Άρης Ασβεστάς

Τώρα αρχίζει το «πάρτι»!

Αυτό που βιώνουμε άπαντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από το ξεκίνημα του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, είναι γεγονός πως δεν έχει προηγούμενο. Παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με αυτό, αντιμετωπίζουν αμήχανα μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Στους παράγοντες προκαλεί φόβο, στους φιλάθλους αγωνία, στους δημοσιογράφους πονοκέφαλο.

Αυτό που βιώνουμε άπαντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από το ξεκίνημα του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, είναι γεγονός πως δεν έχει προηγούμενο. Παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με αυτό, αντιμετωπίζουν αμήχανα μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Στους παράγοντες προκαλεί φόβο, στους φιλάθλους αγωνία, στους δημοσιογράφους πονοκέφαλο.

Τόσα δικαστήρια, τόσες προσφυγές, τόσες αποφάσεις.

Κι όμως, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα!

Ουδείς φαντάζεται αυτό που θα ακολουθήσει! Το μεγάλο «πάρτι» τώρα θα αρχίσει!

Του Άρη Ασβεστά

Μέχρι στιγμής μας έχουν απασχολήσει λόγω του έντονου δικαστικού τους αγώνα (που είτε συνεχίζεται είτε ολοκληρώθηκε), τρεις ομάδες για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών (Βόλος, Καβάλα, Ηλιούπολη), μία ομάδα λόγω της αδειοδότησης (ΟΦΗ) και μία λόγω του σκανδάλου με τις πλαστές ενημερότητες (Ηρακλής).

Σκεφτείτε οι ομάδες αυτές να γίνουν… 20 ή ακόμη και 30!

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…

Πιθανότατα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ θα προχωρήσουν στο δεύτερο κύμα πειθαρχικών διώξεων για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Σε αυτή τη φάση, όπως οι ίδιοι έχουν πει, οι διώξεις θα αφορούν τους αντιπάλους της Ηλιούπολης! Δηλαδή, τις ομάδες που έπαιξαν με την Ηλιούπολη, στα παιχνίδια που η αθλητική δικαιοσύνη τα έχει χαρακτηρίσει οριστικά και τελεσίδικα ως προσυνεννοημένα!

Τα παιχνίδια αυτά περιλαμβάνονται, ορισμένα στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ και είναι παλαιότερα, ενώ κάποια άλλα είναι φετινά και περιλαμβάνονται στην άκρως αποκαλυπτική δεύτερη δικογραφία, όπου καταγράφονται οι συνομιλίες του Γιώργου Τσακογιάννη.

Τα παιχνίδια αυτά είναι:

Για τη σεζόν 2009-2010: Ηλιούπολη-Δόξα Δράμας 1-1, Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3, Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη 0-1, Ηλιούπολη-Καλαμάτα 3-1, Ηλιούπολη-Ρόδος 2-0, Εθνικός-Ηλιούπολη 2-1, Ηλιούπολη-Κέρκυρα 1-0.
Για τη σεζόν 2010-2011: Καλλιθέα-Ηλιούπολη 1-1, Ηλιούπολη-Ιωνικός 0-2, Διαγόρας-Ηλιούπολη 1-2, Τρίκαλα-Ηλιούπολη 4-0, Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4, Θρασύβουλος-Ηλιούπολη 1-1, Εθνικός Αστέρας Ηλιούπολη 1-2, Ηλιούπολη-ΟΦΗ 1-2.

Στη δικογραφία της Ηλιούπολης, περιλαμβάνονται και οι περσινές αναμετρήσεις: Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0 και Παναιτωλικός-Ιωνικός 4-0, ενώ από την Γ’ Εθνική αναφέρονται τα παιχνίδια Κόρινθος-Παναχαϊκή 0-1 και Αετός Σκύδρας-Δόξα Κρανούλας 1-0. Οι αγώνες αυτοί, αν και δεν συμμετείχε η Ηλιούπολη, φέρονται να στήθηκαν από τον Γιώργο Τσακογιάννη.

