Άρης Ασβεστάς

Η σαπίλα είναι δίπλα σου και το σάπιο το πετάς, δεν ανθίζει ξανά!

Η πορεία του Σοφοκλή Πιλάβιου θυμίζει πολύ έντονα αυτήν του Κώστα του Καραμανλή. Του τέως πρωθυπουργού ντε! Παραλίγο να τον ξεχάσετε έτσι;

Η πορεία του Σοφοκλή Πιλάβιου θυμίζει πολύ έντονα αυτήν του Κώστα του Καραμανλή. Του τέως πρωθυπουργού ντε! Παραλίγο να τον ξεχάσετε έτσι;

Του Άρη Ασβεστά

Ας θυμηθούμε, λοιπόν. Το 2004, όλοι περίμεναν την αλλαγή. Την… επανίδρυση του κράτους. Έπειτα από μια εικοσαετία ΠΑΣΟΚ, όπου τίποτα δεν είχε μείνει πλέον όρθιο, ο Κώστας Καραμανλής εμφανιζόταν ως ο άφθαρτος, ο έντιμος πολιτικός που θα ερχόταν και θα ξεκαθάριζε το σκηνικό. Μας έλεγε ότι θα κυνηγήσει τους νταβατζήδες και λέγαμε επιτέλους, θα έρθει ο Καραμανλής και κάποιοι θα πάνε φυλακή. Πιστέψαμε ότι θα έρθει σε ρήξη με το κατεστημένο, αλλά τελικά η μόνη ρήξη που είδαμε, ήταν… μια ρήξη χιαστών που έπαθε ο ίδιος, παίζοντας μπάλα.

Ήρθαν οι εκλογές και τις κέρδισε περίπατο. Όλη η Ελλάδα (που λέει ο λόγος) τον ψήφισε. Όλη η Ελλάδα είχε γίνει… μπλε (τον θυμάστε τον χάρτη, έτσι;). Στην πορεία, βέβαια, διαψευστήκαμε όλοι. Τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, η κατάσταση χειροτέρεψε και η χώρα χρεοκόπησε. Ουδείς αμφισβητούσε τις καλές προθέσεις του Καραμανλή, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τις αμφισβητούν ακόμη και τώρα, λέγοντας ότι εκείνος ήθελε, αλλά τον έφαγαν τα λαμόγια που είχε γύρω του και οι ισορροπίες που ήθελε να κρατήσει για να μην στεναχωρήσει κανέναν.

Πάμε τώρα στον Σοφοκλή Πιλάβιο, να πούμε τη δική του ιστορία και να βρούμε ομοιότητες και διαφορές. Τον Γενάρη του 2009 όλοι περίμεναν την αλλαγή. Την… επανίδρυση της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου. Έπειτα από μια οκταετία Γκαγκάτση (και άλλα τέσσερα χρόνια πριν ως νούμερο δύο), όπου τίποτα δεν είχε μείνει πλέον όρθιο, ο Σοφοκλής Πιλάβιος εμφανιζόταν ως ο άφθαρτος, ο έντιμος παράγοντας που θα ερχόταν και θα ξεκαθάριζε το σκηνικό. Μας έλεγε ότι θα κυνηγήσει τους νταβατζήδες του ποδοσφαίρου και λέγαμε επιτέλους, θα έρθει ο Πιλάβιος και πού ξέρεις… μπορεί κάποιοι να πάνε φυλακή. Πιστέψαμε (διότι το είπε) ότι θα έρθει σε ρήξη με το κατεστημένο, αλλά τελικά η μόνη ρήξη που είδαμε, ήταν… με τον Χατζηαποστόλου επειδή τον καθαίρεσε.

Ήρθαν οι εκλογές και τις κέρδισε περίπατο. Όλο το ποδόσφαιρο (που λέει ο λόγος) τον ψήφισε. Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα ξέχασε μονομιάς τον Γκαγκάτση και «αγκάλιασε» τον Πιλάβιο. Στην πορεία, βέβαια, διαψευστήκαμε όλοι. Τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, η κατάσταση χειροτέρεψε και το ποδόσφαιρο έπιασε πάτο. Ουδείς αμφισβητούσε τις καλές προθέσεις του Πιλάβιου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τις αμφισβητούν ακόμη και τώρα, λέγοντας ότι εκείνος θέλει, αλλά τον φθείρουν τα λαμόγια που έχει γύρω του και οι ισορροπίες που θέλει να κρατήσει για να μην στεναχωρήσει κανέναν.

Βλέπετε διαφορές; Ουδεμία!

