Champions League

Όταν οι διάβολοι λατρεύονται σαν Θεοί…

Ομάδες με πλουσιότερη τροπαιοθήκη από αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπάρχουν ακόμα αρκετές (αν και φαίνεται πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει βαλθεί να το αλλάξει αυτό). Δύσκολα όμως, βρίσκει κανείς συλλόγους που –είτε αυτό αρέσει είτε όχι σε φίλους και εχθρούς- κουβαλούν μεγαλύτερο μύθο από αυτόν των «κόκκινων διαβόλων». Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τις μεγάλες βραδιές της αγγλικής ομάδας και τους λόγους που οι παίκτες της έχουν λατρευτεί σαν θεοί επί της γης!

Ομάδες με πλουσιότερη τροπαιοθήκη από αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπάρχουν ακόμα αρκετές (αν και φαίνεται πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει βαλθεί να το αλλάξει αυτό). Δύσκολα όμως, βρίσκει κανείς συλλόγους που –είτε αυτό αρέσει είτε όχι σε φίλους και εχθρούς- κουβαλούν μεγαλύτερο μύθο από αυτόν των «κόκκινων διαβόλων».

Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τις μεγάλες βραδιές της αγγλικής ομάδας και τους λόγους που οι παίκτες της έχουν λατρευτεί σαν θεοί επί της γης!

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζεται για την πέμπτη εμφάνισή της σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αντιμετωπίζει στις 28 Μαΐου την Μπαρτσελόνα. Στις προηγούμενες τέσσερις γράφτηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία του «βασιλιά των σπορ».

Νίκησε τη μοίρα

Στις 29 Μαΐου 1968 το Γουέμπλεϊ φιλοξενεί ακόμη έναν τελικό, που δεν είναι… απλά ένας τελικός! Στο θρυλικό αγγλικό γήπεδο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίρνει με καθυστέρηση δέκα ετών αυτό που της στέρησε η μοίρα και το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου. Οι "μπέμπηδες" του Μπάσμπι επικρατούν 4-1 στην παράταση (1-1 η κανονική διάρκεια) της Μπενφίκα και γίνονται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για τους νικητές σκόραρε δύο φορές ο Τσάρλτον (53’, 99’) -μοναδικός μαζί με τον Μπιλ Φουλκς επιζών που αγωνίστηκε στον τελικό – και από ένα γκολ σημείωσαν οι Μπεστ (93’), Κιντ (94’). Το γκολ της Μπενφίκα πέτυχε ο Γκράτσα στο 75’.

Με το τελικό σφύριγμα εκτυλίχθηκαν στιγμές που όμοιές τους δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς σε άλλους τελικούς. Επιζώντες του Μονάχου αγκαλιάστηκαν και ξέσπασαν σε κλάματα. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν πως η ομάδα του ’58 ήταν ανώτερη, στο τέλος όμως τα λόγια του πικραμένου –κατά τα άλλα- τεχνικού της Μπενφίκα, Ότο Γκλόρια, είπαν τη μεγάλη αλήθεια: «το κύπελλο πήγε σε καλά χέρια»…

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (53’, 99’ Τσάρλτον, 93’ Μπεστ, 94’ Κιντ – 75’ Γκράτσα)

Manchester United: Stepney, Brennan, Foulkes, Crerand, Dunne, Charlton (capt), Stiles, Best, Kidd, Sadler, Aston

Benfica: Henrique, Adolfo, Humberto, Jacinto, Cruz, Graca, Coluna (capt), Jose Augusto, Torres, Eusebio, Simoes



Όταν ο Θεός συμμάχησε με «κόκκινους διαβόλους»…

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ό,τι κι αν δουν τα ματάκια μας μέχρι να κλείσουν οριστικά και να φύγουμε από το μάταιο τούτο κόσμο, μάλλον είναι αδύνατο να ξεχάσουμε αυτά που ζήσαμε τη βραδιά της 26ης Μαΐου 1999. Ήταν η νύχτα που τα κλισέ πήγαν περίπατο κι ακόμη σημαντικότερο, εκείνη που ο Θεός έκανε ειρήνη και συμμάχησε με τους «κόκκινους διαβόλους» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν Μονάχου, η ομάδα που πολλές φορές είχε αποκληθεί «τυχερή», με παίκτες που δεν τα παρατάνε ποτέ, βρήκε το μάστορά της από τη Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον. Στο συγκλονιστικότερο δίλεπτο που μας έχει χαρίσει ποτέ τελικός Champions League.