Επί της ουσίας: Σε όλες τις παραπάνω ομάδες ή τουλάχιστον στις περισσότερες (αυτές που θα κρίνει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας), αναμένεται να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη τις προσεχείς ημέρες, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας. Και όπως διαπιστώνει κανείς, αυτές είναι πολλές…

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε, πως το γεγονός ότι ένα παιχνίδι της Ηλιούπολης θεωρείται στημένο, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι ένοχος και ο αντίπαλός της.

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό της πειθαρχικής επιτροπής της Football League, «το γεγονός ότι η επιτροπή ομόφωνα αποδέχεται ότι όλα ή κάποια από τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους παραπάνω αγώνες είχαν προκαθορισθεί ή έγινε έστω και ανεπιτυχής προσπάθεια να προκαθορισθούν κυρίως από τον πρώτο εγκαλούμενο (σ.σ. Τσακογιάννη), δεν καταφάσκει αναγκαίως και εκ προοιμίου και τη βεβαιότητα ότι στον προκαθορισμό αυτό ή στην προσπάθεια προκαθορισμού συμμετείχαν όλες ή κάποιες από τις παραπάνω ομάδες ή αξιωματούχοι αυτών, καθ’ όσον λόγω των εξατομικευμένων πειθαρχικών διώξεων σε βάρος μόνο των συγκεκριμένων εγκαλουμένων, η επιτροπή προς αποφυγή πρωϊμου και γι’ αυτό αστόχου θετικού ή αρνητικού προκρίματος, το οποίο χωρίς λόγο θα μπορούσε να βλάψει ή να ωφελήσει κάποια από τις φερόμενες ως εμπλεκόμενες ομάδες, η επιτροπή ούτε ερεύνησε ούτε άλλωστε εδικαιούτο να ερευνήσει εμμέσως για τυχόν συμμετοχή άλλων φυσικών προσώπων τα οποία δεν έχουν προσλάβει την ιδιότητα του πειθαρχικά εγκαλουμένου αλλά περιορίσθηκε να ερευνήσει μόνον τη συμμετοχή των συγκεκριμένων εγκαλουμένων (σ.σ. Τσακογιάννης, Χάλκος, Νικολόπουλος)».

Με λίγα λόγια, η συμμετοχή ή μη των αντιπάλων της Ηλιούπολης στον προκαθορισμό των αποτελεσμάτων, θα προκύψει τώρα, με τις πειθαρχικές διώξεις που θα τους ασκηθούν.

Η υπόθεση βέβαια, δεν θα κλείσει εκεί. Αυτό θα είναι απλώς το… δεύτερο επεισόδιο. Διότι θα υπάρξει και τρίτο και τέταρτο και ίσως και πέμπτο!

Όπως ο ίδιος ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Ανδρέας Φάκος έχει αποκαλύψει, μετά τους εμπλεκόμενους στη δικογραφία της Ηλιούπολης, σειρά θα πάρουν οι ομάδες που αντιμετώπισαν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, ενώ σε ένα επόμενο στάδιο, θα κληθούν οι υπόλοιπες ομάδες που αναφέρονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ. Στο τελικό στάδιο, θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε όλες τις ομάδες και σε όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που ακούγονται στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ!

Και να φανταστεί κανείς, ότι όλα όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, αφορούν ΜΟΝΟ την αθλητική δικαιοσύνη! Διότι υπάρχει και η ποινική, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα. Και εκεί δεν παίζεις! Εκεί δεν χωρούν συμβιβασμοί και εξυπηρετήσεις. Εκεί δεν έχει… αφαίρεση βαθμών! Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με δικαστικούς λειτουργούς όπως η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου και ο ανακριτής, Γιώργος Κασίμης.

Ο τελευταίος, μάλιστα, θα βρίσκεται από τη Δευτέρα 12/9 στη Χάγη, όπου θα επισκεφθεί τη Europol και τη Eurojust, ζητώντας συνδρομή για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Θα επιδιώξει δε, να ανοίξουν και οι λογαριασμοί των κατηγορουμένων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και στους λεγόμενους… φορολογικούς παραδείσους!

Γι’ αυτό σας λέω… Θέλει υπομονή… Τώρα αρχίζει το πάρτι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x