Στέκομαι στο τελευταίο, περί «καλών προθέσεων». Την κασετούλα την έβαλαν την Παρασκευή σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων. «Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις σου, αλλά…». Αυτό έλεγαν όλοι. Το ίδιο πάνω κάτω διάβασα στα σχόλια και τα άρθρα των περισσοτέρων έγκριτων συναδέλφων. Οκέι, εντάξει ρε παιδιά, αλλά μήπως κάπου, κάποτε, κάπως, πρέπει να τις δούμε κιόλας αυτές τις καλές προθέσεις; Δυόμισι χρόνια για καλές προθέσεις μιλάμε…

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση. Ας μου απαντήσει κάποιος: Πριν τον Πιλάβιο είχαμε μπράβους στο ποδόσφαιρο; Είχαμε στημένα ματς; Είχαμε απειλές και εκβιασμούς; Είχαμε πλαστογραφίες; Είχαμε βία; Είχαμε άθλιες διαιτησίες; Είχαμε τραγική αθλητική δικαιοσύνη; Φυσικά και είχαμε! Άλλαξε τίποτα στα δυόμισι χρόνια εξουσίας Πιλάβιου; Δεν άλλαξε το παραμικρό, αντιθέτως, το ποδόσφαιρο έπιασε πάτο. Αν η σαπίλα δημιουργούνταν επί των ημερών του, είναι σαφές πως η ευθύνη του θα ήταν εις διπλούν. Αλλά υπήρχε, υπάρχει και δεν βλέπω πώς, τις επόμενες 10-15 ημέρες, θα αλλάξει η κατάσταση.

Και ρωτάμε ξανά: Ο Σοφοκλής Πιλάβιος γνώριζε για τις πλαστογραφίες πριν τις καταγγείλει ο Σαλευρής; Γνώριζε για τον Δαλούκα και τις κασέτες πριν τα καταγγείλει ο Βοργιάς και ο Κούγιας; Γνώριζε ότι στήνονται ματς; Και μην ακούσουμε πάλι ότι απαιτείται… έγγραφη καταγγελία διότι τόσο γέλιο δεν αντέχεται. Αλλά και έτσι να είναι, υπήρχε εδώ και μήνες έγγραφη καταγγελία για τις λαμογιές με τα δελτία, ναι ή όχι; Ακόμη και για αυτό το θέμα, η ευθύνη είναι 100% της ΕΠΟ, διότι εκείνη δεχόταν φωτοτυπίες των ενημεροτήτων και όχι τα πρωτότυπα. Έτσι, αντί να θωρακίσει το σύστημα και να πάρει μέτρα, «διευκόλυνε» την πλαστογραφία.

Είναι σαφές: Αν ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν ξεκινήσει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο μέσα από την ίδια την ΕΠΟ, δεν μπορεί τίποτα να αλλάξει. Η λειτουργία της ομοσπονδίας σάπισε και το σάπιο το πετάς, δεν περιμένεις να ανθίσει ξανά, διότι απλά δεν γίνεται.

Η αναστολή της λειτουργίας του ποδοσφαίρου προτάθηκε και ψηφίστηκε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, επειδή το ίδιο το βρωμερό σύστημα στράφηκε εναντίον του Σοφοκλή Πιλάβιου. Απειλείται ο ίδιος, όχι απαραίτητα από μπράβους και δολοφόνους, αλλά από τους θιγμένους τού τώρα, που ναι μεν ανήκουν στον βούρκο του συστήματος, αλλά σήμερα κλυδωνίζονται γιατί πιάστηκαν στη φάκα. Αυτούς που δεν αδειοδοτούνται, που καταδικάζονται ως πλαστογράφοι, που κινδυνεύουν επειδή μπλέκονται στα στημένα κλπ.

Δημιουργήθηκε ένα ρεύμα, όχι συμπαγές αλλά από πολλές κατευθύνσεις, που βάλλει ολοένα και περισσότερο εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, των αυλικών του, των συμβούλων του και των ανθρώπων που τον περιβάλουν και που ουσιαστικά διοικούν το ποδόσφαιρο. Κινδύνεψαν, γι’ αυτό αντέδρασαν έτσι.

Και προχώρησαν σε αναστολή –λέει- των λειτουργιών. Τι σόι αναστολή είναι αυτή; Υποτίθεται ότι το κλείνεις το μαγαζί, αλλά την Εθνική την στέλνεις κανονικά στην Αμερική, μαζί με μια ωραία και γνωστή παρέα συμβούλων που θα κάνουν τις διακοπούλες τους. Υποτίθεται ότι το κλείνεις το μαγαζί, αλλά τον Κουκουλάκη, τον Παμπορίδη και τα άλλα παιδιά τα στέλνεις κανονικά να σφυρίξουν Αζερμπαϊτζάν-Γερμανία.

Όταν λες αναστολή, το εννοείς! Και κυρίως… έχεις ατζέντα. Όχι αερολογίες και γενικότητες. Και λες και ξεκάθαρα ότι η αναστολή ισχύει και για τη νέα σεζόν, μέχρι να μπουν κανόνες, να αποδοθούν ευθύνες, να κλείσουν μέτωπα και να τα βάλεις όλα σε μια σειρά.

Αλλά είπαμε. Αν δεν κοιτάξεις δίπλα σου, δεν αλλάζει τίποτα. Δυόμισι χρόνια πέρασαν και έχεις πάρει «μηδέν» σε όλα! Αυτή είναι η αλήθεια, πώς να το κάνουμε τώρα; Βέβαια ξέχασα, υπάρχουν οι… «καλές προθέσεις»! Άντε να δούμε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x