Οι Γερμανοί -που προηγήθηκαν με το τέρμα του Μπάσλερ στο 6’- έχουν αρχίσει ήδη τα τραγούδια στο «Καμπ Νου», θεωρώντας εαυτούς πρωταθλητές Ευρώπης. Οι δύο αλλαγές του Σκωτσέζου τεχνικού, Σέριγχαμ και Σόλσκιερ πετυχαίνουν δύο γκολ στις καθυστερήσεις και χαρίζουν το τρόπαιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο τελευταίος τελικός του 20ού αιώνα έμελλε να είναι και ο πλέον δραματικός και η ατάκα του Φέργκιουσον μετά τη λήξη ήταν όλα τα λεφτά. «Football, bloody hell»!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου 2-1 (90’+1’ Σέριγχαμ, 90’+3’ Σόλσκιερ – 6’ Μπάσλερ)

Manchester United: Peter Schmeichel, Gary Neville, Ronny Johnsen, Jaap Stam, Denis Irwin, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Jesper Blomqvist (Teddy Sheringham 67), Dwight Yorke, Andy Cole (Ole Gunnar Solskj?r 81)

Bayern Munchen: Oliver Kahn, Lothar Matthaus (Thorsten Fink 80), Markus Babbel, Thomas Linke, Samuel Osei Kuffour, Michael Tarnat, Stefan Effenberg, Jens Jeremies, Mario Basler (Hasan Salihamidzic 89), Carsten Jancker, Alexander Zickler (Mehmet Scholl 71)



Πρόσεχε, θα γλιστρήσεις!

21 Μαΐου 2008. Η μπάλα είναι στημένη στην άσπρη βούλα και ο Τζον Τέρι ετοιμάζεται να εκτελέσει το πέναλτι που θα στέψει την Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στο βρεγμένο χορτάρι του «Λουζνίκι» της Μόσχας, ο αρχηγός των «μπλε» χάνει την αυτοσυγκέντρωση και την ισορροπία του τόσο, ώστε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι. Οι ελπίδες της ομάδας του να επικρατήσει στον πρώτο αγγλικό εμφύλιο σε τελικό Champions League τελειώνουν… Άντερσον, Γκιγκς από την πλευρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Καλού για την Τσέλσι ευστοχούν, αλλά ο Ανελκά νικιέται από τον Φαν ντερ Σαρ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» για τρίτη φορά είναι στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι 1-1, 6-5 στα πέναλτι (26’ Ρονάλντο – 45’ Λάμπαρντ)

Manchester United: Edwin van der Sar, Wes Brown, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Patrice Evra (Anderson 120), Owen Hargreaves, Michael Carrick, Paul Scholes (Ryan Giggs 87), Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, (Nani 101), Carlos Tevez.

Chelsea: Petr Cech, Michael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry, Ashley Cole, Michael Ballack, Claude Makelele (Juliano Belletti 120), Frank Lampard, Joe Cole (Nicolas Anelka 99), Didier Drogba, Florent Malouda (Salomon Kalou 92).



Κάτι σου χρώσταγα!

Το 1991, δύο γκολ του Μαρκ Χιουζ είχαν δώσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη νίκη 2-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα και το αγγλικό ποδόσφαιρο με αυτήν την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων γιόρτασε την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από πενταετή εξορία, λόγω των τραγικών συμβάντων στο «Χέιζελ». Οι Καταλανοί θα έπαιρναν εκδίκηση για εκείνο το πάρτι των «κόκκινων διαβόλων» χαλώντας τη δική τους γιορτή 18 χρόνια αργότερα. Έχοντας κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη σεζόν, οι Άγγλοι ήθελαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Στις 27 Μαΐου λοιπόν, αντιμέτωπες βρέθηκαν δύο ομάδες με κόσμο, τίτλους, ιστορία αλλά και μεταξύ τους παρελθόν.

Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που Ρονάλντο και Μέσι θα είχαν και μια μεταξύ τους μονομαχία για τον τίτλο για τον οποίο ερίζουν μέχρι σήμερα. Αυτόν του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Αδιαφιλονίκητος νικητής ο Αργεντινός, που πήρε μαζί με το συνήθη ύποπτο όταν μιλάμε για τελικούς Σάμουελ Ετό, την Μπαρτσελόνα στις πλάτες του, σημείωσαν από ένα γκολ ο καθένας και χάρισαν το τρίτο τρόπαιο στους Καταλανούς.

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10’ Ετό, 30’ Μέσι)

Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto'o, Henry (Keita 72).

Man United: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tevez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x