ’έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!

Δυο μονομάχοι με περιέργως μικρή, αλλά απολύτως ισορροπημένη προϊστορία στα μεταξύ τους παιχνίδια, διεκδικούν το τρόπαιο του φετινού Champions League. Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Γουέμπλεϊ» και το www.sport-fm.gr φωτίζει το… παρελθόν των μεταξύ τους αγώνων, προσφέροντάς σας ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις.

Δυο μονομάχοι με περιέργως μικρή, αλλά απολύτως ισορροπημένη προϊστορία στα μεταξύ τους παιχνίδια, διεκδικούν το τρόπαιο του φετινού Champions League.

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Γουέμπλεϊ» και το www.sport-fm.gr φωτίζει το… παρελθόν των μεταξύ τους αγώνων, προσφέροντάς σας ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Δέκα φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα ευρωπαϊκά γήπεδα Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αριθμός μικρός αν αναλογιστεί κανείς τις… φορτωμένες τους τροπαιοθήκες. Από τρεις νίκες έχει η κάθε μία, ενώ τέσσερα ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ξεχωριστοί παραμένουν οι τελικοί, όπου κι εκεί υπάρχει ισορροπία, με την Γιουνάιτεντ να κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα και τους Καταλανούς να εκδικούνται στον τελικό του Champions League το 2009, όταν και το κατάκτησε νικώντας 2-0 τους «κόκκινους διαβόλους».



Επιστροφή από την εξορία

Το 1991, δύο γκολ του Μαρκ Χιουζ είχαν δώσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη νίκη 2-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα και το αγγλικό ποδόσφαιρο με αυτό το Κύπελλο Κυπελλούχων γιόρτασε την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από πενταετή εξορία, λόγω των τραγικών συμβάντων στο «Χέιζελ». Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος με τους Άγγλους για τον Άλεξ Φέργκιουσον, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν Σερ! Για την ομάδα του Κρόιφ μείωσε ο Κούμαν στο 79’, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα. Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης η παρουσία του Κάρλος Μπουσκέτς, τερματοφύλακα τότε των «μπλαουγκράνα», πατέρα του Σέρχιο Μπουσκέτς σημερινού ποδοσφαιριστή της ομάδας, ο οποίος ελπίζει το βράδυ της 28ης Μαΐου να φέρει στην οικογένεια ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Σε αυτό το ματς πάντως, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Χιουζ. Πιστός στρατιώτης της Γιουνάιτεντ, πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και σε εκείνον τον τελικό στο Ρότερνταμ πήρε εκδίκηση για κάθε δυσκολία που συνάντησε επί καταλανικού εδάφους.

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (79’ Κούμαν – 67’, 74’ Χιουζ)

Barcelona: Busquets, Nando, Alexanco (Pinilla 72), Koeman, Ferrer, Goicoechea, Bakero, Eusebio, Beguiristain, Laudrup, Julio Salinas.

Man United: Sealey, Irwin, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan, Robson, Ince, Sharpe, McClair, Hughes.



Κάτι σου χρώσταγα!

Οι Καταλανοί θα έπαιρναν εκδίκηση για εκείνο το πάρτι των «κόκκινων διαβόλων» χαλώντας τη δική τους γιορτή 18 χρόνια αργότερα. Έχοντας κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη σεζόν, οι Άγγλοι ήθελαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Στις 27 Μαΐου λοιπόν, αντιμέτωπες βρέθηκαν δύο ομάδες με κόσμο, τίτλους, ιστορία αλλά και μεταξύ τους παρελθόν. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που Ρονάλντο και Μέσι θα είχαν και μια μεταξύ τους μονομαχία για τον τίτλο για τον οποίο ερίζουν μέχρι σήμερα. Αυτόν του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Αδιαφιλονίκητος νικητής ο Αργεντινός, που πήρε μαζί με το συνήθη ύποπτο όταν μιλάμε για τελικούς Σάμουελ Ετό, την Μπαρτσελόνα στις πλάτες του, σημείωσαν από ένα γκολ ο καθένας και χάρισαν το τρίτο τρόπαιο στους Καταλανούς.

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10’ Ετό, 30’ Μέσι)

Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto'o, Henry (Keita 72).

Man United: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tevez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney.



Τα υπόλοιπα ματς μεταξύ των δύο ομάδων

1983-84: Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
(35’ αυτ. Χογκ, 90’ Ρόχο)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-0
(21’, 50’ Ρόμπσον, 51’ Στέιπλετον)

1994-95 Όμιλοι Champions League

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 2-2
(19’ Χιουζ, 79’ Σαρπ - 33’ Ρομάριο, 49’ Μπακέρο)

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
(2’, 59’ Στόιτσκοφ, 45’ Ρομάριο, 88’ Φερέρ)


1998-99 Όμιλοι Champions League

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-3
(16’ Γκιγκς, 24’ Σκόουλς, 63’ Μπέκαμ - 47’ Αντερσον, 59’ πέν. Ζιοβάνι, 70’ πέν. Λουίς Ενρίκε)

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
(1’ Αντερσον, 57’, 73’ Ριβάλντο - 25’, 68’ Γιορκ, 53’ Κόουλ)

2007-08 Ημιτελικά Champions League

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 1-0
(14’ Σκόουλς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x